249.

Allure hotel Prague

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Ivo Nahálka
Ateliér ARCHINA Design
Místo realizace Bílkova 854/21, Praha 1, 110 00
Investor ATIRA s.r.o.
Dodavatel Autrio Investments
Datum dokončení / kolaudace projektu Listopad 2022
Fotograf Jiří Kovanic, Ing. arch. Ivo Nahálka

Objekt v Bílkově 21, v historickém centru památkové rezervace UNESCO města Prahy, byl postaven v roce 1910 jako bytový dům.
Vzhledem k jeho velmi špatnému stavu se objekt uzavřel a majitel zadal naší společnosti vypracování návrhu na celkovou rekonstrukci a střešní nástavbu spojenou s konverzí na hotel vyšší kategorie.
Cílem projektu bylo při změně funkčního využití zachovat a obnovit vnější i vnitřní původní části a prvky, a současně rozšířit objekt v části jednopodlažní nevyužité sedlové střechy.
Zvětšení objemu stavby jsme dosáhli změnu tvaru střechy na mansardový typ
a vložením nové úrovně v rámci krovu nové střechy. Pro vytvoření hotelového zázemí a společných prostor jsme navrhli prohloubení suterénu.
V rámci projektu bylo zadáno 68 hotelových pokojů a apartmánů v kategorii 4 hvězdy plně klimatizovaných. Všechny části zadání se nám podařilo splnit. Stavba byla dokončena v roce 2022 a od 1.11. je v provozu.

1) Poloha a historie objektu
Historický objekt realizovaný v letech 1909-1910 se nachází na území památkové rezervace Unesco města Prahy. Byl postaven v secesním stylu a navržen pro účely trvalého bydlení. U objektu bylo 12 bytových jednotek.
2) Principy konverze z bytového domu na hotel vyšší kategorie
Vzhledem k památkové ochraně objektu v části exteriéru i interiéru bylo nutné v návrhu respektovat zachování všech původních částí a prvků stavby.
Změna dispozičního řešení na hotelové pokoje musela respektovat podstatnou část nosných zdí, stropů, centrálního schodiště a otvorů.
Pro dosažení zadání klienta umístit 70 dvoulůžkových pokojů jsme vytvořili kolem prostoru schodiště hotelovou chodbu při zachování střední nosné stěny.
Do vnějšího obvodů půdorysu jsme umístili hotelové pokoje s koupelnami.
Původně nevyužitý prostor jsme nahradili novou dvouúrovňovou střechou, ve které jsme umístili další hotelové pokoje a strojovnu. Pro přístup do nových dvou podkrovních podlaží jsme prodloužili historické schodiště ve stejném stylu. Do prostoru původních světlíků jsme umístili nový výtah se stanicí ve všech patrech.
Hotelové pokoje v podkroví jsou prosvětlené střešními okny a do dvorního traktu jsme vytvořili pokoje s terasou s výhledem na Pražský hrad.
Střední část nové ploché střechy jsme propojili vnitřním schodištěm a vytvořli pobytovou terasu. Ve zvýšeném přízemí jsme obnovili prostor hlavního vstupu a u pravé části umiístili hotelovou halu s recepcí a lobby bar, s propojením do vnitřní otevřené zahrady.
Ve zbývající části podlaží je umístěna hotelová administrativa a toalety hostů. Ve sníženém přízemí, které jsme prohloubili o 1,5m je hotelová restaurace s kuchyňskými prostory, sklady a dalšími prostory zázemí hotelu. Zásobování je pomocí výtahu přístupného přímo z ulice a navazujícího na zázemí hotelu ve sníženém přízemí.
3) Kategorie a vybavení hotelu
Nově vzniklý hotel v kategorii 4 hvězd konverzí z původně bytového domu splňuje nejvyšší požadavky na úroveň hotelu této kategorie. Všechny prostory jsou plně klimatizované a všechny technologické systémy a požárně bezpečnostní systémy jsou šetrné vůči životnímu prostředí.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?