216.

Rekonstrukce soudomí Městského muzea v Jaroměři

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Akad. arch. David Vávra, Ing. Jiří Hendrych
Ateliér Ateliér Davida Vávry
Místo realizace Husova 295, 551 01 Jaroměř
Investor Město Jaroměř
Dodavatel RITUS, s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2023
Fotograf vlastní

Wenkův obchodní dům byl podle architektonického návrhu Josefa Gočára vestavěn do proluky mezi staršími měšťanskými domy v letech 1910–1911. Od té doby tvoří organicky propojené „soudomí“ s domem čp. 91 na Husově třídě v Jaroměři. Již od konce čtyřicátých let dům slouží jako sídlo Městského muzea v Jaroměři.
Wenkův byl částečně rekonstruován v 80. letech, dům čp. 91 nebyl dosud rekonstruován. K záměru generální rekonstrukce obou domů a jimi sevřeného dvora došlo z důvodu jejich havarijního stavu (zejména inženýrské sítě) a z důvodu nutnosti modernizace provozu muzea a rozšíření jeho výstavních a depozitárních ploch. Na rekonstrukci byla získána dotace z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko, v rámci projektu „Centra řemesel na Via Fabrilis“, a to spolu s partnerskými městy (a muzei) v Boleslavci a v Kladsku. Stavební práce na rekonstrukci byly zahájeny koncem roku 2020 a stavba byla převzata koncem roku 2022. Celkové náklady (včetně realizace nových expozic!) dosáhly 37,5 mil. Kč. Přínosem rekonstrukce je vznik prakticky nového kulturního centra Jaroměře: Výstavní plocha muzea se takřka zdvojnásobila, k dispozici široké veřejnosti je nový přednáškový podkrovní sál a vůbec poprvé je veřejně přístupný i dvůr muzea. Ve sklepě Wenkova domu vznikl nový prostorný depozitář. Stavba byla provedena se vší citlivostí, kterou vyžaduje rekonstrukce národní kulturní památky (od r. 2017) a za stálého dohledu pracovníků Národního památkového ústavu.

Wenkův obchodní dům čp. 295
Vstupní hala v přízemí byla změněna pouze interiérovým vybavením. Mezi ní a dnešními depozitárními prostory byla vybourána nepůvodní příčka, čímž došlo k propojení s novými výstavními prostory v zadním traktu. Nepůvodní příčku nahradila ocelo-skleněná replika původní dělící stěny s dveřmi ze 2. NP. Rovněž ve 2. NP byla vybourána nepůvodní příčka u schodiště oddělující depozitární prostory. Také ta byla nahrazena ocelo-skleněnou replikou s integrovanými dveřmi. Po odstranění koberců byly opraveny původní podlahy – na ochozu 2. NP dnes již vzácný xylolit. Ten byl opraven a doplněn materiály od firmy Keim. Ve výstavním prostoru 3. NP byla obnovena původní na koso kladená šachovnicová betonová dlažba. Celá dlažba byla rozebrána, přibližně polovina nejzachovalejších dlaždic očištěna a druhá polovina vyrobena jako repliky původních. Prostřídáním původních a nových dlaždic vznikla nevšední podlaha tohoto výstavního prostoru. Velká část suterénu památkově chráněného objektu byla v minulosti přestavěna na kryt civilní obrany. Těžké ocelové plynotěsné uzávěry byly vybourány stejně jako dodatečně vyzděné stěny a příčky členící kryt na jednotlivé místnosti. Tím byl navrácen volný prostor, který bude nově využíván jako depozitář. V celém památkově chráněném objektu je řešena problematika promrzání skleněných výplní otvorů v ocelových rámech. Všechny venkovní prosklené stěny byly restaurovány dle dokumentace. Výplně do dvora byly repasovány a opatřeny novými nátěry. Dvorní vzhled fasády památkově chráněného objektu je zachován – byly doplněny pouze odpadlé části omítek fasády a opatřeny hladkou štukovou omítkou s fasádním nátěrem. Nejviditelnější zásahy byly plánovány ve dvorní části. Po odstranění zděné garáže a vykácení náletových dřevin byl upraven terén dvora. Převážná část je vydlážděna betonovými dlaždicemi. Severní a západní hranice dvora opatřena novým neprůhledným dřevěným plotem se šikmým rastrem prken. Podél oplocení prochází postupně klesající rampa pro vozíčkáře umožňující bezbariérový přístup do suterénu objektu. Přibližně uprostřed dvora je na ploše osazen kubistický altán a kryté pískoviště. Jejich okolí je částečně zatravněno a mezi nimi osazen vzrostlý strom, který by měl do budoucna vytvořit stinné místo.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy G
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?