199.

Byt 1/2021

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. Radka Šrámková, Desira Studio s.r.o.
Ateliér
Místo realizace Praha
Investor Anonymní
Dodavatel Desira Studio s.r.o.
Datum kolaudace projektu Červen 2021
Fotograf

Stěžejním zadáním bylo vytvořit skutečný domov, kde bude každý cítit komfort, harmonii a bezpečí. To vyžadovalo začít od podlahy – původní dřevěná krytina dodávala interiéru rustikální charakter. V zájmu provzdušnění a rozjasnění prostoru tak bylo nutné ji vyměnit. K tomu se přidaly i další stavební zásahy – klimatizace, dispozice, podhledy i dveře. Díky tomu bylo možné byt plně přizpůsobit přáním i potřebám investora, který se na celé rekonstrukci aktivně podílel. Právě díky tomu výsledný projekt skutečně odráží charakter a životní styl jeho obyvatel. Nově položená podlaha a výrazný keramický obklad na stěně zafungovaly jako vizuálně dominantní prvky, podle kterých se pak odvíjel výběr všech dalších designových i funkčních předmětů. Prostor zazářit dostala sametová prošívaná pohovka, která v kombinaci s přilehlým biokrbem vytváří unikátní atmosféru.

Speciální pozornosti se dostalo i koupelně. Ačkoli není moc prostorná, své mimořádné půvaby vůbec neskrývá. Díky použité kombinaci světlého a tmavého keramického obkladu má velmi proměnlivou tvář. Světlejší část koupelny byla vytvořena pro denní aktivity – zahrnuje umyvadlo, zrcadlo i potřebné úložné prostory. Ta tmavší je pak svým vybavením určena spíše k odpočinku s nádechem wellness.

Autorka interiéru Radka Šrámková klade důraz na osvětlení prostoru. V případě tohoto bytu jí k tomu skvěle posloužily snížené podhledy podsvětlené LED svítidly i jedinečné lustry v ložnici a nad jídelním stolem. Proměny se dočkala také chodba – v rámci přestavby byla rozdělena na čistící zónu vybavenou zátěžovým koberce a obytnou část s typickou dřevěnou podlahou a zakázkovým nábytkem. Vizuální motivy i použité materiály se ve vší kráse prolínají celým bytem. Do detailu propracovaný nábytek dodává interiéru osobitý ráz – zvlášť rámování subtilní kovovou konstrukcí, kterou je rukopisným prvkem autorčiných projektů.

V případě Bytu 1/2021 se v první řadě jednalo o remodaleci interiéru v rámci nedávno dokončeného developerského projektu. Většina technických charakteristik tak byla stávající a předem definovaná ze strany stavby.

Vytápění bytu je napojeno na centrální vytápění budovy a byt tak nemá vlastní topný systém. To vzduchotechnika byla v celém bytě zcela předělána. Investor projevil zájem o neviditelné řešené klimatizace. Z toho důvodu došlo ke skrytému zabudování klimatizačních vývodů do podhledů. Odvětrávání a ochlazování místností tak probíhá prostřednictvím sádrokartonových kapes u oken – v místě, kde jsou ukotveny závěsy. Společně s novým konceptem vzduchotechniky došlo také na nové řešení elektroinstalací a remodelaci světelných scén v interiéru.

Za účelem odlehčení a provzdušnění interiéru byly některé části stěn zcela nahrazeny prosklenou kovovou konstrukcí. Tím bylo dosaženo vyšší světlosti především v případě chodby, kde zcela chybí zdroj přirozeného světla.

V rámci interiéru se autorka rozhodla na několika místech využít na stěnách velkoformátové keramické obklady, jinde dostala příležitost betonová stěrka. Díky této kombinaci na první pohled nesourodých prvků vzniknul na místě poutavý kontrast surového industriálna s decentní křehkostí hladkého povrchu.

Naprostá většina nábytku (vyjma sedacích prvků a drobných kusů) byla vyrobena na míru interiéru dle autorského návrhu, a to zpravidla v kombinaci lamina a lakovaných MDF desek s charakteristickou kovovou konstrukcí.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?