226.

Prodejna potravin Lidl Litomyšl

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Tomáš Harom, Ing. arch. Vojtěch Bis, Ing. arch. Ondřej Chudý, Ing. arch. Zdeněk Hromádka
Ateliér Ateliér VAS, Atelier PARTERO (sadové úpravy), Projekční kancelář Žižkov, s.r.o. (generální projektant DSP a DPS)
Místo realizace Sokolovská 167
570 01 Litomyšl
Investor Lidl Česká republika v.o.s.
Nárožní 1359/11
Stodůlky (Praha 13)
158 00 Praha
Dodavatel Agile spol. s.r.o.
Dráby 542, Litomyšlské Předměstí
566 01 Vysoké Mýto
Datum dokončení / kolaudace projektu Září 2022
Fotograf Jiří Šebek, Vojtěch Bis

Snaha o zkvalitnění staveb supermarketů a jejich okolí je úlohou, která se bohužel v českém prostředí objevuje zřídka, přestože stavby tohoto typu navštěvujeme téměř každodenně a trávíme v nich nemálo času. V kontrastu s tímto všichni vnímáme, že se kulturním nebo správním budovám automaticky věnuje hned od počátku vysoká architektonická péče, i když využíváme tyto stavby občasně. Můžeme jen doufat, že se této typologii konečně dostane zasloužené pozornosti a bude nastaven nový standard.
Zadáním vyzvané architektonické soutěže bylo vytvořit důstojnou a zároveň ohleduplnou vnější podobu standardní typové prodejny umístěné v těsné blízkosti památkově chráněné barokní sýpky bývalého panského dvora "Pernštýn" v Litomyšli. Současně bylo třeba vyřešit komplikovaný parter kolem prodejny, který musel reagovat na specifické dopravní požadavky a stísněný pozemek.
Návrh se soustředil na kompoziční a materiálové pojetí fasády a vytvoření kvalitního parteru; důraz byl kladen zejména na venkovní pobytový předprostor navazující na hlavní vstup a eliminaci dopravních ploch.
Dlouhá typová fasáda byla rozdělena výraznou krytou markýzou na vstupní část a vizuálně potlačenou zbývající část k sýpce. Samostatným prvkem je zásobovací trakt, který je designově sjednocen se vstupní částí. Vstupní markýza umožňující krytý přístup návštěvníků od parkovišť je opláštěná charakteristickými dřevěnými lamelami, které slouží jako slunolam prosklené fasády a pohledová clona nákupních vozíků a kolostavů. Podobnou funkci tvoří i lamelový plášť zásobovací rampy a odpadového hospodářství na druhé straně objektu. Fasáda mezi markýzou a zásobováním je omítaná s vodorovnou profilací ve své horní třetině. Do budoucna bude navíc pohledově potlačena předsazeným stromořadím. Princip zelené fasády je formou lankové treláže pro popínavé rostliny aplikován i na severní fasádě směrem říčce Loučné. Výškové uspořádání objemů nepřevyšuje úroveň okapové římsy sýpky. Střecha objektu je kryta vegetačním souvrstvím a nad vstupní částí jsou umístěny fotovoltaické panely.
Koncepce parteru směřuje k vytvoření důstojného obytného předprostoru sýpky i prodejny a kultivovaného řešení parkovacích ploch. Důraz byl kladen na návrh vegetace a nakládání s dešťovými vodami (vsakovací dlažba parkovacích stání, vsakovací průlehy, štěrkové dešťové záhony).

Parter – dopravní plochy a sadové úpravy
Dopravně bylo nutné nový areál o ploše více jak 1ha napojit na již vyprojektovanou okružní křižovatku, která byla jedním z určujících limitů při celkovém návrhu. Dále bylo nutné do areálu umístit 107 parkovacích míst.
Na předprostor památkově chráněné sýpky je použitý hodnotnější materiál. Pochozí plochy, zásobovací obratiště a část parkovacích ploch jsou scelené žulovou dlažbou v odpovídajících velikostech.
Ostatní chodníky a zpevněné plochy kolem prodejny jsou z betonové dlažby s důrazem na skladebnost. Zpevněné pobytové plochy jsou navrženy z liniových vsakovacích dlažeb. Pojezdové komunikace k parkovacím plochám jsou z ekonomického a praktického hlediska pojaty v živičném povrchu, až na výjimky stání pro osoby se sníženou schopností pohybu jsou parkovací stání ze vsakovací betonové dlažby.
V severní části parkoviště se nachází dvě elektrodobíjecí stanoviště. V blízkosti je umístěná nová trafostanice.
Velký důraz byl kladen na sadové úpravy, kde bylo použito přibližně 8 tis. kusů trvalkových a stromových výsadeb. Do ploch parkoviště je umístěno množství stromové výsadby pro zmírnění přehřívání zpevněných ploch a k vytvoření pohledové bariéry a pocitu parkování v zeleni. Veškeré dešťové vody ze zpevněných ploch i ze střech prodejny se vsakují na pozemku formou dešťových záhonů nebo retence v povrchové nádrži. Venkovní pobytové plochy jsou doplněné mobiliářem a doplňkovým osvětlením.

Prodejna
Objekt je ve své podstatě typovou stavbou řetězce LIDL o velikosti prodejní plochy 1400m2. Jedná se o prefabrikovanou stavbu, kde nebylo možné zasáhnout do vnitřních dispozic ani interiéru. Návrh se týkal vnějších úprav ve vazbě na dané místo a parter.
Nosná konstrukce markýzy je navržená z pozinkovaných ocelových profilů, tvořených svislými a horizontálními popř. diagonálními jekly a profily. Vstupní partie je řešená jako konzola umožňující vypuštění nosného sloupu v nároží. Na tuto konstrukci jsou kotveny svislé dřevěné lamely. V podobném pojetí jako vstupní markýza je řešen i zásobovací trakt. Zásobovací přístavek s nekrytou rampou a odpadovým hospodářstvím je opláštěný ocelovou nosnou konstrukcí pokrytou svislými dřevěnými lamelami. Vjezd na rampu zpřístupňují otevíravá dvoukřídlá vrata.
Důraz byl kladen na maximální eliminaci venkovních reklamních ploch, v rámci návrhu byl designově upraven venkovní reklamní pylon.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?