247.

Reliéf BARRANDIEN

Kategorie projektu ‐ Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů MgA.. Lukáš Rais - MgA. Petr Polák
Ateliér
Místo realizace Náměstí Olgy Scheinpflugové
Barrandov, 152 00 Praha 5
Investor FINEP a.s.
Havlíčkova 1030/1,
110 00 - Praha 1
Dodavatel Industriality s.r.o.
K Pérovně 740/9
Praha 15 - Hostivař
102 00
Datum kolaudace projektu Prosinec 2021
Fotograf

Mým záměrem bylo vytvořit reliéfní dílo, které bude dominantní, podprahově přátelské, ale zároveň neinvazivní vůči dané architektuře. Musí si tedy nést svůj tvar s sebou a pouze doplňovat, případně odrážet genia loci náměstí takovým způsobem, aby nenarušil přirozené vnímání širšího prostoru lidským bytostem jež tento prostor užívají.
Jako materiálové řešení jsem zvolil kontrastní kombinaci ušlechtilé nerezové oceli a černého kujného železa. Plasticita, odraz pohybu okolního světa, hra světla a stínu to jsou prvky, které dodávají jinak statické plastice na živosti a v závislosti na denní době ji činí svým způsobem jemně tekutou. Abstraktní uvolněná forma plastiky pomáhá uplatnit subjektivní imaginaci a podporuje osobní významovou interpretaci díla samotného.
Investorem původně navrhovaná plošná grafická úprava dominantní fasády domu situovaného v čele nově vznikajícího náměstí se transformovala během několika měsíců do hmotného, výrazného a přitom harmonizujícího výtvarného prvku.
Významově a interpretačně je plastika velmi otevřená, může evokovat Barrandovské skály známé svým unikátním geologickým vrstvením nebo třeba zavěšené filmové pásy. Není tedy z tohoto hlediska jasně definována a opírá se pouze o základní sochařské kameny tedy: Hmota, Světlo a Tvar.
Velmi důležitým atributem byla samotná lokace díla a jeho návaznost na existující výtvarné zpracování veřejného prostoru dané obytné části. Barrandovem, jakožto urbanickým celkem, se nese linka prací českých mistrů vytvořených během několika předchozích dekád . Jsou zde umístěna díla od Karla Nepraše, Vladimíra Preclíka, Huga Demartini a dalších ikon našeho sochařství.

Reliéf BARRANDIEN vznikl tak trochu turbulentní shodou okolností v poměrně napjatém časovém harmonogramu. Díky nebývale vstřícnému a bezprecedentně otevřenému přístupu investora se podařilo takto velkorysou realizaci uskutečnit bez kompromisů a v plném rozsahu původního návrhu.

Rozměr: 16,8 x 6,7 x 0,6 m
Materiál: Vysoce leštěná ušlechtilá nerezová ocel a leštěné černé kujné železo, lakované.
Váha: 3850 kg
Konstrukční řešení: Normované průmyslové segmenty, povrchově upravené hlubokým leštěním, průměrově kalibrovány vysokým tlakem s vloženou masivní výstelkou, která umožňuje vycentrování a harmonizaci tvaru ve všech osách, následně svařené v jednotlivé samonosné dílce, mechanicky spojené kluzným uložením s podkladní konstrukcí v požadovaný celek.

Technické řešení bylo velmi náročné a podílela se na něm celá řada specialistů různých oborů. Navržené materiálové řešení výtvarného díla vycházející z kombinace vysoce leštěné ušlechtilé nerezové oceli a černého kujného železa sebou neslo řadu technických problémů a netradičních konstrukčních řešení. Kupříkladu vzhledem k rozdílné tepelné roztažnosti použitých materiálů bylo nutno použít unikátní způsob kluzného uložení jednotlivých pramenů a velmi specifického systému kotvení do fasády přes nezávislou podkladní konstrukci, která eliminuje vertikální i horizontální tlaky pracujícího materiálu a přenáší je do hybných kotev v nosné zdi.
Pro samotné svařování jednotlivých dílců plastiky bylo nutno vytvořit svařovací plány a postavit fixační stolice aby byla zajištěna vertikální rovinnost dílců. Prameny jsou složeny z desítek jednotlivých segmentů a všechny mají tendenci teplem sváru deformovat do všech světových stran.
Takových technických výzev byly desítky. Nicméně od začátku bylo jasné, že tato realizace nebude snadná a neobejde se bez komplikací.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?