55.

Kulturní prostor před ZUŠ v Pečkách

Kategorie projektu ‐ Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Alžběta P. Brůhová (architektura), Adéla Součková (výtvarný motiv mozaiky)
Ateliér ---
Místo realizace Pečky
Investor město Pečky
Dodavatel PKbau, s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Únor 2023
Fotograf Alexandra Timpau, Alžběta P. Brůhová

Kulturní prostor před ZUŠ v Pečkách

Projekt „Kulturní prostor před ZUŠ v Pečkách“ představuje synergické spojení architektury a umění. Návrh vznikl na základě původního zadání investora uzavřít a transformovat prostor před základní uměleckou školou. Původně neuspořádané prostranství bez jasně definovaného využití se díky novému přístupu proměnilo v architektonicko-umělecké dílo, jež nelze přehlédnout.

Projekt zahrnuje nízkou tribunu ve tvaru L, portál a další 3D prvky, které jsou barevně a materiálově sjednocené. Tyto prvky vytvářejí atraktivní prostor, který slouží jako relaxační místo a zároveň malé divadlo, kde mohou žáci a žákyně se svými vyučujícími nacvičovat a předvádět představení pro rodiče a širokou veřejnost. Letní kino je další z mnoha možností využití tohoto prostoru.

V rámci spolupráce architektky Alžběty P. Brůhové s výtvarnou umělkyní Adélou Součkovou vznikla autorská mozaika nazvaná „Had potkává zebru“. Tato bezbariérová mozaika se stala oblíbeným místem pro dětskou hru a poskytuje radost a zábavu všem generacím návštěvníků a návštěvnic. Architektura tak vytváří pomyslný rám pro unikátní obraz.

Vytvoření funkčního a imaginativního veřejného prostoru, který slouží jako kulturní a tvůrčí centrum pro obyvatele města, bylo dosaženo díky úzké a inspirativní spolupráci mnoha zúčastněných osob. Projekt „Kulturní prostor před ZUŠ v Pečkách“ představuje nejen esteticky přitažlivé a účelně navržené místo, ale také vytváří živý a dynamický veřejný prostor, který posiluje uměleckou a kulturní identitu města.

video:
https://www.youtube.com/watch?v=YUbPeKOhGHU

Kulturní prostor před ZUŠ v Pečkách

Nové prostranství je oproti původnímu stavu navrženo jako bezbariérové, se vsakem dešťových vod. Povrch nově scelené plochy tvoří žulová kamenná mozaika (5/5) z různých barev, poskládaná dle autorského návrhu. Tato plocha je pojízdná v režimu pro občasné přesouvání nástrojů a aparatury ze ZUŠ vozem. Není určená pro vjezd soukromým osobám.

Projekt je členěn do následujících stavebních objektů: Zpevněné plochy (SO 01) navazují všechny ostatní stavební objekty. Tribuna (SO 02) je tvořená roznášecí konstrukcí I80 a nosníky U80 ocel S235 s plechovým opláštěním. Sedací plocha je provedena z rostlého dřeva sibiřského modřínu a usazena na roštu ze dřeva bangkirai kvůli odolnosti vůči povětrnostním vlivům. Typizovaný mobiliář (SO 03) – kombinace odpadkový koš na tříděný odpad (mmcité Crystal) a stojan na kola 4 ks (mmcité Lotlimit). Zasakovací objekt (SO O4) – zemní těleso, umístěné na pozemku č. par. 1666 v řešené části předprostoru ZUŠ. Navržené zasakování je řešené podle zasakovacích poměrů v lokalitě podle inženýrskogeologického průzkumu. Vstupní branka (SO 05) sestává ze 4 částí (2 otvíravé a 2 pevné). Svou výškou branka navazuje na výšku tribuny (+1,100 m). Rámy vstupní branky jsou provedeny z jäklů o průřezu 30/30 mm, kování a další drobné prvky z kruhové oceli. Portál s osvětlením (SO 06) ve tvaru obráceného písmene “U” ze svařovaných ocelových profilů HEB 160. Z vnitřní části je HEB profil zakryt ocelovou pásovinou tl. 5 mm – prostor pro rozvod elektroinstalace. Do vnitřní horní části portálu jsou zapuštěna bodová svítidla (ovládání ze vstupní části interiéru budovy a na dálku) a venkovní elektrické zásuvky. Na portál je z obou stran navařeno množství ocelových oček pro možnosti přichycení opony, promítacího plátna a stínění. Veškeré kovové díly jednotlivých objektů jsou žárově pozinkovány a opatřeny antikorozním práškovým polyesterovým vypalovacím lakem. Viditelné části jsou nadto opatřeny polyesterovým jemně matným lakem v odstínu RAL 3003.

Úprava prostranství před ZUŠ navazuje na hranici řešeného území projektu revitalizace přilehlého parku (Městský park Pečky – Sever, ateliér LAND 05).

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?