250.

Byt s obrazy na stěnách i na podlaze

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ondřej Pleštil, Max Mohl, Kateřina Rissová
Ateliér ATELIER ŽELEZNÁ
Místo realizace Liberec
Investor Soukromý investor
Dodavatel Soukromý dodavatel
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2023
Fotograf Eliška Hauserová

Zadáním klienta byla úprava bytu v činžovním domě v centru Liberce. Středobodem návrhu bylo podpoření genia loci 30. let minulého století a adaptace pro současné potřeby čtyřčlenné rodiny. Byt se nachází v 2. patře činžovního domu z let 1929-1930 od architekta Julia Hirschmanna. Jedná se o tradiční typologii činžovního bytu s centrální podélnou chodbou a průchozími místnostmi.
Oproti původnímu řešení dispozice došlo k přesunu kuchyně, která se přesunula do centrální části a spolu s jídelnou tvoří nové centrum bytu. V arkýři je umístěna jídelní lavice, která plně využívá celý prostor. Na ni navazuje velkorysý jídelní stůl. Kuchyňská linka je navržena z březové překližky. Zajímavým prvek je pianino, které je doplněno k baru kuchyňské linky.
Na jídelnu navazují dva velkorysé pokoje – dětský a obývací. Obývací pokoj je vybaven velkorysou vestavěnou skříní a nízkými komodami z překližky. Z obývacího pokoje je přístupná lodžie s výhledem na park.
Do místa původní kuchyně byla umístěna ložnice. Ložnice je doplněna o dvě šatny, které jsou tvořeny původní spíží a pokojem pro služku.
Koupelna a toaleta jsou upraveny tak, aby na stávající malé ploše nabídly větší komfort skrze moderní vybavení a efektivnější uspořádání včetně dostatečného množství úložných prostorů.
Centrální chodba je vybavena vestavěným nábytkem u vstupu a knihovnou umístěnou v nice u kuchyně. Výklenek osvětlující chodbu z vnitrobloku byl doplněn o nábytkovou příčku, která skrze mléčné sklo chodbu prosvětluje.
Materiálové řešení navazuje na dobou atmosféru bytu. Došlo k repasi původních oken a dveří a původních dubových vlysů v obytných místnostech. Zachována byla též litinová otopná tělesa.
Největším překvapením byl objev původní xylolitové podlahy, která byla ukryta pod nevzhledným linoleem. Xylolit byl obnoven v plném rozsahu v chodbě a ložnici. Místně došlo k doplnění nového xylolitu, který v kombinaci s původním vytváří jedinečnou abstraktní mozaiku. Původní xylolit je obzvláště hodnotný pro svou hřejivou barvu a teplý povrch na dotyk. Jeho časem a opravami získaná patina je skutečný šperk.
Interiér je dotvářen nábytkem značky Ton, retro křesílkem Ikea z 60. let a dalšími nadčasovými kusy nábytku. Série stropních svítidel kulatého tvaru evokuje 30. léta a sjednocuje celý byt.
Vestavěný nábytek z překližky tvoří současný protipól jinak tradičním materiálům a designu a sjednocuje všechen vestavěný nábytek. Akcenty jsou tvořeny červenou xylolitovou podlahou a obrazy Aleše Nováka.

Došlo k repasi původních dubových parket a xylolitové podlahy. Byla repasována původní dřevěná okna. Byly nově provedeny rozvody elektřiny, vody a kanalizace.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?