62.

Rezidence Hagibor 1 etapa

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ian Bryan, Eduard Trembulak, Michal Němec, Peter Hričovec, Ondřej Michálek, Hana Tihonová, Katarína Chalániová, David Hruška
Ateliér Ian Bryan Architects
Místo realizace Ramonova 3466, Praha 10, 100 00, Strašnice
Investor Crestyl real estate s.r.o.
Boudníkova 2506/1, Praha 8, 180 00
Dodavatel Metrostav a.s.
Koželužská 2450/4, Praha 8, 180 00
Datum dokončení / kolaudace projektu Duben 2022
Fotograf Aleš Jungmann, Alex Shoots Buildings

Už v koncepci urbanismu rezidenční části šlo ateliéru IBA o dosažení maximální rozmanitosti navrhovaných objektů. Pětice postupně vznikajících domů je proto vzájemně odlišná. Domy mají osobitý výraz, ale zároveň do sebe zapadají a společně komunikují. Motivací je vytvořit městské prostředí, které je přirozeně rozmanité a umožňuje našemu vnímání snadnou identifikaci. Je to tak i u prvních dvou rezidencí Alfa a Beta. Dva různé domy jsou semknuty prostorem společného dvora, a vytváří příjemný komunitní prostor. Dvůr, je vyvýšen na platformě garáží a je tak přirozeně oddělen od ulice, což tvoří přirozenou hierarchii veřejného a soukromého prostoru. Vzniká tak klidné místo, kde se mezi zvlněným kobercem rostlin klikatí pěšinky do jednotlivých částí obou domů. Koruny vysázených stromů tvoří příjemné mikroklima pro posezení na lavičkách.
Koncepce bydlení obou objektů je založená na splynutí vnějšího a vnitřního prostředí. Každý byt je propojen francouzskými okny s terasou, nebo balkonem, což dává bydlení dimenzi otevřenosti a vzdušnosti a otevírá výhledy do zeleně.Objekt Alfa je tvořen na půdorysu písmene L z kterého vyrůstá kubická struktura jednotlivých bytových jednotek. Vzniká tak důmyslné střídání hmoty a prostoru pro terasy. Každý byt má tak svoji chráněnou terasu propojenou s interiérem velkou prosklenou plochou. V posledních patrech pak kubická struktura ustupuje a vytváří terasy pro větší bytové jednotky.
Objekt Beta je jednoduchá lineární hmota, která na severu uzavírá mírným natočením prostor dvora a na jihu svým zešikmením do tohoto prostoru navádí. Výraz domu je založen na kontrastu antracitové a bílé barvy. Tmavou hmotu lemují bílé linie jednotlivých pater, které se na jižní fasádě promění na geometrickou strukturu balkonů. Tato struktura tvoří zároveň stínění a chrání před hlukem z ulice.

Hmoty objektů Alfa a Beta jsou vystavěny na třech podzemních podlažích garáží. Konstrukce garáží je tvořena formou tzv. železobetonové bílé vany na pilotech. Samotné nadzemní objekty tvoří železobetonová monolitická konstrukce stěnového systému. Balkonové desky lemující objekt Beta jsou konzolovány na ISO nosnících s přerušeným tepelným mostem. Fasády jsou zatepleny kontaktním systémem a opatřeny omítkou.
Výplně otvorů tvoří rozměrné prosklené plochy s izolačním trojsklem, a v maximální míře jsou řešeny jako francouzská okna bez parapetu. Každá bytová jednotka má balkon, nebo terasu, v přízemí jsou to předzahrádky. U domu Alfa je systém zábradlí balkonů a teras navržen jako bezrámový, kde je bezpečnostní sklo typu Conex kotveno v úrovni stropu do systémových hliníkových profilů. Balkony a terasy jsou dlážděny betonovou dlažbou na terčích.
Jednotlivé bytové jednotky jsou vybaveny dřevěnou podlahou a ve vstupních prostorách a hygienickém zázemí je položena keramická dlažba. Navrženo je podlahové vytápění, což znamená výhledy do zeleně bez topných těles před okny a volný přístup na terasy a balkony. Bytové jednotky jsou větrány nuceně pomocí centrálních rekuperačních jednotek. Každá bytová jednotka je vybavena smart home tabletem pro ovládání funkcí topení, chlazení a video komunikační jednotkou. Do tabletu je možno přidat ovládání dalších funkcí dle výběru rezidenta.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?