250.

Přístavba jídelny ke škole ve Vyžlovce

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Nikola Tomková, Chytrý dům s.r.o., Thu Huong Phamová
Ateliér
Místo realizace Na Návsi 57, Vyžlovka
Investor Obec Vyžlovka, Na Návsi 57, Vyžlovka
Dodavatel Chytrý dům s.r.o., Nad Kazankou 648/45a, Praha 7 Troja
Datum kolaudace projektu Listopad 2021
Fotograf

Před pár lety se v malé obci Vyžlovka nedaleko Říčan povedlo úspěšně zrekonstruovat historickou budovu školy z 19. století a vytvořit malou vesnickou školu. Opravená budova ovšem neposkytovala prostor pro školní jídelnu, takže jedinou možnost, jak zajistit žákům stravování, představoval sál místního pohostinství. Motivace k výstavbě jídelny byla tedy velká, a to nejen pro vedení školy a rodiče žáků, ale také pro zastupitelstvo obce. Řešení nabídl nově vybudovaný víceúčelový prostor pasivní dřevostavby, který je dokonalou ukázkou toho, že i malá obec může dělat „velké věci“.

Předpokladem pro dobrá řešení je často nadšení hlavních aktérů pro správnou věc. To lidem z Vyžlovky rozhodně nechybělo. Po společné domluvě padlo rozhodnutí vyřešit situaci s chybějící školní jídelnou výstavbou nové budovy, která by sloužila nejen pro stravování školáků, ale v odpoledních a večerních hodinách také jako místo pro volnočasové aktivity dětí i rodičů, přednášky, workshopy nebo například lekce jógy.

Projektu se zhostila místní obyvatelka, projektantka Nikola Tomková, která byla v roce 2016 u zrodu myšlenky vybudovat malou vesnickou školu, a tehdy projektovala rekonstrukci hlavní budovy. "Nabídku na návrh jídelny k naší škole jsem bez váhání přijala. Mít možnost podílet se na rozvoji místa, kde žiji, a ještě k tomu pro děti, je naplňující. Vize byla jasná - vzdušný prostor, přírodní materiály, pobytový komfort."

Na investice v řádu 12 milionů korun by obec ze svého rozpočtu nedosáhla, povedlo se jí však získat potřebné prostředky z jednoho z dotačních programů. Rychlá výstavba, nízké provozní náklady, vysoký komfort užívání a příjemné vnitřní prostředí – to byly hlavní požadavky, které nakonec vedly k rozhodnutí vybudovat přístavbu ke škole jako pasivní dřevostavbu. Realizace stavby se pak zhostila firma Chytrý dům, která má s tímto typem staveb bohaté zkušenosti a navrhuje řešení na míru.

Přístavba se nachází na školním dvoře a je provozně propojena s hlavní budovou. Jedná se o jednopodlažní stavbu s dřevěnou fasádou, díky níž působí velmi nenápadně a časem splyne s okolní zelení. Dispozičně tvoří budovu hlavní místnost určená pro stravování dětí, na kterou navazuje výdejna jídla, dva sklady a potřebné sociální zázemí. Celý hlavní prostor je krásně osvětlený a propojený s exteriérem díky velké prosklené stěně směřující do venkovního dvora.

Konstrukčně se jedná o dřevostavbu a dřevo je použito také na vnitřní a vnější obklady stěn, akustické podhledy a tepelnou izolaci. „Cílem bylo vytvořit budovu s přívětivým vnitřním prostředím podle zásad udržitelného stavění,“ říká inženýr Petr Filip ze společnosti Chytrý dům. Co to přesně znamená? Místo průmyslově vyráběných lepených materiálů jsou použity základní dřevěné prvky v podobě trámů, prken, palubek či kolíkovaných masivních desek. Nenajdete zde produkty z výrobních hal vytvořené složitými technologickými postupy, protože důraz je kladen na precizní řemeslné zpracování lidmi přímo na místě. „Díky tomuto „low-tech“ přístupu materiály neobsahují lepidla a další chemické škodliviny, interiér je čistě přírodní, zdravý a krásný na pohled,“ vysvětluje Petr Filip a dodává: „Výhodou je i to, že v budoucnu bude možné dům téměř kompletně rozebrat na jednotlivé prvky a ty pak znovu použít pro jinou stavbu nebo jiný účel, aniž by to zatěžovalo životní prostředí.“ Dlouhodobou spolehlivost dřevěné konstrukce zajišťuje také způsob, jak jsou vedeny veškeré rozvody vody a elektřiny – v podhledech. Pokud by tedy někdy náhodou došlo k prasknutí potrubí nebo průsakům vody ze střechy, nezpůsobí to degradaci dřevěné konstrukce.

Vysoký komfort vnitřního prostředí a zároveň extrémně nízké provozní náklady přináší kvalitní zateplení obvodových stěn, střechy a podlahy, vytápění tepelným čerpadlem vzduch/voda a větrání s rekuperací tepla

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy A
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?