51.

Na Hvězdárně Třebešín

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Adriana Štefanová
Ateliér Kuchyňský poradce
Místo realizace Praha 10
Investor Adriana Štefanová, Biskupcova 57, Praha 3, 130 00
Dodavatel Adriana Štefanová, Biskupcova 57, Praha 3, 130 00
Datum dokončení / kolaudace projektu Listopad 2022
Fotograf Jiří Alexander Bednář

Majitelka a autorka v jednom se rozhodla navrhnout originální interiér svého bytu. Přála si vytvořit jednoduchý minimalistický interiér s minimem nábytku a zařízení. Celým prostorem se prolíná sytá modrá barva doplněná o odstíny šedé. Velký důraz byl kladen na funkčnost jednotlivých zařízení. Minimalismus jako nový luxus, aneb když se spojí estetika s praktičností. Projektovat svou vlastní nemovitost je snem každého designéra. Protože kdy jindy mohou dát největší průchod vlastní fantazii, když nejsou limitováni konkrétním zadáním? A tento sen si právě splnila návrhářka interiérů Adriana Štefanová při navrhování svého pěti pokojového bytu v Praze, který se pyšní ojedinělým designem. Jejím cílem bylo vytvořit otevřené, minimalistické a funkční bydlení bez přebytečného nábytku či zařízení. Proto každý komponent musel být praktický a estetický zároveň, aby nijak nenarušoval zamýšlený koncept. Původní návrh developerů byl však v rozporu s touto myšlenkou, tudíž bylo potřeba udělat několik zásadních změn. Což představovalo i největší výzvu, protože jediné, co zůstalo zachováno, byly stoupačky. Designérka vzala proměnu celého bytu skutečně od podlahy, a to doslova, protože byt ničím nepřipomíná původní stavbu. Po všech těchto úpravách designovou sjednocenost ucelila také tím, že pracovala se stejnými materiály a odstíny barev. Nejdominantnější a zároveň nejtmavší barvou je modrá, která se prolíná celým prostorem, a představuje mezi ostatními neutrálními šedými odstíny i nejvýraznější estetickou složku. Čtyři místnosti mají skleněné dveře s ocelovými rámy industriálního designu, díky nimž je byt krásně prosluněný. Všechen nábytek je bez úchytů. S pomocí těchto prvků navrhla praktický, minimalistický, a přesto luxusní byt, který ve výsledku tvoří společenská zóna, ložnice, dvě pracovny, koupelna, relaxační místnost s domácí saunou a vířivkou a terasa o 50m2.

První věcí, jíž si po příchodu do bytu všimnete, je velký tmavě modrý kvádr z dubové dýhy ošetřené dekoračním voskem uprostřed otevřeného prostoru. Ten má hned několik využití. Zaprvé odděluje společenský prostor na jednotlivé části, a sice na předsíň, obývací pokoj a kuchyň. Dále v předsíni funguje jako vestavěná skříň, kam si můžete odložit kabát a obuv, ale když jej obejdete, tvoří kuchyňskou linku. Není náhodou, že nejvýraznější prvek celého bytu je modrý, jelikož je to nejoblíbenější barva designérky. Kuchyňský blok je její nejmilejší částí i proto, že kuchyně projektuje nejraději. Celý kuchyňský ostrůvek je vyroben z kompaktního laminátu v dekoru šedého terazza. V prostoru kuchyně a obýváku vytvořila vzhledový protipól k dřevěné podlaze pomocí betonové stěrky na stropě. Na jediné volné bílé stěně v kuchyni je neonový nápis Time is now, který byl vyroben na zakázku, pro který byl pečlivě zvolen jak font, tak i barva. A funguje nejen jako dekorace, ale i jako osvětlení, které je možné regulovat, díky čemuž je možné navodit atmosféru dle potřeby. Každý pokoj v tomto bytě má něco speciálního. Oboustranná nábytková stěna ve společenské zóně představuje nejen prostor pro televizi, ale funguje i jako zeď a úložný prostor vedlejší kanceláře. V ložnici za dveřmi zase najdete na míru vyrobený odkládací prostor na šaty místo klasického věšáku, který navazuje na vestavěnou skříň, čímž v místnosti nevytváří rušivý element. Relaxační místnost je zajímavá sama o sobě svým špičkovým vybavením a terasa nabízí krásný výhled. Díky všem těmto aspektům vznikl na první pohled minimalistický byt, co v sobě ve skutečnosti skrývá několik velmi promyšlených designerských prvků, jenž vás upoutají jak svým vzhledem, tak funkčností.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?