223.

Dům u Benešova

Kategorie projektu ‐ Rodinný dům

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing.arch. Václav Zahradníček, Ing.arch. Michael Šilar (Prodesi/Domesi)
Ateliér Prodesi/Domesi
Místo realizace Středočeský kraj, obec poblíž Benešova
Investor soukromá osoba
Dodavatel Domesi s.r.o.
Husitská 36, 130 00 Praha 3
Datum dokončení / kolaudace projektu Červen 2022
Fotograf Lina Németh

Dřevostavba stojí na konci malé obce na svažitém pozemku, který svobodně, bez plotu či jiného vymezení, přechází na jedné straně v les, a na druhé straně v travnatou louku. Terén lesního porostu na okraji pozemku navíc prudce klesá dolů – k blízkému potoku, jehož šum vytváří příjemnou zvukovou kulisu místa. Všechny místnosti domu (včetně koupelny) mají směrem k lesu velkorysá okna či prosklené dveře a umožňují tak svým obyvatelům užívat si naplno přírodní atmosféru výhledem do vrchních pater lesa. Přízemní dům doslova splynul s okolím – stal se příjemnou součástí přírody, která ho obklopuje, a kterou nijak neruší. Naopak pozvedává její divokost a přirozenost. Kromě šumícího listí v korunách stromů tak lze z domu pozorovat i srnky, které se přicházejí pást až do jeho bezprostřední blízkosti.
Dům je několika-úrovňovou stavbou kopírující nerovný travnatý terén. Sklon šikmé střechy i domu samotného vychází z přírodou daných podmínek. Fasáda domu je řešena svislým dřevěným obkladem z modřínových palubek bez povrchové úpravy, což dům ještě více propojuje s okolní přírodou. Jen v menších plochách je dřevo doplněno omítkou ve světle šedé barvě. Parkování je řešeno otevřeným přístřeškem navazujícím na dům v jeho horní části, kde nechybí dobíjecí stanice na elektromobil a prostor pro uskladnění dřeva na topení.
Dispozičně je dům 4+kk. Všechny obytné místnosti nabízejí velkorysý výhled do zeleně. Dům je členěný na 3 úrovně propojené vyrovnávacími schody. Nejnižší úroveň tvoří prostorný obývací pokoj jídelnou, kuchyní a pracovním koutem, kde atmosféru doplňuje krb na otočné noze. Z obývacího pokoje lze vyjít na krytou terasu, která umožňuje celoroční posezení. Z chodby, která vede z obývacího pokoje přes několik schůdků do dalších úrovní budovy, se vlevo vchází do menší pracovny, či pokoje pro hosty, a vpravo do koupelny, kde si lze užít koupel v samostatně stojící vaně s výhledem ven do zeleně, nebo sprchu ve sprchovém koutě prosvětleném díky luxferům. Denní světlo pak díky luxferům dopadá i do oddělené toalety. V „horní“ části domu se nachází dvě ložnice, šatna a technická místnost.

Konstrukce: Dům je dřevostavbou s rámovou svislou nosnou konstrukcí z hraněného impregnovaného řeziva KVH 60/120 a 80/80 mm. V obývacím pokoji jsou přiznané ocelové sloupky kruhového průřezu před okny a dřevěný pohledový sloup u kuchyňské linky.
Střecha a fasáda: Střecha je z povlakové krytiny (PVC). Fasáda je ze svislých modřínových palubek bez povrchové úpravy v kombinaci s omítkou ve světle šedé barvě.
Technologie: Dům je vytápěn s pomocí tepelných jednotek napojených na tepelné čerpadlo vzduch-vzduch (které je umístěné v rámci garážového stání) v kombinaci s elektrickým podlahovým vytápěním a krbovými kamny v obývacím pokoji. Na střeše jsou umístěny fotovoltaické panely. Teplá voda je ohřívána v elektrickém zásobníku.
Voda: Dům je zásobován pitnou vodou ze studny na pozemku. Využívána je také šedá voda: dešťovka je shromažďována v akumulačních nádržích a poté využívána pro zálivku toalet, na praní prádla a podobně.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy D
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?