161.

Byt s dekorativní linkou

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Silvie a Václav Derner
Ateliér CODEIN studio
Místo realizace U Rajské zahrady, Praha 3
Investor Pražský šéfkuchař
Dodavatel CODEIN studio
Datum dokončení / kolaudace projektu Leden 2022
Fotograf Studio Flusser

TEXT Byt s dekorativní linkou


Známý pražský šéfkuchař a jeho manželka kupovali tento investiční byt o rozloze cca 110 m5 od developera jako shell and core – s hotovými dělícími zdmi, SDK podhledy, hotovými pozicemi pro prvky elektra a sanity, bez finálních povrchů.

Jsou to zkušení investoři s výborným vkusem, pro které jsme již v minulosti realizovali rekonstrukci Vily Trója pro jejich vlastní bydlení.
Tato zakázka byla na rozdíl od předešlé koncipována k dlouhodobému pronájmu ideálně pro zahraničního nájemníka, nebo pro zaměstnance korporátní společnosti a případnou návštěvu.
Návrh jsme tudíž optimalizovali s přihlédnutím na náklady a rozsah úprav. Drobné zásahy jako úprava tvaru a dispozice obou koupelen, přemístění či rozšíření vstupů do ložnic nebo výrazné zaoblení ve vstupu do obytného prostoru nám klienti umožnili.

Jelikož tentokrát od nás klienti nechtěli interiér dovybavit volnými nábytky ani žádnými dekorativními doplňky, zůstali jsme v návrhu tzv. jen u stavebních prvků a vestavných nábytků. Výzvou bylo tedy vymyslet koncept natolik jasný a čitelný, aby jej dokázali odprezentovat jen prvky „pevně spojené se stavbou.“

„Kurátorkou“ návrhu byla paní domu, které osobní preference i náš ústřední koncept vycházely z respektování historického stylu tohoto činžovního domu. Centrální vstup do objektu se společnými prostory i po rekonstrukci developerem ještě nesly známky dobových detailů : nástěnné a stropní štuky, či historické dlažby atd.. Původní dekorativní kazetové obklady pod okny, kazetové dveře či krásné sádrové štuky na stropech zůstali zdokumentované už jen na původních fotkách.
Proto jsme se rozhodli bytu vrátit jeho původní noblesu dekorativních sádrových lišt, nicméně za použití novodobých detailů. Konkrétně jsme lišty na stropech nechali plynule přejít na zdi, kde fungují např. jako rám pro budoucí čelo postele nebo v obytném prostoru vymezují prostor pro osazení TV.
S tvaroslovím lišt si „hrajeme“ také na stropě, kde se do sebe zakusují kružnice kolem lustrů, nebo nimi lištujeme v podstatě velmi jednoduché přisazené svítidla, které tím získávají luxusnější „outfit“.

Zadání klientů bylo, aby vybrané materiály byli cenově úměrné a zároveň dobře udržovatelné vzhledem k záměru – pronajímání bytu.
Proto jsme hlavní nábytkové bloky navrhli z materiálu méně známého ale velmi atraktivní a to z probarvované MDF desky INNOVUS, kterou jsme si předem vyzkoušeli na zařízení v našem vlastním architektonickém studiu. Šli jsme do tmavě modré barvy, která celému bytu dodala „šťávu“. Zároveň skvěle doplnila tmavé plochy dubové podlahy a šedě tónované stěny či nábytky.
Na kuchyňské desce jsme v rámci optimalizace třeba místo pravé žuly použili velmi zdařilou imitaci z černé compact desky se strukturovaným povrchem.

Stejně snadno jsme s paní domu shodli na dekoru dlažby do předsíně či kuchyně, která svým hexagonálním tvarem doplňovala retro styl původního bytu.
V ostatních pobytových místnostech jsme vymysleli atypický spárořez z dřevěných parket, který částečně připomínal historické kazetové dílce. Spojili jsme francouzskou rybinu (stromeček) s vkládanými kosočtverci s otočeným směrem parket. Tím jsme získali výrazný grafický vzor a také vyřešili lichoběžníkový tvar obytného prostoru díky jeho nárožní poloze. Jelikož zdi v koupelnách mají některé rohy oblé, bylo praktické ale i esteticky vhodné použít betonovou stěrku. Vestavné nábytky jsou zhotovené naší osvědčenou truhlářskou firmou. Volně stojící nábytky jsme nakonec za účelem focení zapůjčili. Svítidla jsou kombinací nenápadných levnějších svítidel a výraznějších dražších svítidel, které si klienti přinesli z jejich předešlého bytu. Jednoduchým trikem jsme např. obyčejné přisazené stropní svítidla orámovali sádrovými lištami, které tak zakryli jejich „banálnost“.

Pozice i funkce pokojů zůstala víceméně stejná jako na pláncích developera, takže hlavní náš přínos byl ve správném rozložení nábytků a jejich funkci.
Estetický detail jako zaoblený vstup do obytného prostoru z haly vyplynul v podstatě z největšího nedostatku tohoto jinak krásného bytu. Nástup do obytného prostoru vedl přes nevelkorysý úzký, průchod s ostrými rohy (díky skrytému nosnému rámu) a nízkým nadpražím. Nenáročnými stavebními úpravami jsme ostění včetně stropního překladu zaoblili a vznikl plynulý a oku lahodící vstup do centrální části bytu. Tento měkký detail jsme zopakovali také ve sprchovém koutu menší koupelny, který je podpořený centrálním světlem kolem kruhové sprchové hlavice. V druhé koupelně zas pomohl zaoblený roh elegantně usadit oválnou volně stojící vanu.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?