227.

Venkovní restaurace

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Jiří Weinzettl, Veronika Indrová / Atelier 111 architekti
Ateliér
Místo realizace Husova tř. 523, 370 05 České Budějovice
Investor Výstaviště České Budějovice a.s.
Husova tř. 523, 370 05 České Budějovice
Dodavatel Pila Martinice s.r.o.
Simínský mlýn 26, 262 72 Březnice
Datum kolaudace projektu Srpen 2021
Fotograf

Objekt původní restaurace, postavený jako dřevostavba okolo roku 1970, byl technicky i dispozičně ve zcela nevyhovujícím stavu. Na stejném místě, v bezprostřední blízkosti vodní hladiny, jsme navrhli jednoduchou dřevostavbu pro novou venkovní restauraci s předpokládaným sezonním provozem. Použití subtilních dřevěných sloupů dodává konstrukci lehkost, vzdušnost a maximálně propojuje pobytovou plochu s okolním prostředím.

Dispozice vychází z modulu krychle o délce strany cca 3 m. Krytá terasa nabízí variabilní uspořádání sezení. Součástí zázemí je kuchyně s dostatečně kapacitními sklady, vše uzpůsobené pro cateringovou formu provozu. Fasádní panely provozní části, původně uvažované v systému coil-brite (leštěné hliníkové panely), byly z úsporných důvodů realizovány z cetris panelů. Venkovní textilní průsvitné rolety (tzv. screeny), umístěné po obvodu terasy, měly návštěvníky částečně ochránit před slunečními paprsky, větrem, deštěm a zároveň, při úplném zatažení, umožnit prostor dočasně vytopit externími zdroji tepla. K jejich realizaci zatím nedošlo.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?