213.

Oprava krovu a střechy, Oprava uliční fasády, oprava oken a dveří

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Jan Karásek, Dagmar Zikmundová, Filip Chmel, Petr Kopecký
Ateliér KAVA, spol. s r.o.
Místo realizace Praha 1 - Nové Město, Vojtěšská 216/13
Investor MČ Praha 1
Dodavatel AVERS a.s.
Datum dokončení / kolaudace projektu Prosinec 2022
Fotograf Vasil Stanko a vlastní fotodokumentace

V roce 2022 byla provedena podle projektu atelieru KAVA ve spolupráci s ateliérem Víta Mlázovského oprava uliční fasády a oprava krovu a střešního pláště Základní školy ve Vojtěšské ulici.
Nárožní secesní školní budova z let 1905 - 1906 byla postavena podle plánů architekta
Františka Velicha. Sochařské a štukatérské práce provedli autoři Vorel a J. Čapek. Nárožní objekt na lichoběžné, nepravidelné parcele, má dvoutraktovou dispozici. Školu lze pokládat za kvalitní ukázku architektonické produkce městského stavebního úřadu a za nejzajímavější dílo svého autora - přednosty Františka Velicha - v secesním stylu, poznamenaném konzervativnějšími ohlasy české novorenesance. Nemovitost č. p. 216, k.ú. Nové Město, Vojtěšská 13, Praha 1, je nemovitou kulturní památkou, zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek pod R.č.Ú.s. 41412/1 – 2088.
Fasáda je zdobena sgrafitovou výzdobou s květinovými a ornamentálními motivy. Středová část nad vstupem je bohatě zdobena listovcovým sgrafitem a třemi prozlacenými erby a ve 4. patře reliéfem sv. Vojtěcha. Přízemí je vyzdobeno profilovanou bosáží. Střechu tvoří tři samostatné části. Konstrukce krovu je provedena z ručně tesaného dřeva s hodnotnými tesařskými spoji. Zachované konstrukce krovu se vyznačují jak původním ručním opracováním dřeva, tak i autentickými tesařskými spoji vysoké řemeslné a technologické hodnoty. Krytina je prejzová, oplechování včetně plochých pochozích ploch je provedeno v mědi.
Oprava fasády byla provedena dle návrhu restaurátorského průzkumu, zpracovaného restaurátory Miroslavem Bielikem a Dagmar Lebenhartovou v srpnu 2019.
Hlavní myšlenkou návrhu opravy střechy a fasády bylo zachovat autentičnost původního díla a to jak při opravě krovu a střešního pláště, tak i při restaurování bohatě zdobené fasády včetně plastických prvků, sgrafit, erbů a sochy. Dodatečně bylo rozhodnuto, že se na střechu vrátí původní artefakt slunce, který byl vyroben jako replika podle dobových fotografií.

Byla provedena celková oprava fasády - restaurování jejích štukových částí, nátěr fasády, výměna veškerého měděného oplechování, nátěry zámečnických a klempířských a prvků včetně vlajkových žerdí a mříží na oknech a vstupních dveřích. Pro výsledný vzhled fasády bylo významné také provedení oken v původním barevném odstínu lomené světle zelené barvy, která dodává stavbě živý vzhled.
Nová povrchová úprava fasády odpovídá původnímu rozvržení barev i barevných odstínů včetně sgrafit a erbů. Omítkové souvrství bylo realizováno tradičním postupem, na základě vápenných materiálů, bez novodobých technologických doplňků, nově použité barvy jsou na minerální bázi, o jejich odstínu bylo rozhodnuto za účasti zástupců památkové péče na základě provedených vzorků.
Pro výsledný vzhled fasády bylo významné také provedení nových oken v původním barevném odstínu lomené světle zelené barvy, která dodává stavbě živý a svěží vzhled. Ve stejném odstínu je proveden nátěr původních restaurovaných vstupních dveří. Naopak mříž těchto dveří byla natřena na základě výsledků průzkumu kombinací černo – zlaté.
U rekonstrukce krovu byla hlavním cílem opravy výměna dožilých a degradovaných konstrukcí či jejich částí. Konstrukce krovu z počátku 20. století byla na daný půdorys z hlediska statického působení dobře dimenzována s dostatečnou rezervou únosnosti, stávající konstrukce krovů po provedených opravách bezpečně vyhoví na požadovaná zatížení.
V celém rozsahu byla demontována stávající dožilá krytina včetně laťování a poškozeného bednění. Stávající konstrukce krovu byla zachována a lokálně opravena. Prvky silně poškozené nebo napadené dřevokaznými škůdci byly opraveny pomocí celodřevěných protéz nebo nahrazeny kopiemi původních prvků. Poté byla v celé ploše střechy provedena nová prejzová krytina. Ve vnitřním i vnějším prostoru členité střechy byly restaurovány všechny zděné prvky – atiky, stěny, římsy, komínová tělesa, a provedeno nové měděné, případně olověné oplechování. Okenní a dveřní výplně byly nahrazeny novými replikami obdobně jako okna fasády. Koruny komínů byly provedeny z nových prejzů do omítky. Byla provedena zednická oprava poškozených částí a doplnění omítek štítové stěny z vnitřní strany a římsového zdiva. Fasáda nad střechou byla opravena včetně štukových ozdob. Krytí koruny štítových a zaatikových stěn bylo obnoveno.
Artefakt slunce na vrcholu střední části střechy byl zhotoven uměleckým řemeslníkem - pasířem z tombaku a opatřen zlatým nátěrem.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy D
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?