219.

Křesťanské komunitní centrum v Kladně

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů David Wittassek, Jiří Řezák
Ateliér Qarta Architektura s.r.o.
Místo realizace Václava Pázdrala 3469, 272 01 Kladno
Investor Sbor církve bratrské, Kladno
Dodavatel Revital stavební servis s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Leden 2022
Fotograf Boysplaynice

Modlitebna je záměrně navržena jako přízemní, neokázalá budova zapadající do tohoto prostředí. 
Byla koncipovaná jako komplexní stavba. To znamená nejen modlitebna v pravém slova smyslu, ale také pavilon, po vzoru klášterních zahrad. Místo nabízející meditační a výukové prostory v přímém kontaktu s exteriérem.
Když jsme se začali zabývat myšlenkou uspořádání tohoto místa, bylo potřeba vnímat celý pozemek určený k zástavbě. A tak vznikla myšlenka umístit, zde objekt do zadní části parcely a část směrem k přístupové ulici doplnit drobnou zástavbou rodinných domů. Je tedy umístěna na konci nové ulice na samotné hranici námi koncipovaného úzkého stavebního pozemku u styku železniční tratí Kladno-Město. V této pozici tvoří přirozenou bariéru k trati obracejíce se k ní zády. Hlavní orientace modlitebny je tak opačným směrem do zahrady, abychom využili potenciál místa, kam se skrze betonové loubí otevírá rozsáhlými okny. 

Prostory modlitebny jsou navrženy pro dynamický život náboženské komunity. Těžiště budovy leží v převýšeném sále s bazilikálním osvětlením. Navazující prostory obsahují kuchyň s neformálním shromažďovacím prostorem, dvě víceúčelové učebny, kancelář pastora, wc a zázemí. Orientace klíčových místností je do zahrady, která je jejich nedělitelnou součástí.

Přízemní ortogonální stavba s převýšeným světlíkem nad hlavním sálem je navržena v přísné kompozici celku s jeho prvky. Forma budovy je jednoduchá až utilitární s důrazem na harmonii, klid a stabilitu. Koncepce bazilikálního osvětlení je velice silný moment. Proto v celém konceptu hraje dominantní roli tak, abychom tímto klasickým způsobem osvětlili celý prostor.

Uzavřenost modlitebny po třech stranách je podtržena použitím plastického reliéfu ve formě vystupujících cihel. Tyto výstupky směrem ke středu světlíku, ke kříži, se postupně koncentrují a opačným směrem se zase rozvolňují, sublimují, vytrácí se směrem do prostoru........

Jednoduchost výrazu se projevuje i v práci s materiály, jsou přiznané, v přirozeném, surovém výrazu: výrazný cihlový obklad stěn, konstrukční betonové nosníky, skládaný dřevěný trámový strop. V důležitých místech budovy se tyto všední materiály mění v nevšední architektonické prvky. Plošný cihlový obklad se mění na prostorovou mozaiku, dřevěný obklad stěny se mění v monumentální vstupní portál. Jediné umělecké prvky budovy jsou dva minimalistické kříže.

Zastavěná plocha: 460 m2
Materiálové řešení
Z materiálu je výrazným prvkem železobetonová pergola, lícové zdivo a copylitový světlík v ocelové konstrukci. Lícové cihly jsou výrazným prvkem nejen v exteriéru, ale také v interiéru.

Princip života - v interiéru se cihly v sálu modlitebny sbíhají ke svému pomyslnému středu, kde je umístěn kříž. Sbíhavost a opačným směrem řídnutí - možná subliamce, představují pulzující život a možné směřování pozornosti, koncentrace směrem ke středu a naopak.

Ocelová konstrukce světlíku měla také svůj důvod krom lehkosti a transparentnosti v připomenutí industriální stopy tohoto místa.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?