224.

Vila Podolí - přístavba a stavební úpravy vícegeneračního rodinného domu

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ian Bogle, Viktorie Součková, Petr Kašík, Simona Honsková, Emilia Paterová, Peter Panulin
Ateliér Bogle Architects
Místo realizace Nad Cihelnou 572/16, 140 00 Praha 4
Investor Urban Nests
Dodavatel Juju Works s.r.o
Slavikova 23
Praha 2
120 00
Datum dokončení / kolaudace projektu Prosinec 2022
Fotograf Filip Šlapal

Původní stav
Vila byla vystavěna koncem třicátých let 20. století na svažitém pozemku lichoběžníkovitého tvaru v klidné obytné zástavbě. V původní podobě měl dům 4 nadzemní podlaží, ze kterých bylo přízemí částečně zakopané a poslední podlaží bylo v podkroví pod valbovou střechou s vikýři.

Zadání
Přáním investora bylo navýšení podlažní plochy typických podlaží a efektivnější využití podkroví. Zároveň bylo nutné navýšit počet parkovacích stání na pozemku a na zbylých částech pozemku vytvořit pobytové plochy pro relaxaci.

Hmotové řešení
Návrh přestavby vychází z hmotové kompozice původní stavby. Objem domu je navýšený směrem do zahrady a valbová střechy byla nahrazena plochou s posledním podlažím ustoupeným po celým obvodu. Hlavní římsa směrem do ulice Nad Cihelnou navazuje na stávající výškovou hladinu a svou úrovní ji nepřevyšuje. V severozápadní části pozemku je na hranici pozemku umístěn nižší samostatný objekt garáže. Stavební úprava domu vytváří svou výškou a formou vhodný přechod od bytového domu ve svahu směrem k tří až čtyřpodlažním rodinným vilám a respektuje stávající zástavbu v území.

Materiálové řešení
Pohledová vrstva fasády je z probarvené omítky. Na vybraných plochách fasády je použitý kontaktní profilovaný obklad natřený fasádní barvou odstínu, který odpovídá zbytku fasády. Sokly a chodníky kolem domu a v zahradě jsou ze světlého vápence. Okna jsou z hliníkových profilů v tmavě šedivé barvě.

Navrhované dispoziční řešení
V 1PP v návaznosti na terén a zahradu před domem je situována menší kancelář/ateliér se
samostatným vchodem z venkovního prostoru. V zadní části suterénu na východě pozemku je situovaná relaxační zóna přístupná ze společného schodiště domu. Pro zajištění parkování na pozemku je nově navržena samostatně stojící garáž pro tři osobní vozidla při severní hranici pozemku a jedno venkovní stání na jihu. Ve zvýšeném vstupním podlaží /přízemí/ je ze severu hlavní vstup do domu. Uvnitř domu naproti hlavnímu vstupu je umístěno dvouramenné schodiště, které obsluhuje jednotlivá podlaží kdy na každém z nich je vstup do samostatné bytové jednotky. Koncept dispozice jednotlivých bytových jednotek je obdobný ve všech třech nadzemních podlažích a vychází z původní dispozice. V rámci bytu jsou na jihozápadě umístěny hlavní obytné místnosti včetně kuchyně, ložnice s navazující šatnou a koupelnou jsou situovány v klidnější východní části domu v návaznosti na zahradu za domem.

Původní stav
Dům byl v době vzniku postaven za použití v té době běžných materiálů a technologických postupů. Svislé konstrukce tvořil zděný stěnový konstrukční systém. Stropní konstrukce byli železobetonové deskové, železobetonové deskové s žebry anebo z dřevěných trámů střídající se i vrámci jednoho podlaží. Krov byl valbový s vikýři, vaznicové konstrukce.

Stavebně konstrukční řešení
Stávající výškově odskákaná podlaha 1.PP je výškově sjednocena na nejnižší úroveň podlahy, a velká část stávajících základových pasů podchycena podezděním na novou úroveň. Dvorní přístavba je založena na základové desce.
Kvalitní původní zdivo nosných konstrukcí bylo ve výrazné míře zachováno a podle potřeby dozděno z keramických cihel. Svislá nosná konstrukce přístavby je zděná z keramických tvárnic.
Část dřevěných trámů vodorovných nosných konstrukcí, která nevyhověla pro nové zatížení, byla zesílena dřevěnými fošnovými příložkami. Stávající železobetonové stropní desky zůstali zachovány. Krov je nahrazený nástavbou zděnou z keramických tvárnic. Stropní konstrukci nástavby tvoří dřevěné stropnice po 1 m. Dřevěné stropnice jsou uložené na nový železobetonový ztužující věnec.
Novostavba garáže je navržená z betonu s omezenou hloubkou průsaku a omezenou šířkou trhlin jako bílá vana. Založení je plošné na základových betonových pasech šířky 600 mm v jedné výškové úrovni.
Objekt je zateplený kontaktním zateplovacím systémem.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?