247.

Park Cihelka

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Skanska Residential
Ateliér D3A spol. s.r.o., SPS Projekt s.r.o.
Místo realizace Libčice nad Vltavou
Investor Skanska Residential a.s.
Dodavatel Skanska a.s.
Datum dokončení / kolaudace projektu Leden 2023
Fotograf Skanska

Kvalita bydlení nespočívá jen ve velikosti bytu, čtyřech zdech a dobrých dispozicích, ale především v tom, jak se bude obyvatelům žít v jeho okolí.
Projekt Park Cihelka v Libčicích nad Vltavou, vzdálený 13 km severně od Prahy, představuje kvalitní privátní bydlení o 57 bytech s výborným dopravním spojením do centra Prahy. Díky své poloze se jedná o vhodné bydlení pro všechny, kteří nemají rádi ruch a anonymitu velkoměsta, a naopak touží po atmosféře bydlení v klidném městě v blízkosti Prahy. Bytový dům je členěn do tří samostatných budov o třech nadzemních podlažích a ustoupeném horním patře s terasami, kde si můžete dovolit i luxus v podobě venkovní vířivky.
Klíč k novému bydlení je zároveň klíčem ke všem společným prostorám, které v Parku Cihelka jsou. V komunitních záhoncích u domu je možné vypěstovat vlastní bylinky nebo zeleninu do polévky. Vychlazený nápoj si sousedé dají na společné zahradě pod okny. Zahradníci ocení dešťovou vodu z vlastní akumulační nádrže, kterou využijí pro zalévání předzahrádky i společných záhonů. Postaráno je i o to, aby si děti mohly hrát jako za starých časů – společně na hřišti u domu.
V suterénu domu se nachází kryté parkování, dostatek parkovacích míst je navíc k dispozici před domem. I v těchto místech se myslí na životní prostředí, a proto se voda z parkovacích stání přirozeně zasakuje. Zeleným řešením je i nabíječka, kterou ocení majitelé elektrovozidel.
V suterénu se také nachází technická místnost s plynovým kotlem, prostorná společná dílna pro všechny kutily a kreativce, a také užitečný prostor se sprchou na mytí kol, kočárků i zablácených tlapek domácích mazlíčků. Pro větší pohodlí je v každé budově k dispozici bezbariérový výtah.
Větší část bytů tvoří prostorné 2+kk a garsoniéry vhodné pro jednotlivce. V horních patrech se nacházejí větší byty s rozlehlou terasou a výhledem na Větrušické rokle. Ostatní byty ale také nezaostávají ve své praktičnosti, jsou dobře prosvětlené díky oknům se sníženými parapety, a každý navíc disponuje vlastním balkónem.
Benefity nabízí také byty v přízemí, kde mají noví majitelé příjemný soukromý prostor v podobě vlastní předzahrádky. Každý byt je vybaven kvalitním standardním vybavením.

Park Cihelka má kombinovanou železobetonovou a zděnou konstrukci, která je založena na železobetonových pilotech. Spodní patro tvoří přirozeně provětrávané garáže. Hmota domu je rozdělená do tří samostatně přístupných sekcí. Hmotové členění reaguje na přírodní charakter lokality a umožňuje průhledy do krajiny a na Vltavu. Všechny bytové jednotky jsou určené k trvalému užívání a každá je vybavena soukromým venkovním prostorem (balkonem, lodžií, terasou či předzahrádkou). Byty jsou přirozeně odvětrané. Zelené střechy jsou na všech objektech. Na střeše garáže je rovněž společná zelená pobytová plocha s hřištěm a truhlíky pro pěstování. V blízkosti domu je umístěn kompostér pro vlastní výrobu humusu. Park Cihelka dosahuje velmi nízké energetické náročnosti PENB – B. Oproti referenční budově vychází úsporněji o 25,2 %.
V bytech je systém stálého podtlakového odvětrání a přísun vzduchu je zajištěn přes okenní štěrbiny. Dále je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech. Umělé osvětlení je ve společných prostorách řízeno automatizovaně prostřednictvím fotobuněk. Akustická pohoda je splněna podle platné legislativy a byty zahrnují dispoziční řešení s prvky zónování a ergonomie.
Důležitou informací je také fakt, že pro většinu betonových konstrukcí se využil tzv. Rebetong. Jedná se o beton, který využívá recyklovanou stavební suti. Ta slouží jako 100% náhrada stavebního kameniva. Recyklované kamenivo se naveze do míchačky, přidá se nanomateriál, cement, a vznikne Rebetong. Ten dokáže využít i cihelnou drť, tedy recyklát, který doposud ve stavebnictví nenašel plnohodnotné uplatnění. Inovativní přístup k šetrnému využití důležitého stavebního materiálu vychází z faktu, že téměř 50 % všech odpadů vyprodukovaných v Česku tvoří demoliční odpady, které však mohou díky procesu recyklace sloužit dál. Díky tomu tak projekt Park Cihelka uspořil přibližně 1 750 kg kameniva na každý m3 betonu.
Pro zásypy a ornice byly využity lokální zdroje. Veškerý dřevěný materiál jak použitý na staveništi, tak zabudovaný do projektu, má certifikaci PEFC nebo FSC. Hlavní dodavatel uplatňuje systém environmentálního managementu (EMS), který pokrývá jeho hlavní činnosti. EMS musí být vydán – ISO 14001/EMAS. Veškerý odpad na stavbě byl tříděn a zároveň byly na staveništi opatření k úspoře energií a vody.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?