6.

Mateřská školka Větrník v Říčanech

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů David Kraus
Ateliér Architektura , s.r.o.
Místo realizace Bílá 785/6, 251 01 Říčany
Investor město Říčany
Dodavatel Zlínstav, s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Srpen 2022
Fotograf Filip Šlapal

Zadáním bylo navrhnout školku pro 112 dětí. Dítě jako fenomén – čím je jiné než dospělý člověk? Co tvoří dětství? Není to jen rodina, zážitky s kamarády, jsou to i objekty, které navštěvuje, instituce, které jej uspořádávají. Děti samotné byly pro nás nejdůležitější faktor, jejich hry, pohyb, vidění, měřítko. Dětská živelnost, neuspořádanost, nepředvídatelnost, čistota, zvídavost, optimismus, nezatíženost. Rozdělili jsme hmotu na obslužné provozy a svět učeben. Ty tvoří siluetu domu, zevnitř skrýš, indiánské tee-pee, přiznané dřevěné konstrukce jsou větvovím stromu. Vstupní atrium má pavoučí síť, přístupnou ze tříd. Atrium slouží jako komunitní prostor. Objekt školky od vstupu podporuje ulici, do zahrady je hravá, zde nefunguje jako tradiční dům. Sem proniká Slunce. Vstup je z ulice, do atria. Uliční fasáda školky je řešena jako zeleň. Vstup do záhadného chrámu či kosmické lodi. Vedení technické infrastruktury je částečně pohledové, nechť dítě vidí, kudy teče voda, elektřina, vzduch. Barvy jsou jásavé, mají prosvětlovat i okolí. Za domem je hřiště. Určitým omezením je jeho svažitost a prostorová omezenost. I zde jsme chtěli, aby byl vytvořen zelený svět fantazie, jakoby z dětské knížky či pohádky. Chtěli jsme vybudovat dětem objekt, který bude neinstitucionální, netradiční, hravý, bude umožňovat rozvoj jejich vnitřní kreativity, bude podporovat všechny krásné specifičnosti dětské duše i mysli, bude umožňovat schovku, detail, světlo, jasné barvy a materiály v jejich přírodní podstatě. Objekt, jež bude dětem tvořit podvědomé obrazy, které jednou možná vyvstanou v dospělosti, aby rozvinuly Něco…

Zastavěná plocha: 716m2
Hrubá podlahová plocha: 1114m2
Užitná plocha: 1058,3m2
Plocha pozemku: 3009m2
Rozměry: 24x25m; 10016m3
Náklady: cca 60 000 000,- Kč
Spolupracovali: projekt, stavební část, statika, všechny profese: Projecticon, s.r.o., ing. Pavel Ježek, ing. Tomáš Kalous, realizace objekt: Zlínstav, s.r.o., technický dozor investora: Vejvoda, spol. s r.o., zeleň: Flora Urbanica s.r.o., nábytek: Kanona, a.s., hřiště: S.O.S. – DEKORACE, s.r.o.

Základy: Objekt má plošné založení na pasech a patkách.
Svislé konstrukce: Konstrukčně jsou objekty tvořeny systémem obvodových a vnitřních nosných stěn. Nosnou svislou konstrukci tvoří zděné vnitřní a obvodové stěny, na které se uloží strop. Konstrukce komolých jehlanů je z ocelových válcovaných profilů, které se opláští sendvičovými panely.
Vodorovné konstrukce: Vzhledem k navržené konstrukci jsou stropní a střešní konstrukce z prefabrikovaných panelů doplněných o monolitické stropy v tvarově složitějších částí objektu. Stropy v komolých jehlanech budou tvořit ocelové nosníky.
Strop nad 1.np je železobetonový trámový s deskou u spodní strany trámu, tak aby tvořila rovný podhled. Konstrukční řešení objektu předpokládá využití tradičních technologií a postupů.
Střešní konstrukce: Plochá střešní konstrukce je řešena prefabrikovanými železobetonovými panely popř. železobetonovou monolitickou deskou s fóliovou krytinou z měkčeného PVC. Šikmé střechy (pagody) se sklonem 57 a 65° jsou navrženy z ocelové konstrukce s opláštěním z izolačních střešních PUR panelů.
Materiály
Hrubá stavba zděný systém, založení betonové pasy+deska, stropy betonové panely, fasáda zateplovací systém+omítka, pagody plechové střešní šablony, síť v atriu - lana, podlahy marmoleum, okna hliníková.

Produkty a značky
Viz. spolupracovali.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy A
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?