83.

Dům na Zbraslavi

Kategorie projektu ‐ Rodinný dům

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Martin Neruda
Ateliér Martin Neruda Architektura
Místo realizace K Vejvoďáku 1114
156 00 Zbraslav
Investor Tereza Hajná, Gabriel Otřísal
Dodavatel Stavitelství Klus
Datum dokončení / kolaudace projektu Květen 2022
Fotograf Alex Shoots Buildings

Obyčejný, vesnický dům s podkrovím a malým sklepem stojí uprostřed rohového pozemku v osadě Baně jihovýchodně od Zbraslavi. Jeho osud ovlivnil požár, který nenávratně poškodil zejména stropy a střechu. Novými majiteli domu se stali manželé se dvěma dětmi, kteří si přáli dům rekonstruovat, přistavět větší garáž a navrhnout novou podobu zahrady. Navržené stavební úpravy respektují původní objem domu i jeho půdorysnou stopu. Výraznou proměnou prošla také okolní zahrada, do které se dům otevírá novými průhledy a průchody. Dům je rozšířen do zahrady proskleným zádveřím a terasou. Naopak nová betonová garáž je ukryta pod terénem v rohu pozemku a z domu není vůbec vidět. V zahradě tak garáž vytváří mírný zelený svah a maximalizuje její plochu. Srdcem domu je velkorysý obytný prostor otevřený do krovu, který je propojený s jídelnou a kuchyní. Z kuchyně je krásný výhled na sousedovy vrby a střechy okolních domů. Za schodištěm, v soukromější části domu, je umístěna ložnice a koupelna. Galerie v podkroví slouží jako knihovna s pracovním koutem, herna nebo místo na cvičení jógy. Z galerie se vchází do dvou pokojů a malé koupelny. Místnosti v podkroví jsou osvětleny pásovým světlíkem, který umožňuje majitelům pozorovat oblohu; třeba i při usínání přímo z postele. Zvenku skromný dům je uvnitř prostorově i materiálově bohatý. Nejvýrazněji lze vnímat nové konstrukce stropů a krovu. Místnostem v přízemí dominují železobetonové stropy, jejichž jednotlivá žebra jsou v průřezu tvarována do trojúhelníků. Konstrukční součástí recyklovaného krovu jsou tenké ocelové kleštiny, které formují prostor podkroví a zároveň fungují jako stínítka. Surovost a hrubé materiály se v interiéru střídají s přesností a propracovanými detaily. Atmosféry jednotlivých prostor doplňují jemné závěsy a barevnost běžných věcí každodenního života.

Konstrukční systém domu je stěnový z pálených zateplených cihel tloušťky 500mm v kombinaci se železobetonovými žebrovými stropy v přízemí. Galerie je nesena ocelovými nosníky IPN 180. V podkroví jsou znovu použity krokve původního provizorního krovu, které jsou nově ztužené ocelovými kleštinami z plechu tloušťky 8mm.
Dům je vytápěn nízkoteplotním podlahovým systémem vytápění. Jako zdroj tepla je osazen kondenzační plynový kotel, který slouží jak k vytápění, tak i k ohřevu TUV. Regulace zdroje je řízena ekvitermně dle venkovní teploty.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?