123.

Dům u parku

Kategorie projektu ‐ Rodinný dům

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Magdalena Rochová, Radek Jaroušek, spolupráce: Lenka Mandelová
Ateliér JRA Jaroušek Rochová architekti
Místo realizace Praha 6
Investor soukromá osoba
Dodavatel DNISTER PROFI s.r.o
Datum dokončení / kolaudace projektu Leden 2022
Fotograf Filip Šlapal

Lokalita, ve které se pozemek s domem nachází, je na okraji vilové čtvrti sousedící s parkem. Parcela je situována v úpatí kopce, kdy přední část pozemku je v rovině a zadní část v příkrém kopci. Dům jsme zapustili ze zadní a boční části do svahu a směrem do zahrady a parku ho díky terénu otevřeli. Dům vznikl z části recyklací nosných konstrukcí původního domu, který nebyl vhodně posazen na pozemku, jeho architektura a dispozice byly komplikované a provoz nefungoval. Původní dům jsme nechtěli celý zbourat, chtěli jsme být udržitelní a využít jeho některé nosné konstrukce. Navrhli jsme kompletně nový dům a recyklované části původních nosných konstrukcí jsme do návrhu zapojili.
Dům jsme orientovali hlavními fasádami na jih do parku a do vlastní zahrady s překrásnými výhledy z obou pater do zeleně. Navrhli jsme obdélníkovou přízemní hmotu, kterou jsme posadili k uliční čáře a vytvořili jsme jasné napojení domu na komunikaci. Do centrální části jsme vsadili venkovní patio se stromem, které dům odlehčuje a prosvětluje. Na přízemní část je posazena hmota prvního patra, která je do zahrady vykonzolována, naopak směrem do ulice je zasunuta do zadní části za atrium. Pohledy ven zintimňuje zelená střecha se stromy nad přízemím.
Vymysleli jsme jasné průhledy a výhledy domem do zeleně vlastní zahrady, atria a okolního parku. Na vstupní halu jsme navázali venkovní atrium, které prosvětluje centrální část domu. Z tohoto centrálního bodu celé dispozice jsou vstupy do obývací části s kuchyní a jídelnou, na schodiště do prvního patra, tak do dalších částí dispozice v přízemí jako je sauna, pracovna, wc, garáž a technické zázemí domu. V prvním patře jsou situovány ložnice, pracovna a koupelny. Do zahrady se dům v obou patrech otvírá prosklením se subtilními rámy.

Konstrukčně se jedná se o kombinaci zděných a monolitických stěn a stropů, založených z důvodu horších geologických podmínek na pilotech a základových monolitických pasech s masivní základovou deskou. Část nosných konstrukcí byla ponechána a doplěna o nové konstrukce. Všechny ploché střechy jsou řešeny jako zelené s extenzivní zelení.
Okna jsou hliníková velkoformátová posuvná s tenkým rámem Skyframe. Vstupní dveře a garážová vrata jsou z plného hliníkového panelu ve stejné barvě jako okenní systém. Fasáda je zateplena a je provedena v jemnozrnné probarvené omítce. Ve fasádě je skryt stínící systém ze screenovými roletami. Oplechování atik je z hliníkových plechů stejné barvy jako okna.
Vnitřní dýhované nebo lakované dveře jsou na celou výšku místností. V přízemí jsou dveře částečně skryty do šatních skříní, které jsou provedeny ve stejné povrchové úpravě.
Podlahy jsou z polyurethanové stěrky typu Senso. V koupelnách je použit na stěnách velkoformátový slinutý obklad. Na stěnách wc je použit mramorový recyklovaný obklad. Venkovní prvky a pochozí povrchy jsou vyrobeny z betonových prefabrikátů.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?