228.

LIBRA - interier bytu v kulturní památce postavené F.A.Librou

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů ANNY architects / Ing. arch. Anna Podroužková, Bc. et Bc. Anna Nižňanská
Ateliér
Místo realizace Praha
Investor přeje si zůstat v anonymitě
Dodavatel DEMETRIUS INVEST S.R.O.
Datum kolaudace projektu Leden 2021
Fotograf

Zadáním a zároveň výzvou v tomto bytě o výměře 75m2 bylo vytvořit pomocí relativně nízkých nákladů současný interiér adekvátní sto let starému domu a potřebám mladé rodiny v očekávání přírůstku.

Byt se nachází v bloku domů postavených renomovaným českým architektem Františkem Albertem Librou. Tyto domy jsou kulturní památkou, a tak jsme i v rámci udržovacích prací museli spolupracovat s památkáři. Vzhledem k tomu, že samotný půdorys bytu je drahocenný a sami jsme obdivovateli puristického skvostu, snažili jsme se pomocí minimálních zásahů do konstrukce vytvořit současný interiér. Librova práce s půdorysy je obdivuhodná. V každé - i maličké místnosti je umístěno okno, což jsme zachovali.

Změna oproti původnímu plánu nastala umístěním kuchyně s obývacím pokojem do místnosti se vstupem na 9 metrů dlouhý jižně orientovaný balkon (původně byla kuchyně umístěna tam, kde se nyní nachází ložnice), na který by bylo škoda nenavázat nejobývanější částí bytu. Z dispozice 2+1 se tak stane 3+kk. Při vstupu do bytu se ocitnete v prostorné chodbě s širokým oknem typickým pro Librovu tvorbu. Díky dennímu světlu a šíři chodby lze tento prostor pojmout jako další místnost, do které jsme situovali knihovnopracovnu a rázem se z 3+kk stane 4+kk.

Jako první věc při rekonstrukci bylo potřeba odstranit nánosy koberců, lina a dřevoštěpkových desek, pod kterými byly schovány více či méně zachovalé parkety, které byly repasovány. Dále se znovu odlilo teraco v koupelně, na wc i na menším balkonu. Špaletová dřevěná okna zůstala zachována. Zazděné interierové okénko, které jsme objevili mezi koupelnou a ložnicí, jsme obnovili, dali jsme mu kulatý tvar a matné sklo. Slouží tudíž jako přívod přirozeného světla do místnosti a díky oteviratelnosti také k větrání v koupelně.

Lomená zelená v kombinaci s pudrově růžovou tvoří základní barevné schéma, které doplňují materiály jako MDF lakovaná lomenou bílou nebo zavoskovaná černá ocel.

Vzhledem k zastaralému plynovému kotli, který již neodpovídá dnešním standardům, bylo třeba aktualizovat systém vytápění bytu. Kotel se vyměnil za nový se zásobníkem, komín se vyvložkoval a WAWky se nahradily černými otopnými tělesy v retro stylu. Nový kotel je umístěn ve skryté nice za skříní a disponuje dvěma topnými okruhy. Druhý okruh slouží pro podlahové vytápění v místnostech s novou podlahou - koupelna, wc, ložnice.

Domy, v nichž se byt nachází, jsou postaveny v puristickém stylu, a tak všechny původní tvarosloví jako jsou například fabiony, oblé rohy či oblouková nika zachováváme, abychom nepřišli o jedinečnou jemnou atmosféru bytu. Navazujeme na ni oblým rohem bílé části kuchyně, o který zároveň nikdo nezavadí při cestě do pokoje.

Byt disponuje dvěma balkony. Malý balkon s přístupem z ložnice je doplněn květinami a posezením. Na dlouhém balkoně, na kterém se bohužel nedochovaly původní materiály, je umístěna dřevěná modřínová podlaha, křeslo a na konci balkonu dominuje široké dřevěné lehátko, na kterém lze odpočívat a číst knihy i ve dvou.

V bytě jsme si dali záležet na osvětlení, které umožňuje podpořit různé druhy nálad. Většinu světel lze stmívat. Černé liniové světlo v chodbě, je vyráběné na míru a dokáže svítit nahoru nebo dolu anebo nahoru a dolu naráz. V koupelně je podsvícené zrcadlo, které rozsvítíte či zhasnete pouhým pohybem ruky pomocí čidla umístěného za
zrcadlem. U tohoto světla lze přes mobilní aplikaci jak měnit intenzitu světla, tak měnit barvy RGB, a tak jej majitelé používají i místo lampičky v ložnici. Večer jakoby jim v ložnici svítíl temně rudý měsíc.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy E
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?