63.

Návštěvnické Centrum Bernard

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů architekt budovy: Ing.arch.Petr Bernard, architektka interiérů: Ing.arch.Barbara Bencová
Ateliér Ing.arch.Petr Bernard, B² Architecture
Místo realizace Humpolec
Investor Rodinný pivovar BERNARD a.s.
Dodavatel Podzimek a synové s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Duben 2022
Fotograf Interiéry: Alex Timpau, exteriéry: Markéta Navrátilová, Vlastimil Šimek

Návštěvnické centrum Bernard má za cíl obohatit zážitek z návštěvy pivovaru a poskytnout útulné prostředí pro relaxaci a posezení s přáteli.
Koncepce prostředí se inspiruje průmyslovým charakterem pivovaru. Pro exteriér jsou typická členěná okna a výkladce. Atmosféru interiéru tvoří černá cementová stěrka na stěnách a dřevěný nábytek, v harmonickém kontrastu vynikají měděné prvky na baru, nábytku, osvětlení i konstrukčních prvcích. Charakteristickými objekty interiéru jsou stěny z pivních lahví zasazené v kovovém rámu, které současně slouží jako dělící příčka mezi jednotlivými prostory. Světlo procházející sklem lahví tvoří magickou stínohru a barví interiér do medového odstínu piva.
Stěna z pivních lahví a logem pivovaru je klíčovým motivem při vstupu do nově vybudované přístavby recepce.
Z recepce se přes spojovací krček dostáváme do historické budovy pivovaru. Zde se návštěvníci seznámí v interaktivní expozici s historií piva Bernard a jedinečnými procesy jeho vaření. Cihelné klenby a stěny tohoto prostoru zůstaly zachovány ve své surové podobě, expozice navazuje na původní vzhled pivovarnických štoků. V patře je také malý kinosál a toalety.
Využití Sládkova sálu v následujícím patře je maximálně multifunkční. Prostor je možné rozdělit na dva až tři celky pomocí mobilních dřevěných příček. Sálu dominuje čtvercový bar, který je vymezen sloupy a lemován dekorací z pivních lahví. Ztvárnění stropu odkazuje na historii budovy, dřevěné oblouky kopírují tvar valených kleneb z druhého podlaží a navazují tak na výraz bývalých štoků.
Prostor pivnice, situované na ploše celého čtvrtého podlaží, ovládá bar se zavěšenými měděnými pivními tanky. Bar je vsazen do vestavěného mezaninu, do kterého je vloženo také sociální zázemí. Na stěnách je použita černá cementová stěrka a tmavé závěsy. Dynamiku v prostoru vytváří šikmo ložená prkenná podlaha. Lokálně jsou na stěnách umístěny měděné pásy, na které jsou namířena nástěnná svítidla vytvářející nepřímé teplé, medově zbarvené reflexe. Repasovaný nábytek je součástí celkového konceptu, ve kterém se nové potkává s historií.
Na pivnici navazuje nově zbudovaná terasa, která otevírá panorama Humpolce a díky posuvným skleněným stěnám je celoročně využívána k příjemnému venkovnímu posezení. Rozhledna je umístěna ve vazbě na stávající funkční komín, který lze i nadále vnímat díky vzdušnosti instalované konstrukce. Výhled umožnuje shlédnout na celý objekt pivovaru s varnou, ale také město Humpolec a přilehlé okolí.

Stavba je rozdělena do několika částí. Své místo v ní našla podniková prodejna s recepcí, sál i pivnice s barem a stávající komín využila nově vzniklá rozhledna. Z architektonického hlediska je výrazově odlišena podoba vstupního vertikálního objektu, který bude proveden z pohledového betonu s velkými prosklenými plochami a se spojovacím třípodlažním mostem, oproti zbývající části objektu, která respektuje stávající architekturu pivovaru. Středem prostoru pivnice umístěné ve čtvrtém podlaží Návštěvnického centra Bernard je bar s měděnými pivními tanky zavěšenými od stropu. Bar je společně se sociálním zázemí umístěn v mezaninu podlaží. Atmosféru interiéru tvoří černá cementová stěrka na stěnách a dřevěný nábytek, v harmonickém kontrastu vynikají měděné prvky na baru, nábytku, osvětlení i konstrukčních prvcích. Osvětlení pracuje s měděnými pásy umístěnými na stěnách rozptylujícími světlo do prostoru. Interiér doplňuje repasovaný nábytek, který je součástí celkového konceptu, ve kterém se nové potkává s historií. Rozhledna je umístěna ve vazbě na stávající funkční komín, který lze i nadále vnímat díky vzdušnosti instalované konstrukce. Výhled umožnuje shlédnout na celý objekt pivovaru s varnou, ale také město Humpolec a přilehlé okolí.
Nástavba objektu štoky pro umístění pivnic je provedena dvoupodlažní (z toho jedno stávající podlaží je zbouráno) s mezonetovou vestavbou ve 4.NP. Nad stávající nerezovou spilkou je rovněž provedena dvoupodlažní nástavba, kde je umístěno veškeré sociální zázemí, sklady, kuchyň atd. Vstupní objekt je monolitický železobetonový s prosklenými plochami strukturované fasády. Spojovací most je celoprosklený sestrukturovanou fasádou. Okna jsou oblouková s industriálním členěním a klasická. Vnitřní dveře jsou dřevěné a kovové, prosklené a plné s požární odolností dle požadavku PBŘ. Povrchy podlah jsou betonové, s keramickou dlažbou, stěrkou a PVC. Šikmá valbová střecha je kryta měděným falcovaným plechem. Ploché střechy jsou fóliové mechanicky kotvené, nebo s přitížením praným kačírkem. Vnitřní schodiště je monolitické železobetonové a venkovní pomocné je kovové žárově zinkované s pororošty. Volba materiálů využitých v interiérech byla prováděna na základě jejich funkčnosti. Podlaha je pokryta šedou cementovou stěrkou a na stěnách je béžový nebo černě probarvený štuk. Lavice mají omyvatelné polstrování. Individuálnímu sezení dominuje retro židle a židle s měděnou konstrukcí a plastovým sedákem, který je pohodlný a snadno se udržuje.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?