174.

MALÁ ŠTĚPÁNSKÁ

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ondřej Dvořák, Jiří Matys, Vanda Martínková, Matyáš Gál, Tomáš Strnad, Zdeněk Pech
Ateliér Skutek architecture, www.skutek.cz
Místo realizace Malá Štěpánská 542, Praha 2
Investor soukromý investor
Dodavatel Engram s.r.o.
KMB - výroba a prodej nábytku
Maskop 99 s.r.o.
Datum kolaudace projektu Říjen 2022
Fotograf Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Úprava podkrovního bytu z roku 1997 měla změnit zastaralé řešení složitého prostoru, pročistit a prosvětlit interiér. Štítovou stěnu nárožního domu s eklektickým průčelím ze sklonku 19. století změna v podkroví obohatila o výrazné okno, prvek soudobého výrazu zasazený do historických souvislostí, a interiéru vtiskla všudypřítomný výhled na Petřínský vrch a panorama Hradčan. Začlenění okna do prostoru střechy je nekonfliktní, zceluje architektonicky neuspořádaný prostor štítové zdi a oživuje střešní krajinu Nového Města pražského. Tvarovým východiskem je jednoduchý a srozumitelný výraz, založený na užití principů a materiálů charakteristických pro danou lokalitu.

Ve spodní úrovni interiéru se dříve procházelo obývacím pokojem do hlavní ložnice, přičemž koupelna byla nevhodně přístupná z kuchyňského koutu v pokoji a v ložnici byl nedostatek úložných míst. Kuchyňský kout byl malý, skrumáž nábytku zde působila stísněně a stejný dojem vyvolával také vstupní prostor: malá předsíň, malé a nevhodně uspořádaná denní koupelna s toaletou a sprchou, za kterou bylo zakryté původní velké okno.

Úpravu interiéru charakterizuje otevření a prosvětlení prostoru, a dále navýšení a zjednodušení úložné kapacity bytu do formy jediného prvku ze světlé jasanové překližky, komprimovaného do středu dispozice. Stěny tohoto prvku se natáčí do všech stran a místností a jsou provázané se systémem skleněných posuvných dveří. Krom úložných míst stěna skrývá technický prostor s kotlem, jsou do ní vestavěné kuchyňské spotřebiče a v koupelně pokračuje obkladovými panely stěn a vany z voděodolné překližky.

Horní úroveň s galerií nabízela přístup k horní ložnici pro hosty po mlynářských schodech, avšak prostor nebyl využíván a zbylo z něj jen skladiště k odkládání nepoužívaného vybavení. Změna galerie a schodiště místo zatraktivnila, zpřístupnila a lépe provázala s hlavním obytným prostorem. Horní nábytková stěna zakrývá úložný a technický prostor s mezistropní klimatizační jednotkou a s výlezem na střechu, přičemž perforace mořených překližkových desek propouští do interiéru světlo z prosklení a čistě bílé povrchy se světle šedou polyuretanovou podlahou zesilují efekt prosvětlení.

Vestavěné podkroví z roku 1997 s podlahou z ocelobetonové konstrukce a železobetonovou deskou galerie je vsazené do staršího dřevěného krovu se střední a vrcholovou vaznicí. Deska galerie byla při úpravách interiéru prodloužena směrem k nové části štítu s oknem a jeho rozšíření bylo vystavěno jako dřevěná rámová konstrukce. Výška rozšíření byla zvolena na základě vyvážení proporčních vztahů budovy. Vytápění a ohřev vody zajišťuje plynový kotel se zásobníkem, chlazení prostoru zajišťují vnitřní klimatizační jednotky, integrované do nábytkových stěn.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?