61.

Památník válečným veteránům

Kategorie projektu ‐ Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Pavla Sceranková, Ondřej Buddeus
Ateliér Facha architekti
Místo realizace park Československých letců v Ostravě
Investor Statutární město Ostrava, Moravskoslezský kraj
Dodavatel KZ Prošek, publikum.design, Blue Beatle, Kamenoprůmyslovyé závody Šluknov, HQ Stav, Iktinos
Datum dokončení / kolaudace projektu Červen 2022
Fotograf Roman Polášek, Jiří Zerzoň, Petr Sznapek

Památník válečným veteránům v Ostravě

„Veterán se pohybuje mezi prostorem, kde se musí zabíjet, a prostorem, kde se nesmí zabíjet, mezi válkou a mírem, konfliktem a domovem. Nese zkušenost, kterou lze sdílet jen obezřetně a omezeně. Sochařské objekty památníku nemají pevné místo a trochu překážejí. Na světle plaše promlouvají, vyjevují se i ve tmě, kdy se svět na čas znepřehledňuje. Vydávají energii, aby se ve světě lépe orientovalo, aby rozptýlily obavy ze tmy. Aby jim člověk porozuměl, musí se podívat zblízka, dotknout se jich, vstoupit do jejich zkušenosti a uvést je do pohybu. Zároveň musí hlídat jejich dráhu a neskočit jim do řeči...“

Objekt sestává ze tří kuželových prvků ukotvených v žulových drahách tak, že je kolemjdoucí mohou uvést do pohybu – a tím vejít do symbolického prostoru veteránské zkušenosti. V noci se slova na kovových kuželech rozsvěcují. Ta jsou autentickými výroky veteránek a veteránů, jejich živou řečí. Vytvářejí fragmentární narativ, kde individuální hlas vstupuje do kolektivního příběhu. Nejvíce je zastoupen hlas veteránů, kteří se zúčastnili novodobých konfliktů (Balkán, Mali, Středoafrická republika, Afghánistán). Výběr výrazů, obratů a motivů má být věcný, důstojný, živě ilustrující zvolenou rovinu významu, s respektem k vojákyním a vojákům, jejich příběhům a zkušenostem, vojenským i osobním hodnotám, zároveň slovy jednoho z veteránů „žádný hraní na city“.

Největší z kuželů a jeho dráha pracuje s okruhem témat spojených s „tam“ – pobytem na misi, konfliktem, rizikem, odloučením. Střední kužel tematizuje motivy spojené s „tady“ – domov, rodinu, návrat do vlasti. Nejmenší z objektů zvýznamňuje „mlčení“, protože s příběhy veteránů se pojí i zážitky a zkušenosti, které nelze vyslovit.

Památník vznikal v letech 2020–2022. V této době došlo k náhlému ukončení nejvýznamnější vojenské mise v historii ČR a k propuknutí blízké války na Ukrajině. Nepředvídatelně se tedy ocitl ve zlomovém historickém období, které od vzniku myšlenky po odhalení testovalo jeho symbolickou nosnost. Věříme, že vedle výrazné memoriálové a dokumentární roviny nese i to, co je na veteránské zkušenosti univerzální a překračuje rámec současnosti.

Památník Válečným veteránům v parku Čs. letců v Ostravě je trvalá stavba ve veřejném prostoru s přípojkou a rozvody NN pro podsvícení. Skládá se ze tři kinetických objektů - kuželů, které se otáčejí ve svém vrcholu pomocí aretačního šroubu. K otáčení dochází manuálně, roztlačením. Otáčení probíha v žulových drahách, které jsou v úrovni terénu (v trávě). Kužel se pohybuje tak, že rotuje kolem svého vrcholu a jeho základna se valí po dráze. Strana kuželu je vždy polovina průměru dráhy, takže se kužel při převalení přes dráhy otočí vždy přesně 1x kolem své osy. Tím je zachován význam textu, které jsou umístěny jak na základně kuželu, tak na dráze a které se spolu při pohybu potkávají. Textová rovina na objektu i dráze se setkávají a každé setkání statického a kinetického textu vytváří, rozšiřuje, či „odvětvuje“ další význam.
Kužely jsou nerezové.
Základní rozměry:
průměr dráhy ve středu drážky: objekt A 9 m / objekt B 7 m / objekt C 5 m
průměr základny jehlanu: objekt A 4,5 m / objekt B 3,5 m / objekt C 2,5 m

Základové konstrukce jsou tvořené vyztuženým základovým pasem (š. 50 cm, hl. 30 cm) pro kladení žulových bloků dráhy a základovými patkami (1 x 1 m hl. 50 cm) pro kotvení vrcholu kuželu. Na patce je z tvárnic vytvořena „kobka“ pro usazení kotvení kuželu a elektroinstalaci.

Žulové bloky drah jsou vyrobené se světlé “šluknovské” žuly. Bloky (š. 20 cm, hl. 15 cm a délky 60 – 80 cm) s vyfrézovaným štokovaným žlabem (7 x 1,5 cm) mají na leštěné ploše umístěné tryskané a barvené písmo. Bloky jsou kladené na základové pásy do maltového lože.

Kužely jsou vyrobené z nerezových komponovaných profilů s laserem vyřezanými texty na jejich základně. Součástí objektů jsou otočné klouby pro kotvení a hydraulické brzdy, které znemožňují nekontrolovatelný pohyb kuželů. Brzdní zařízení je umístěné pod poklopem u patky kuželu. Hydraulická brzda je ovládaná mechanicky pomocí páky.

V rámci elektroinstalace je provedeno podsvícení textu vyřezaného do komponovaných profilů základen kuželů. Je provedeno led pásky vloženými do profilů. Osvětlení je napájeno bezpečným napětím 24V ss z kabelových rozvodů přivedených do kobek na základové patce. Vlastní řízení je řešeno mikroprocesorovou jednotkou v rozvodné skříni, která detekuje přítomnost napájecí sítě a zároveň vypočítává okamžik sepnutí podsvícení. Obsahuje také akumulátorové baterie, které zajišťují energii pro podsvícení v době, kdy ještě není zapnuto veřejné osvětlení.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?