75.

Novostavba vily Nový Vestec

Kategorie projektu ‐ Rodinný dům

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Jan Bek, Ing. arch. Kristýna Brudnová, Ing. arch. Linda Kozlová
Ateliér BekArch s.r.o.
Místo realizace kat. úz. Nový Vestec (708038) , parc. č. 219/84, obec Nový Vestec
Investor Bc. Filip Šivic, Za Pískovnou 1173/3, Dolní Chabry, 184 00 Praha 8
Dodavatel TENIS HLUBOKÁ spol. s r.o., Okružní 2615, České Budějovice České Budějovice 3, 370 01
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2023
Fotograf Filip Györe

Realizace vily dle našeho návrhu, na kterém jsme spolupracovali s projekční kanceláří BÍZEK PROJEKT s. r. o. Zadáním byla moderní vila s tradičním tvaroslovím, tedy sedlovou střechou. Moderního vzhledu jsme docílili prolnutím dvou hmot, a to tradiční sedlové střechy a nízkého plochého objektu s dřevěným obkladem. Ve spodním patře naleznete rozlehlý obývací pokoj, který vytváří srdce domu. Zadáním byla i integrovaná dvougaráž, poskytující komfortní přístup do objektu. Horní patro je již ryze soukromé a obsahuje křídlo rodičů s ložnicí, šatnou a privátní koupelnou a dva dětské pokoje, pro které je vyhrazena samostatná koupelna. Exteriéru dominuje cedrový lamelový obklad, bílá omítka a střídmé šedé oplechování i střecha. Tyto materiály a paleta barev se následně opakují v interiéru, který představujeme v samostatné realizaci.

Základová konstrukce objektu je betonová monolitická deska na pasech s příslušnými izolacemi. Konstrukce podlah je taktéž betonová. Svislé nosné i nenosné konstrukce jsou zděné stěny z keramických a pórobetonových bloků, které jsou v interiéru opatřeny vápenocementovou omítkou a výmalbou. Fasáda je vytvořena na části objektu kontaktním zateplovacím systémem s grafitovým polystyrenem a bílou omítkou. Na části přízemí je realizována předsazená fasáda s dřevěným svislým obkladem ve světlém přírodním odstínu. Zbylé obvodové konstrukce jsou tvořeny keramickými bloky vyplněnými minerální vatou Porotherm 30T. Na tyto bloky je zhotovená fasáda s bílou tenkovrstvou omítkou. Stropní konstrukce nad 1.NP je zhotovena jako monolitická železobetonová deska. Pro zhruba třetinu půdorysné plochy je stropní deska zároveň střešní konstrukcí, na kterou jsou nataveny pojistné hydroizolační asfaltové pásy. Dále je plochá střecha zateplena PIR deskami a polystyrenovými spádovými klíny. Na hlavní hydroizolační vrstvu je položena separační fólie a vyrovnávací vrstva štěrku. Na štěrk jsou uloženy rohože s extenzivní zelení. Sedlová střecha je tvořena tradiční dřevěnou krokevní soustavou s kleštinami. Funkci krytiny plní plechové falcované pásy ve světle šedém odstínu. Dům je vytápěný teplovodním podlahovým vytápěním. Zdrojem tepla je tepelné čerpadlo na principu vzduch-voda, jehož vnější jednotka je umístěna na východní fasádě a vnitřní jednotka v technické místnosti. Větrání objektu je zajištěno přirozeně okny. Digestoř v kuchyňské lince je řešena odtahem pod základy objektu a vývodem u hranice pozemku. Objekt je zásobovaný pitnou vodou z vodovodního řadu. Splaškové vody jsou odvedeny do obecní kanalizační stoky. Dešťové vody ze střech objektu jsou svedeny do retenční nádrže. Vzhledem k dobrým vsakovacím podmínkám je nádrž opatřena přepadem a při naplnění dešťové vody odtékají do vsakovacího tělesa. Hlavní přívod elektřiny je do objektu přiveden ze stávající přípojkové a elektroměrové skříně do chodby, kde je umístěn hlavní rozvaděč.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?