218.

Malý Mehrin - Moravské židovské muzeum

Kategorie projektu ‐ Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Radim Horák, Roman Wintner
Ateliér KAMKAB!NET
Místo realizace Vídeňská 232/14, 639 00 Brno
Investor Nadační fond Mehrin
Pod Červenou skálou 996/7, 639 00 Brno
Dodavatel Divina design
Rybkova 23, 602 00 Brno
Datum dokončení / kolaudace projektu Únor 2023
Fotograf Pavel Barták

PROJEKT MEHRIN – HISTORIE V PŘÍBĚZÍCH

Projekt MEHRIN si klade za cíl připomenout historii významných židovských sídel na Moravě a konkrétních židovských rodin, včetně těch, které se rozhodly opustit judaismus a/nebo přijaly jiné náboženství.
Součástí Moravského židovského muzea bude i dokumentační centrum holokaustu na Moravě. Nová budova, kterou vyprojektuje dle svého vítězného návrhu známý japonský architekt Kengo Kuma se svým týmem, se zároveň stane živým veřejným prostorem s knihovnou, multifunkčním sálem, vzdělávacím centrem pro děti a mládež a kavárnou.

MALÝ MEHRIN

Než se ale tento objemný projekt uskuteční, zaskočili jsme my a navrhli úpravu nebytového prostoru na Vídeňské ulici v Brně, který si Nadační fond Mehrin pronajal a kde bude prozatím sídlit takzvaný MEHRIN MALÝ, kde se budou pořádat výstavy, setkávání a besedy s lidmi. Stane se tak odrazovým můstkem pro Mehrin velký.

Aby prostor vyhověl charakteru konaných akcí, bylo nutné jej jednoduchou formou zcelit – dát mu jednotící, jasně čitelný charakter, odpovídající jeho náplni.
Výsledkem naší práce je optické propojení tří hlavních místností, kterého bylo docíleno sjednocením stropních svítidel a probouráním kruhového otvoru mezi první a druhou místností.

Dalším naším vstupem byl návrh recepčního pultu a vytvoření malého zázemí. K tomu jsme použili atypické truhlářské výrobky z mořené březové překližky. Tmavé kusy tvoří dominantu recepčního pultu s malou vitrínou, úložným prostorem a výraznými zády. S dalšími místnostmi jej propojuje průběžný kryt topení, který zároveň slouží jako lavice pro možné přisednutí znaveného návštěvníka. Jako protipól jsou použity prvky ze světlé překližky: měnitelné „police“ za recepcí, obvod nově vytvořeného kruhového otvoru a „vitrína“ tvořící předěl mezi novou kuchyňkou a výstavní místností.
Výrazným prvkem vstupního prostoru jsou již zmiňované měnitelné police, které jsou na čepech zasunuté v kruhových otvorech tvořících náznak Davidových hvězd. Jednotlivé police tvoří stylizovaná hebrejská písmena a písmena následně tvoří slova. Ve třech řádcích lze číst slova CESTA – ČLOVĚK – VĚČNOST, která odkazují na hlavní témata zájmu celé instituce.
Z Davidovy hvězdy, která byla zcela rozložena na jednotlivé strany, vychází i jednoduché zdobení na krytech radiátorů a vitríny. Stejný princip jsme chtěli uplatnit i na vytváření vitrín a stojanů, které by byly využívané při výstavách. K tomu ale bohužel nedošlo a Nadační fond si řešení výstav pojal po svém.

Veškeré truhlářské výrobky byly vyrobené na míru z mořené březové překližky. Součástí projektu byla také částečná úprava vedení stávající elektroinstalace, včetně sjednocení stropních podhledů s novými svítidly. Pro optické odclonění ruchu ulice jsou okna vybavena novými průsvitnými roletami v líci s ostěním.
Jedinou stavební úpravou bylo vybourání nového kruhového otvoru.
Do stávajícího stavu budovy se jinak, díky omezeným nákladům na stavbu, nezasahovalo, došlo jen k lokálním zapravením a sjednocením bílou výmalbou.

Realizováno je nyní pouze vstupní patro. Úpravy navazujícího suterénu by měly plynule navázat, po vyřešení vlhkosti a problémů s elektroinstalací.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?