192.

Vila dům "U Dubu"

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing.arch. Libor Čížek, Ing.arch. Radek Šíma
Ateliér Atelier 6, s.r.o.
Místo realizace U DUBU 588/80, PRAHA 4- BRANÍK
Investor ATC Stavební s.r.o., Praha
Dodavatel ATC Stavební s.r.o., Praha
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2023
Fotograf Jiří Šebek

Architektonické ztvárnění hmoty domu je podřízeno existující urbanistické situaci, orientaci ke světovým stranám a poloze vůči sousedním stavbám. Návrh byl asi nejvíce ovlivněn jedinečným výhledem z pozemku na panorama Prahy.
Hlavním architektonickým záměrem bylo „roztržení“ hlavní hmoty objektu na dvě části. Obě hmoty jsou spojeny „krčkem“ nad sebou řazených balkonů, které přiléhají k obývacím pokojům jednotlivých bytů.

Severní fasáda do ulice U Dubu, která je nejvíce exponovaná, je navržena nejdynamičtěji jako dva od sebe „odtržené“ vykonzolované rizality. Tyto dvě hmoty jsou vzájemně pootočené ve směrech výhledů na panorama Prahy z obytných místností. Rizality jsou vzájemně spojeny „klínovitě tvarovanými“ terasami ve 2. až 4.NP. Plochy fasády jsou v co největší míře proskleny. Hmota objektu plynule přechází do oplocení, resp. podnože podzemních garáží.

Západní fasáda je členěna pravidelným rytmem rizalitových oken ve 2.NP – 4.NP. Okna jsou pootočena směrem jihozápadním, jednak pro dostatečné proslunění obytných místností, ale také toto „vytočení“ umožňuje výhled na pražské panorama z místností severním směrem a taktéž z důvodu omezení přímého pohledu do oken sousedního objektu.

Jižní fasáda. Plná plocha fasády je prolomena pouze mírně vystupujícím rizalitem od 2.NP do 4.NP. Na této fasádě nejsou okna z obytných místností proto, aby nedocházelo k vzájemným přímým pohledům s obytnými prostory protilehlého bytového domu. Fasáda je z probarvované stěrkové hladké omítky v bílém odstínu.

Východní fasáda je také navržena jako jednoduchá, klidná. Okna do obytných místností jsou ve dvou velikostních rozměrech umístěných vertikálně pod sebou. Tato fasáda je umocněna přechodem do nároží vykonzolováním jednoho z rizalitů.
Oplocení tvoří betonová stěna, zábradlí balkonů a teras je z bezpečnostního kaleného skla s úpravou v kombinaci čiré a jemně pískované.

Dispoziční a provozní řešení
Celkem je navrženo 6 bytových jednotek.
První PP je vyčleněno pro nástup, výjezd a vjezd do domu a jsou zde prostory garážových stání, sklepy nájemníků a TZB domu. Do půdorysu 1.PP zasahují prostory přípojek inženýrských sítí a prostor pro komunální odpad. Všechna podlaží jsou propojena vertikálním trojramenným schodišťovým jádrem s osobním výtahem umístěným uprostřed schodišťového jádra. V 1.NP je navržena 1 bytová jednotka, ve 2.NP a 3.NP vždy po dvou bytových jednotkách na podlaží a ve 4.NP je navržena 1 bytová jednotka.

Celková kapacita domu je limitována potřebou vytvoř

Nosnou konstrukci domu tvoří obousměrný příčný stěnový systém. Nenosné konstrukce, jsou vyzděné. Všechny nosné stěny jsou železobetonové, venkovní se zateplením. Vnitřní stěny jsou v obou směrech max. 7,5 m vzdálené. Tento systém vytváří spolu se stropy dokonale tuhou konstrukci. Celý objekt tvoří jeden dilatační celek.

Vodorovné konstrukce v nadzemních podlažích jsou železobetonové. V deskách budou prostupy pro bytová jádra a výtahové šachty. Obvodové stěny výtahových šachet jsou uvažovány jako nosné stěny desek.

Schodiště jsou železobetonová monolitická. Jednotlivá ramena tvoří s podestami zalomenou desku opřenou o nosné stěny. Jednotlivé stupně jsou nadbetonovány.

Oplechování je z titanzinkového plechu. Klempířské prvky a veškeré venkovní ocelové konstrukce jsou opatřeny nátěry do vnějšího prostředí.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy D
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?