47.

LF UK v Plzni – Univerzitní medicínské centrum (UniMeC) – II.etapa

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Anna Nesvadbová, Ing. arch. Jan Janoušek, Ing. arch. Kateřina Mašková, HIP: Ing. Pavel Brázda Ph.D.
Ateliér VPÚ DECO PRAHA a.s.
Místo realizace alej Svobody 1165/76
323 00 Plzeň
Investor Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Plzni
alej Svobody 1165/76, 323 00 Plzeň
Dodavatel Gemo a.s.
Dlouhá 562/22, 779 00 Olomouc, Lazce
Datum dokončení / kolaudace projektu Červen 2022
Fotograf Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Plzni, Gemo a.s., VPÚ DECO PRAHA a.s.

Hlavní ideou bylo navrhnout kompaktní dům, který má veškeré části fakulty včetně menzy a děkanátu pohromadě, čímž se zruší neefektivní přejíždění studentů i pedagogů po jednotlivých ústavech rozptýlených po celé Plzni. Uvolnili jsme tak místo pro vznik parkově upravené plochy pro studenty i občany Plzně, jež toto území mohou využít k procházkám či krátit si cestu do nemocnice. Prostupnost dříve zanedbaným územím pro nás hrála i důležitou roli v orientaci budovy. Hlavní vstup jsme doplnili 2. jižním, který celý areál propojí po pěší ose s centrem Plzně a navazuje na zmíněnou zeleň. Křídla domu jsou zkosena, jednotlivá podlaží na jihu ustupují a sledují tak přirozený tvar stávajícího terénu, do kterého jsme chtěli co nejméně zasahovat. Celá hmota domu se tím odlehčila a přirozeně začlenila do okolí. Naopak čelní strana uzavírá akademické náměstí a je umocněna vertikálním rizalitem zdůrazňujícím významnost budovy a vstup do ní.
Barevné řešení interiéru jako součást orientačního systému je protipólem střídmé barevnosti fasády. Barvy rovněž odkazují na základní funkci budovy a známé Komenského heslo „Škola hrou“. Důležitá je pravdivost a stálost užitých materiálů-trend soudobé architektury.
Hlavní motivem je schodiště s barevně proskleným zábradlím postupně se měnícím dle daného podlaží. Vytváří snadno zapamatovatelný prvek s přidanou uměleckou hodnotou.
Díky těmto principům jsme se snažili, aby se studenti připravující se na náročné povolání lékaře, pedagogové a další lidé v domě cítili dobře, aby je takto vytvořené prostředí inspirovalo a pomáhalo je provázet během dlouhého studia v pohodě, bez jakýchkoliv obtíží a nástrah. Naším cílem bylo vytvořit vzdělávací centrum, které by nejen svým vybavením, ale i formou a prostředím mohlo obstát v evropském i světovém měřítku.

Objekt je rozdělen dilatační spárou na tři celky:
– hlavní loď ve směru východ – západ + kolmé SV křídlo ústavů na které navazuje kruhová rampa sjezdu do podzemních garáží, + kolmé SZ křídlo přednáškových sálů
– jihovýchodní křídlo ústavů propojené spojovacím můstkem s budovou UniMeC I.
– jihozápadní křídlo, v němž je umístěná menza a děkanát.

Objekt je založen na základové desce podpírané velkoprůměrovými pilotami umístěnými pod sloupy, pod obvodové a vnitřní nosné stěny. Základová deska je navržena jako bílá vana.
Konstrukce spodní stavby je železobetonová, monolitická, realizovaná jako bílá vana. Obvodové stěny jsou provedeny v tl. 300 mm, vnitřní mají 250mm. Stropní desky jsou po obvodě vetknuty do stěn suterénu. Nad sloupy jsou desky zesíleny hlavicemi pod spodní líc desek, některé sloupy, které z dispozičních důvodů nenavazují mezi horní a spodní stavbou jsou vynášeny železobetonovými průvlaky v 2.PP. Povrch desek, který je přímo pojížděn motorovými vozidly, je ošetřen epoxidovými stěrkami proti účinku vody odkapávající z vozidel.
Přístup do suterénu zajišťují schodiště a výtahy. Vjezd do garáží je na úrovni 2. PP, přes točitou vjezdovou rampu s železobetonovou konstrukcí.
Horní stavba objektu je monolitická železobetonová. Sloupy jsou s rozšiřujícími hlavicemi. Zastropení poslucháren je realizováno prefabrikovanými vazníky a filigránovými deskami se spřahující dobetonávkou.
Obvodové sloupy jsou součást fasády. Nadpraží a parapety okenních otvorů tvoří rámové příčle, které jsou ztužujícím obvodovým prvkem a podepírají po obvodě stropní desky, které jsou nad vnitřními sloupy zesíleny hlavicemi.
Fasáda je keramická s tepelnou izolací a provětrávanou mezerou, technické zázemí v 1.PP je provedeno kontaktním zateplovacím systémem.
Vertikální komunikaci v objektu zajišťují schodiště a výtahy umístěné do jader, která společně s fasádními rámy zajišťují vodorovnou tuhost jednotlivých částí objektu. Schodišťová ramena jsou prefabrikovaná. V menze je propojení výškové úrovně s bufetem zajištěno pomocí ocelového proskleného schodiště.
Horní světlík nad objektem je vynesen ocelovou konstrukcí.
Konstrukce spojovacího krčku mezi předchozí etapou a novým objektem je lehká ocelová, uložená na sloupy a nový objekt.
Před západní fasádou je nad zásobovacím prostorem menzy provedena ocelová lávka pro zajištění úniku z objektu, podjezd HZS a propojující objekt s pobytovým parterem.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?