157.

HOLEČKOVA 26

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů dipl. arch. Richard Doležal, ETH/SIA, Ing. arch. Lenka Kadrmasová, MgA. Marek Topič, Ing. arch. Hana Kozohorská
Ateliér DAM architekti s.r.o.
Místo realizace Holečkova 26, Praha 5 - Smíchov
Investor Irnerio Praha s.r.o., Polská 1283/18, 120 00 Vinohrady
Dodavatel Construction management Irnerio
Datum dokončení / kolaudace projektu Květen 2022
Fotograf Jiří Šebek, Richard Doležal

Ve svažitém území dnešní čtvrti Hřebenka se již od středověku za vlády Lucemburků rozkládaly vinice, sady a zahrady. Od 16. století tu byly zakládány solitérně stojící letohrádky a usedlosti. Jednu z nich nahradila koncem 19. století od ulice odsazená, na zemním valu stojící budova knihtiskařské dílny. Ta však po řadě rekonstrukcí ztratila historickou a architektonickou hodnotu a byla nahrazena novostavbou.

Snahou autorů bylo nenarušit otevřenost a vzdušnost území. Proto nebylo zvoleno doplnění blokové zástavby. Proluka v uliční frontě ulice Holečkova je ve vertikálním směru jen částečně vyplněna proskleným, dvoupatrovým soklem s komerčním využitím, sahajícím do výše původního zemního valu, navýšeným o skleněnou protihlukovou stěnu. Vstupní hale dominuje recepční pult, integrovaný do prostorného spirálovitého schodiště, vedoucího do kancelářských ploch o poschodí výše. Schodiště je nejen propojením obou nebytových pater soklu, nýbrž svým tvarováním zároveň i skulpturou.

Expresivní rezidenční část domu, pětipatrový solitér, stojí odsazena od ulice v poloze bývalé tiskařské dílny. Je obklopena zelení a respektuje proporce novější okolní zástavby. Dynamika jejího elipsového tvaru je umocněna vějířovitým ustoupením pater na východní straně a podtržena systémem svislých lamel, dávajících vyniknout měnícím se sklonům fasády. Za „košem“ tvořeným lamelami obíhají kolem všech pater a před všemi obytnými místnostmi zejména na jižní straně velmi rozsáhlé balkony, sloužící zároveň jako stínění, minimalizující nechtěné přehřívání bytů v letních obdobích.

Nabídka bytů je různorodá. V nižších podlažích vznikly jednotky menší a střední velikosti, částečně s přilehlými zahrádkami. Směrem vzhůru se plocha bytů zvětšuje až po čtyři velkoplošné byty v pátém podlaží s výstupem na střešní terasy, obklopené intenzivní a extenzivní zelení. Střešní nástavby každého z těchto bytů nenabízejí pouze přístup na střechu, nýbrž i obytný prostor přiměřené velikosti, vlastní saunu a panoramatické dálkové výhledy, především na jižní části města.

Na severní straně bytového solitéru vznikla v interiéru na úrovni zahrady celoročně využitelná zóna wellness s patnáctimetrovým bazénem, odpočinkovými prostory a barem, saunou a potřebným příslušenstvím. Návštěvníci mohou využívat přilehlé venkovní terasy na stinné straně i v osluněné části zahrady.
Původní terasovitá zahrada zůstala co nejvíce zachována včetně vzrostlých stromů a je přístupna všem obyvatelům domu.

Konstrukční systém objektu je kombinovaným skeletovým a stěnovým monolitem. Spodní stavba je provedena z vodonepropustného betonu bez dalších povlakových izolací, takzvaná „bílá“ vana. Pro střešní nástavby s výstupy na střechu byly zvoleny lehké dřevěné sendvičové konstrukce s ocelovými vyztužujícími prvky. Opěrné zdi v prostotu zahrady jsou provedeny jako pohledový betonový monolit. Jejich stabilita je garantována kotvenými pilotovými stěnami, které slouží jako ztracené bednění.

Splnění akustických parametrů obytných prostorů bytů je zajištěno kvalitním obvodovým pláštěm v kombinaci s nuceným větráním, zaručujícími úroveň hluku 40 db.

Do objektu byly navrženy striktně oddělené vjezdy do dvou částí parkingu z ulice Holečkova, z nichž první poloveřejná slouží parkování vozidel uživatelů nebytové části budovy, a druhá je vyhrazena rezidentům s přímým přístupem do bytových schodišť s výtahy. Parking je vybaven nabíjecími stanicemi pro elektromobily a přípravou na zvýšení jejich počtu.

Jak v rezidenční, tak v nebytové části budovy je v plném rozsahu zabezpečeno bezbariérové užívání. Vstup do objektu je řešen rampou v uličním prostoru objektu a odtud dále v rovině bez vyrovnávacích stupňů, samozřejmostí jsou parkovací stání pro vozidla zdravotně postižených osob.

V návrhu byla od prvopočátku zakotvena ambice vytvořit budovu s vysokou environmentální kvalitou, od základu koncipovanou tak, aby zaručovala sníženou spotřebu energií. Parametry technických a stavebně fyzikálních vlastností cílí na maximální udržitelnost podle metodiky hodnocení životního cyklu budovy. Velký důraz byl kladen na řešení konstrukčních detailů s eliminací tepelných mostů. Zateplení překračuje doporučené normové hodnoty. Nucené větrání všech bytů a rekuperace tepla a chladu u všech vzduchotechnických zařízení snižuje tepelné ztráty a zisky.

Použity jsou v maximální míře trvanlivé přírodní materiály místního nebo evropského původu, nezatěžující životní prostředí. Z pohledových materiálů kupříkladu masivní dřevo, kámen z českých kamenolomů, lité terrazzo, keramika či stěrky vyrobené výhradně v Česku nebo v Evropské Unii, stejně jako veškeré prvky vnitřního i exteriérového osvětlení.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?