240.

VINOHRADSKÝ ZEN

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. František Bosák, ČKA, Ing. arch. Jolana Bosák Macháčková, Ing. arch. Pavel Paseka, ČKA, Ing. arch. Martin Žatečka
Ateliér Horizont + Archistroj
Místo realizace Praha, Vinohrady
Investor soukromá osoba
Dodavatel WOODPLAST s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Duben 2022
Fotograf Václav Novák

Interiér v pražských Vinohradech představuje netradiční spojení moderního japonského minimalistického designu s prvky parametrického interiérového designu a tradičními českými motivy. Architektonickým záměrem bylo vytvořit prostředí, které bude jednoduché, čisté, elegantní a zároveň útulné. Celkově je tento interiér unikátním příkladem toho, jak lze propojit různé designové styly a tradice do harmonického celku. Výsledkem je prostor, který je jedinečný, esteticky působivý a zároveň praktický a účelný. Byt je důkazem, že lze skloubit čistotu a střídmost s pocitem útulnosti.

Interiér v pražských Vinohradech představuje netradiční spojení moderního japonského minimalistického designu s prvky parametrického interiérového designu a tradičními českými motivy. Architektonickým záměrem bylo vytvořit prostředí, které bude jednoduché, čisté, elegantní a zároveň útulné.

Inspirace současnou japonskou architekturou
V interiéru jsou použity prvky inspirované současnou japonskou tvorbou, a to v podobě jednoduchých linií, použití přírodních materiálů, střídmosti a barevném sjednocení či využití volných prostorů s centrálně umístěnými prvky pro setkávání a stolování.

Použití parametrického designu
Některé části interiéru (kompozice stolů, modifikovatelná policová stěna či knihovny) byly navrženy za použití tzv. výpočetního či parametrického designu. Tyto prvky přináší do interiéru geometrickou i funkční dynamiku, proměnlivost a adaptabilitu.

Tradiční české prvky
Tradiční české motivy doplňují střídmý a elegantní design. V interiéru jsou zastoupeny v podobě ručně vyráběných dekorativních keramických obkladů, přírodních designových svítidel či tradičního českého nábytku. Tyto prvky dodávají interiéru domácký a příjemný pocit.

Celkově je tento interiér unikátním příkladem toho, jak lze propojit různé designové styly a tradice do harmonického celku. Výsledkem je prostor, který je jedinečný, esteticky působivý a zároveň praktický a účelný. Byt je důkazem, že lze skloubit čistotu a střídmost s pocitem útulnosti.

Dispoziční řešení vychází z limitů původní dispozice rekonstruovaného bytu. Lineární orientace je využito pro optimální rozmístění rozdílných funkčních provozů. Na centrální chodbu jsou směrem od vstupu do bytu navěšeny místnosti plnící funkci šatny, toalety, technické místnosti, prádelny a koupelny. Chodba je koncipována zároveň jako úložný prostor, což zajišťují rozsáhlé vestavěné truhlářské skříně na straně jedné a modifikovatelná policová stěna na straně druhé. Charakter celé chodby byl důležitým motivem celého návrhu. Místo, kudy obyvatelé bytu velice často prochází a které používají, se tak stává nevšedním příjemným prostorem.

Centrem interiéru je hlavní obytná místnost o výměře 51 m2, která je koncipována jako maximálně otevřený prostor, v němž se prolínají provozy kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Přirozené křivky pohybu uživatelů tohoto prostoru byly inspirací k návrhu zaoblených prvků velkorysého kuchyňského ostrůvku, hlavního jídelního stolu a menšího stolku konferenčního.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?