127.

Rekonstrukce domu v Praze 6 - Liboci

Kategorie projektu ‐ Rodinný dům

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Barbora Moravcová
Ateliér atelier Cesta
Místo realizace Libocká 55, Praha 6
Investor Barbora Moravcová a Stanislav Moravec, Fr. Křížka 26, Praha 7
Dodavatel Josef Nováček, Buš 26, Slapy nad Vltavou
Datum dokončení / kolaudace projektu Prosinec 2022
Fotograf archiv autorky

Dům z počátku 20. století, s malou předzahrádkou a dvorkem za domem, byl kompletně zrekonstruován ze stavu ruiny. Klíčovou hodnotou bylo zachování ducha této secesní stavby, za současného přizpůsobení se dnešním standardům bydlení a vnesení nových moderních prvků. Velký důraz jsme kladli na kvalitu provedení.
Objekt má 2 podlaží a je navržen tak, aby mohl fungovat jako jeden dům pro jednu rodinu, nebo i jako dva samostatné byty. To přináší obrovskou výhodu pro různé životní situace. Dominantou spodního patra je velký obytný prostor s přípravou na krbová kamna, dále jsou zde 3 samostatné pokoje, oddělená toaleta a prostorná koupelna. Jeden z pokojů má velmi praktický samostatný přístup ze schodišťové haly, a může tedy být ideálně využit jako pracovna, kdy přicházející klient nevstupuje do obytného prostoru rodiny.
V rámci rekonstrukce byla zvýšena část střechy do dvora, díky čemuž mohl v místě půdního prostoru vzniknout nový byt či velká ložnice se samostatnou koupelnou. Zajímavým prvkem v této obytné místnosti je sedací parapet u velkého okna, s výhledem do koruny stromu a na zelenou střechu.
Obě patra pak propojuje zavěšené schodiště, které jako by se vznášelo v prostoru. Kombinuje ocelové a nerezové nosné prvky, které zároveň slouží jako zábradlí, s dřevěnými dubovými stupni. Celkový dojem je umocněn nasvícením prostoru.
Z původního špinavého dvorku byla vytvořena příjemná zahrádka s pobytovou terasou.
Objekt využívá především tradiční postupy a přírodní materiály, zapojili jsme i ekologické prvky a hledali kompromisy se sousedy. Významným limitem byl plánovaný prodej objektu, výsledek tedy musel být zajímavý i pro „většinového“ kupujícího. Přesto se, myslím, podařilo vytvořit objekt osobitý, jedinečný a architektonicky kvalitní.

Jsou zde využity tradiční postupy a původní materiály, které zde mohly být už v době vzniku stavby. Využili jsme tedy masivní dřevo ošetřené olejem (kdy krásně vynikne jeho struktura i vůně), špaletová okna, ale třeba i tradiční bobrovku či omítku na rákos. Doplňují je ekologické drobnosti, jako zelená střecha, připravený druhý rozvod na dešťovou vodu v části objektu, či recyklované parkety z bouraných podlah v okolí. Kde to bylo možné, byly renovovány původní prvky, například interiérové dveře. Dnes již samozřejmostí je zateplení objektu, dle jeho možností. Důležitým aspektem je flexibilní dispozice, která významně prodlužuje morální životnost stavby. V rámci sousedských vztahů bylo dbáno na odclonění pohledu od sousední zahrádky, odtud vzniká moderní prvek sedacího parapetu. A už jen princip, kdy nestavíme nový objekt, ale místo toho rekonstruujeme starý, je vlastně recyklací ve velkém měřítku.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?