54.

BYT 3+kk POD HVĚZDOU

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů ing. Zuzana Staňková
Ateliér Projekční atelier ZUZI s.r.o.
Místo realizace Olomouc - Svatý Kopeček, Pod hvězdou 7
Investor Tigran Hakobyan, Olomouc
Dodavatel Projekční atelier ZUZI s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Leden 2022
Fotograf Jiří Alexandr Bednář

Majitelé bytu Pod hvězdou se rozhodli vrátit domů ze zahraničního pracovního angažmá. Byt 3+1 v nádherné lokalitě u Olomouce pronajímali v původním stavu.
Současným nárokům na bydlení pracovně vytížené dvojice, žijící bohatým společenským životem, však vůbec nevyhovoval. Původní dispoziční řešení oddělené kuchyně bylo nepřijatelné. Nové dispoziční řešení je navrženo na míru majitelům a plní jejich sny o moderním bydlení.
Centrem bytu je prostorná vstupní hala, jež je polyfunkční, pohledově i dispozičně propojuje všechny místnosti bytu. Zároveň slouží i jako hudební „salon“, je v ni umístěno pianino a „vítací“ obraz, který si vybírali osobně majitelé v zahraničí a jenž je výrazným akcentem interiéru. Průhledy umožňují oční kontakt až do ložnice.
Srdcem bytu je prostor, jenž propojuje velkorysou kuchyni, jídelnu a relaxační kout s televizí. Na televizi je vidět ze všech koutů bytu, majitelé rádi vaří podle videoreceptů, poslouchají hudbu a sledují filmy z jídelny i z ložnice. Prostor je přehledný, funkce jsou pečlivě oddělené a zároveň propojené.
Ložnice je samostatnou místností oddělenou jen pocitově. Čiré sklo průhledů umožňuje oční kontakt od vstupní haly až do kuchyně, vstup z relaxační zóny řeší prosklená stěna s posuvným křídlem. Z ložnice je přístupná šatna, vybavená high-tech šatním systémem na míru prostoru i přáním majitelů.
Poslední obytnou místností je pracovna pro dvě osoby plně vybavená pro práci z domu – ergonomické židle a pracovní plocha s přísunem denního světla. V pracovně je rovněž umístěna rozkládací pohovka pro každodenní spánek.
Součástí bytu je samostatné WC a prostorná koupelna se dvěma umývadly a bezbariérovým sprchovým koutem, oboje se samostatným vstupem z haly.
Barevnost a design interiéru bytu je nadčasový minimalistický v lehce industriálním stylu. Majitelé preferují velmi kvalitní materiály, prostor bez bariér a sofistikovaná řešení s výhledem na užívání v řádu desetiletí.
Podlaha je opatřena litou stěrkou ve velmi světle šedém odstínu, evokujícím ledovou plochu. Prostor působí maximálně lehce a vzdušně. Základní barevnou trojkombinací je čistě bílá, antracitově černá a dýha ořechu v tmavém moření. V materiálu byl upřednostněn Technistone pro svou bezúdržbovost a kov (podnož stolu, rámy dveří, nábytkové konstrukce) jako odkaz na industriální styl. Měkkost interiéru dodávají celočalouněná jídelní křesla, pohovky, pohodlné křeslo pro relaxaci a pečlivě navržený systém osvětlení, jenž umožňuje vybírat z mnoha nálad.

Byt byl kompletně rekonstruován včetně výrazné změny dispozice. Oproti původnímu řešení je propojen obytný prostor s kuchyní, do vstupní haly a do ložnice byly probourány široké otvory, ložnice je opticky propojena se vstupní halou, nosné pilíře byly svým rozsahem minimalizovány dle projektu statického zajištění budovy.
Statické zajištění stropů je řešeno ocelovými válcovanými profily, které jsou opláštěny sádrokartonem. Je tak umožněno maximální uvolnění dispozice a vzdušnost celého prostoru.
Příčky jsou řešeny v sendvičovém provedení (sádrokarton s vloženou minerální vatou s vysokým koeficientem akustického útlumu) s dvojnásobným opláštěním pro kvalitní ukotvení posuvných stěn.
Elektroinstalace je v systému "chytré domácnosti" umožňující dálkové ovládání celého systému, jenž je připraven pro bezproblémový "růst" v závislosti na požadavcích budoucích nároků.
Byt je plně klimatizován, všechny jednotky jsou ve vysokém standardu především s ohledem na jejich hlučnost, ovládání a komfortní klimatizování místností bez rušivého „průvanu“.
Podlahy jsou řešeny jako litá stěrka bez dilatačních spar. Stěrka má odolnost odpovídající potřebám veřejného prostoru a je ve velmi světle šedém odstínu, evokujícím ledovou plochu. V podlahách je vložena kročejová i tepelná izolace, topení je podlahové s vloženými topnými kabely.
Odvětrání WC a koupelny je řešeno vzduchotechnicky s vývodem nad střechu budovy.
Interiérové dveře jsou na maximální možnou světlou výšku s ohledem na nutnost statického zajištění stropů (průvlaky). Všechny dveře v bytě jsou posuvné skleněné (intimní zóny koupelny a WC mají sklo matné, ostatní včetně ložnice čiré). Posuvné dveře jsou řešeny jako posuvné do pouzdra.
Byt je opatřen exteriérovými žaluziemi pro zajištění intimity i minimalizaci tepelných zisků. Ovládání žaluzií je samozřejmě součástí systému „chytré domácnosti“.
Celé řešení klade maximální důraz na funkčnost a kvalitu materiálů i řešení s ohledem na dlouhou životnost v řádu desetiletí. V interiéru jsou navrženy maximálně bezúdržbové materiály, v kuchyni jde o čistě bílý Technistone, který je doplněn dále v dispozici kovem na podnoži stolu i nábytkových konstrukcích. Třetím prvkem je dřevěná dýha v tmavě mořeném ořechu.
Autorkou projektu je Zuzana Staňková, kompletní realizace je společným dílem Atelieru ZUZI a prověřených spolupracujících firem.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?