101.

RD Borová Lada

Kategorie projektu ‐ Rodinný dům

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Karel Harazim, Ing. Petr Marek
Ateliér Harazim Karel Architektura
Místo realizace Borová Lada
Investor Soukromý investor
Dodavatel Stavební firma
Datum dokončení / kolaudace projektu Leden 2022
Fotograf Ing. arch. Jan Pernekr

Novostavba je určena pro rodinné bydlení pěti členů domácnosti. Parcela, na níž dům vyrostl, se nachází v samém srdci Národního parku Šumava na Borových Ladech. Již samotná parcela upoutá pozornost, a to především výhledem do zalesněné krajiny s vrcholky blízkých kopců Vyhlídky a Homole.
Hlavním úkolem tohoto projektu bylo nalézt ideální formu, která bude vycházet z tradičního stylu výstavby v této lokalitě, zároveň však bude soudobou interpretací regionální šumavské architektury. Cílem bylo vytvořit dům, který nebude neotřele imitovat historismy, ale stane se v daném kontextu a díky reflexi historie sebevědomou architekturou.
Tradiční šumavská lidová architektura je typická svou elementárností, surovostí a účelností, byla vždy otiskem okolí, ve kterém vyrůstala. Proto se na těchto stavbách objevovaly především přírodní materiály jako kámen-žula, většinu stavby tvořilo dřevo a neopomenutelným materiálem bylo sklo, které bylo vyráběno v nedalekých sklárnách.
Tvrdé životní podmínky, které v těchto končinách panovaly, se značně změnily. Koně vystřídala auta, proto jim musíme vytvořit novodobé stáje. Většina obcí je odkanalizována, elektrifikována, tedy suchý záchod nahradilo splachovací WC a svíčky zase nová elektrická svítidla. Malé okenní tabule vystřídala velká okna, aby byl interiér co nejvíce propojen s okolní přírodou. Nicméně tradiční principy a používané materiály by se měly do samotného návrhu novostavby promítnout, jelikož se zakládají na zkušenostech našich předků.
Není tedy náhodou, že nový dům se formálně a materiálově značně inspiruje tradičním šumavským archetypem domu. V některých místech se značně otevírá svému okolí, jinde se naopak před nevlídným okolím chrání. Počet materiálů je redukován na minimum, aby si dům uchoval elementárnost projevu.

Jedná se o dřevostavbu s betonovým tepelně akumulačním jádrem, které má v sobě integrován krb. Dřevěná konstrukce je řešena jako dřevěná rámová. Dřevostavba je tvořená KVH a BSH profily. Strop vstupního podlaží je řešen jako spřažená dřevobetonová deska. Obvodový plášť je řešen difůzně otevřenou skladbou. V interiéru je přiznaný dřevěný strop tvořený dřevěnými BSH nosníky a pohledovým záklopem z podlahových smrkových palubek. Fasáda je celodřevěná z modřínových prken, v úrovni štítu jsou použita spálená modřínová prkna. Okna jsou dřevohliníková. Střecha je tvořená hliníkovou falcovanou krytinou včetně vikýřů. Celý dům je vytápěn tepelným čerpadlem vzduch-voda, který je zdrojem pro podlahové vytápění.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?