274.

PECka Pekárna Ostrava

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Barbora Štefková
Ateliér Barbora Štefková architekti
Místo realizace Ruská 2993, 703 00 Ostrava-Vítkovice
Investor PECka Pekárna
Dodavatel -
Datum dokončení / kolaudace projektu Červen 2022
Fotograf Ondřej Kutaš

Návrh interiéru bistra PECka v Gongu v Dolní oblasti byla opravdová architektonická výzva.

Multifunkční aula Gong vznikla vestavbou do bývalého plynojemu z roku 1924 v Dolní oblasti Vítkovice. Spojením vize Jana Světlíka a architekta Josefa Pleskota dalo vzniknout jedinečné industriální stavbě, jejíž součástí je multifunkční sál, galerie, vzdělávací posluchárny a občerstvení.

Původní kavárna Marilyn zůstala díky covidu prázdná až do doby, kdy ji převzal podnikatel v gastronomii Tomáš Polák. Ten otevřel již několik podniků v centru Ostravy a nyní zamířil do Dolních Vítkovic. Koncept bistra PECka, jak odkazuje již název, spočívá v přípravě pravé neapolské pizzy a čerstvě upečeného chleba díky vlastní peci umístěné přímo v provozovně.

Prostoru za barem vévodí italská pec na pizzu a regály s čerstvě napečeným chlebem. Za barem jsem se odvážila doplnit jinak ryze industriální interiér dřevěnými prvky, abych alespoň trochu přiblížila atmosféru pekárny.

Industriální charakter interiéru jsem doplnila jednoduchým nábytkem – stolečky na kovové podnoži s tenounkou deskou, židličkami v šedých a kovově pastelových tónech a dominantní sedačkou v cihlové barvě. Velikost sedačky jsem zvolila proporčně adekvátně k monumentálně působícímu industriálnímu prostoru bývalého plynojemu. Sedačka i italská pec za barem jsou záměrně jako dva dominující prvky voleny ve stejné cihlové barvě.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?