239.

City Campus Ostravské univerzity

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů doc. Ing. arch. Kamil Mrva, Ph.D. a Ing. arch. Roman Kuba
Ateliér Kamil Mrva Architects a Atelier Simona
Místo realizace Ostrava
Investor Ostravská Univerzita
Dodavatel Sdružení pro KAMPUS - IMOS Brno, a.s. a IPS Třinec, a.s.
Datum dokončení / kolaudace projektu Leden 2023
Fotograf Ing. arch. Michal Kuba, Kamil Mrva Architects, Foto Studio Toast / Libor Stavjaník

Hlavní myšlenkou nového City Campusu Ostravské univerzity bylo vybudování plnohodnotného zázemí pro sportovní a umělecké obory. Jedná se o dvě budovy – Univerzitní zázemí sportu a behaviorálního zdraví Pedagogické fakulty (autor - Ing. arch. Roman Kuba, Atelier Simona) a Hudební část Fakulty umění (autor - doc. Ing. arch. Kamil Mrva, Ph.D., Kamil Mrva Architects). City Campus je umístěn v centru města za divadlem A. Dvořáka na levém břehu řeky Ostravice a rozšiřuje pomyslné hranice města. V City Campusu studuje a pracuje více jak tisíc studentů, pedagogů a dalších pracovníků univerzity. Rozsahem se jedná o jeden z největších architektonicko-urbanistických projektů Ostravské univerzity na území města Ostravy.
Univerzitní zázemí sportu a behaviorálního zdraví disponuje dvousetmetrovým atletickým indoor oválem, halou pro míčové sporty s kapacitou hlediště 550 osob, fitness sálem, aerobní sálem, gymnastický sálem, magnetickou rezonancí, laboratořemi, vnitřní lezeckou stěnou, aulou pro 118 studentů, učebnami, velkorysým shromažďovacím prostorem ve 2.NP a podzemním parkovištěm s kapacitou 155 míst. Dominantním prvkem exteriéru je betonové schodiště, které také slouží jako hlediště s kapacitou cca 700 osob. Střecha je koncipována jako zelená, pobytová s možností využití inline oválu, terasy nebo workoutového hřiště. V areálu City Campusu se nachází multifunkční hřiště, hřiště na streetball, stometrová běžecká atletická dráha, dva kurty na beachvolejbal a workoutové hřiště.
Koncept hudební části Fakulty umění je rozdělen na dvě základní hmoty. První, betonová kostka s koncertním sálem, s přírodními materiály a přiznanými konstrukcemi. Obvodové stěny z oboustranného pohledového betonu jsou doplněny okny různých tvarů a velikostí. Bílá prosvětlená galerie (GAFU) je určena pro studenty, absolventy a celou uměleckou veřejnost.
Druhá hmota je realizovaná jako zděná, s předsazenou trubkovou fasádou. Během koncertů je totiž navrženo barevné interaktivní osvětlení, které je propojeno s hudbou v komorním sále. Kovové konstrukce připomínají zdejší industriální atmosféru a zároveň svým vzhledem evokují hudební nástroje. Uprostřed je vytvořeno otevřené atrium se skleněnou střechou, s možností jednoduchých průhledů a komunikací mezi učebnami, které jsou vybavené tlumící akustikou. V přízemí jsou prosklené posluchárny s bezprostředním kontaktem s okolím kampusu. Srdcem budovy je komorní koncertní sál, pohledově navržen v přírodním duchu, se speciální akustikou.

Technické řešení – sportovní část
Architektonický návrh včetně dispozičního řešení je uzpůsoben tak, aby byly vytvořeny optimální podmínky pro využití jednotlivých prostor s minimalizací nákladů na jejich provoz. I když se navenek budova tváří jako prosklená, většina stěžejních funkcí je umístěna v místnostech s minimem prosklených ploch – tj. sportovní hala, tělocvičny, laboratoře, posluchárny atd. Prosklení je realizováno převážně u chodeb a shromažďovacích prostorů. Prosklené plochy jsou řešeny pomocí izolačních trojskel s odrazovou vrstvou, která minimalizuje průnik tepla. Šikmé prosklené plochy jsou navíc doplněny potiskem skel a pevnými stínícími lamelami. Zastřešení budovy je z části provedeno pomocí „zelené střechy“, kde je pro zavlažování využívaná akumulovaná dešťová voda. Tato voda se rovněž používá i pro hygienická zařízení v celé budově.
Většina prostor je větraná pomocí rekuperačních jednotek a systém řízení budovy umožňuje ekonomické předchlazení vybraných prostor zejména v nočních hodinách.Mezi specifické konstrukce budovy patří zejména zastřešení vlastní sportovní haly pomocí ocelových vazníků na úrovní 4. NP. Na tyto konstrukce navazují obloukové části vystupující ze základní hmoty tvořené rovněž z ocelových nosných konstrukcí, které jsou zavěšeny pomocí systémů táhel do hlavních železobetonových schodišťových jader.
Technické řešení – umělecká část
Koncept realizace je rozdělen na dvě základní hmoty. První, betonová kostka s koncertním sálem, s přírodními materiály a přiznanými konstrukcemi, je myšlenkově důstojná ke vzdělávání studentů uměleckého oboru. Obvodové stěny z oboustranného pohledového betonu jsou doplněny okny různých tvarů a velikostí, dle daných funkcí stavby. Ve vstupní části se nachází recepce s galerií a prostory grafického designu a zázemím. Bílá prosvětlená galerie (GAFU) je určena pro studenty, absolventy a celou uměleckou veřejnost. V patře galerie je navržen výstavní prostor s výhledem do centra města Ostravy.
Druhá hmota je realizovaná jako zděná, s předsazenou trubkovou fasádou, rozehrávající melodii hudební produkce fakulty. Během koncertů je totiž navrženo barevné interaktivní osvětlení, které je propojeno s hudbou v komorním sále. Kovové konstrukce připomínají zdejší industriální atmosféru a zároveň svým vzhledem evokují hudební nástroje. Uprostřed je vytvořeno otevřené atrium se skleněnou střechou, s možností jednoduchých průhledů a komunikací mezi učebnami, které jsou vybavené tlumící akustikou.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?