212.

Cukrovarnický palác - Sugar Palace

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů UBM Development Czechia s.r.o. - dodavatel, autor, projektant
Ateliér
Místo realizace Senovážné náměstí 976/31,32,33, Praha 1 - 110 000
Investor Sugar Palace Prop Co s.r.o.
Dodavatel UBM Development Czechia s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Prosinec 2021
Fotograf

Rekonstrukce památkově chráněné budovy Cukrovarnický palác na Senovážném náměstí v Praze. Od března 2022 zde provozuje pětihvězdičkový hotel Andaz Prague mezinárodní provozovatel hotelu Hyatt. Budova s nepravidelným protáhlým pětiúhelným půdorysem byla vystavěna v letech 1912-1916 podle návrhu architekta Josefa Zascheho a sochaře Franze Metznera v neoklasicistním stylu jako sídlo Pojišťovacího spolku cukerního průmyslu. Od roku 1992 je dům kulturní památkou.

V hotelu se 176 pokoji, fitness a wellness centrem, restaurací, barem a konferenčními sály, se nachází také tři nájemní obchodní jednotky. Tým UBM Development Czechia při rekonstrukci velmi úzce spolupracoval s památkáři a restaurátory. V rámci rekonstrukce byla zvláštní pozornost věnována původním historicky cenným dochovaným interiérům, které byly citlivě obnoveny a restaurovány. Jedná se například o zasedací místnost Asekuračního spolku cukrovarníků, umístěnou v můstku vedoucímu k Jindřišské věži, kde se též dnes nachází konferenční místnost, či mramorová schodiště se štukovou výzdobou.

Při rekonstrukci byl také kladen důraz na ekologické a udržitelné prvky. Byly použity přírodní materiály, například masivní dřevěné podlahy, mramor apod. Na ploché střechy ve vnitroblocích byla vysazena extenzivní zeleň, která pomáhá zmírňovat efekt městského tepelného ostrova.

Hotelové pokoje a společné prostory navrhlo madridské studio Brime Robbins. Do interiérového designu jsou zakomponovány báje o Bruncvíkovi, pověst o Libuši, Golemovi a další fragmenty české historie. Restauraci Zem navrhlo londýnské designové studio Blue Sky Hospitality.

Interiéroví architekti:
1) BrimeRobbins - interiérový architekt, pokoje a spol. prostory /mimo restauraci
2) Blue Sky Hospitality Ltd - interiérový architekt, restaurace ZEM

Nosná konstrukce je vytvořena masivním cihlovým zdivem, železobetonovými průvlaky a sloupy v kombinaci se železobetonovými žebírkovými stropy. Objekt se v exteriérové části dochoval v původní podobě, v interiérech se zachovalo množství uměleckořemeslných prvků, výtvarné výzdoby i kvalitní povrchové materiály.

Konstrukčně byly provedeny nutné změny, především zesilování historických železobetonových žebírkových stropů, vybudování nových suterénních prostor pod velkým dvorem a jeho následné zastřešení s částečně proskleným stropem. Byly odstraněny dodatečně vestavěné příčky vzniklé především při užívání objektu v 60. až 90. letech minulého století, kdy byly velké místnosti s bohatou štukovou výzdobou rozděleny příčkami na menší místnosti a výzdoba v těchto místech byla zničena.

AKANT ART, V.O.S. Praha:
Restaurování umělého kamene a sochařské výzdoby fasády, restaurování a doplnění původní štukové výzdoby, restaurování a doplnění kamenných obkladů schodišť a umělého mramoru ve sloupové síni. Restaurování původních obkladů a zabudovaného nábytku ze dřeva dýhovaného. Restaurování původních vitráží v oknech.

Kozel Fenestra s.r.o:
Restaurování původních amerických oken v nárožních arkýřích, repliky původních dvoukřídlých dveří do historických schodišť včetně fazetových a vitrážových skel s požární odolností.

Teraco Lité s.r.o.:
Lité Terazzo ve vstupních prostorách hotelu.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy D
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?