264.

Klientské centrum TSK hl. města Prahy

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing.arch. Václav a Silvie Derner
Ateliér CODEIN STUDIO
Místo realizace OC Stromovka, Veletržní 24, Praha 7
Investor Technická správa komunikací hl.města Prahy a.s.
Dodavatel CODEIN
Datum dokončení / kolaudace projektu Leden 2022
Fotograf STUDIO FLUSSER

Technická správa komunikací hl. města Prahy nás oslovila s následujícím zadáním: vytvořit image „Airbank“ pro veřejnou městskou organizaci. Nové vedení si vytknulo za cíl přerod fungování TSK ze staré kancelářské struktury do moderního pojetí formou open space kanceláří a nového způsobu komunikace s veřejností.
Heslo zní: Zrychlit přístup k nabízeným službám, zjednodušit klientům cestu k vyřizovaní veškerých dotazů a požadavků a centralizovat vše na jednom patře, aby se již neztráceli v labyrintu slepých uliček a meziúrovňových křižovatek bývalých kanceláří.

Skvělá a progresivní myšlenka! a my nasedáme k počítačům, abychom dali zelenou novým nápadům a vizím.

Nová lokace zabírá část přízemí nového OC Stromovka s velkými výkladními okny do ulice. Exponované místo, kam nahlížejí zvědaví kolemjdoucí a budoucí návštěvníci jej snadno zahlédnou již z vozovky. Noha klienta vstoupí do kontaktního centra rovnou z parteru Veletržní ulice a prvky městského parteru v návrhu citujeme na celé čáře.
Jsme na místě, kde se budou řešit silniční zábory, úpravy cest a chodníků a my do designu zapojujeme řeč dopravní grafiky, symbolů a značek. Korporátní barvy TSK a barvy užívané v dopravním provozu používáme na linkách, které volně putují prostorem, přes podlahy na skleněné zástěny či nábytky. Šipky usměrňují pohyb, gradující linky navádí ke zpomalení a cikcak čáry zase k zastavení.
Silniční grafiku možná odhalíte i v tvarosloví nábytku. Směrové šipky na ostrých rozích stolů či přechod pro chodce formou střídání skříněk s policemi si vnímavý návštěvník všimne až při čekání na vyvolávací systém.

Naproti tomu technickou a racionální stránku provozu předurčil rastr betonového skeletu OC, kterého DNA jsme překlopili do modulových kostek jednotlivých kanceláří. Do půdorysné šachovnice zasazujeme polootevřené space boxy různých funkcí, které oddělují přední veřejnou a zadní soukromou část zaměstnanců. Aby se zaměstnanci necítili jako v tmavé garáži, provětráváme pracovní buňky perforovaným plechem a osluňujeme je skrze skleněné výplně.

Městský parter stejně jako kvalitní pracovní prostředí by nebyli kompletní bez živé zeleně.
Strohé ortogonální přízemí tudíž oživujeme zelenou střechou posazenou do dřevěných květináčů pracovišť.

Věříme, že hravá grafika, barevné kontrasty či svěží zeleň zkvalitní na nové pobočce TSK pobyt nejen svým klientům ale i práci zaměstnancům v jinak šedém úřednickém světě.

Rastr betonového skeletu budovy definoval rozměry pracovních buněk. Konstrukce buněk je tvořena kombinací SDK zídek a ocelových rámů z jackelů. Tyto jsou opláštěny střídavě buď výplní z čirého skla příp. perforovaným tahokovem. Sklo funguje částečně jako prostorová a zvuková bariéra, potažmo jako posuvné dveře. Perforovaný plech naopak propouští vzduch a odlehčuje konstrukci. Vzduch je do buněk také distribuován VZT jednotkami svěšenými k stropu „kostky“. Světlo do pracovišť přichází přirozeně během dne díky velkým výkladním oknům z ulice Veletržní. Umělé světlo je v pravidelném rastru rozmístěné nad střešní rovinou buněk, doplněné o lineární světla v úrovni dřevěného stropu pro každé jednotlivé pracoviště. Strohý technický ráz pracovních míst je oživen „zelenými“ střechami, které jsou na nich položené jako dřevěné čepice s bujnou rostlou zelení (propojeny zavlažovacím systémem.) Tato má zpříjemnit kvalitu ovzduší ale také čas strávený čekáním na vyvolávací systém. Tento je součástí veřejné klientské zóny. Každá buňka je označená číslem z plexiskla s LED pásky, které se při vyvolání rozsvítí a je viditelná z celé čekací haly. Naproti tomu zaměstnanci mají svůj soukromý prostor se šatnami, kuchyňkou a denní místností schovaný za hradbami boxů.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?