194.

Dům s dírou

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Lenka Míková architekti, autor a hlavní architekt Ing. arch. Lenka Míková, spolupráce M. arch. Matyáš Cigler, Ing. arch. Zuzana Krejčířová
Ateliér
Místo realizace Polánka,
Středočeský kraj
Investor soukromý
Dodavatel neuveden
Datum kolaudace projektu Květen 2021
Fotograf

Dům s dírou. Dům, který pozoruje, některé možná i znervózňuje. Nicméně naplňuje přání investora, aby stavba sloužila i inspirovala něčím nad rámec nutného, navzdory velmi hlídanému rozpočtu. A taky přání architektů, aby dům byl zevnitř komplexní, zvenku jednoduchý, současný a přitom zapadající do svého venkovského kontextu.
Projekt začal se záměrem rekonstrukce staré chalupy se stodolou v malé vsi na rekreační objekt pro nyní už čtyřčlennou rodinu. Záhy se pro špatný stav obou staveb rozhodlo o demolici a novostavbě. Tu jsme umístili v téměř stejné pozici jako původní chalupu, usazenou podélně v severním svahu, orientovanou nejvíce na jih, zapuštěnou oproti příjezdové cestě. Naším primárním záměrem bylo i při novostavbě udržet určitý venkovský ráza s tím protáhlou proporci a větší objem, než by s ohledem na zadání a omezený rozpočet stačilo.
Návrh to řeší vkládáním prázdného prostoru, kterým vyplňuje zvolený objem. Na zateplený interiér domu proto navazuje venkovní krytá terasa, důležitá součást zadání, pod jednou průběžnou střechou. Terasa se otevírá až nahoru do krovu a ve štítové stěně skrz velký kruhový otvor, který dodává domu abstraktní tvář, velkorysost i intimitu. Na terasu navazuje na podélné straně zapuštěné zápraží, poskytující stínění i krytou předvstupní zónu. Díky dlouhému prosklení přes roh jsou terasa i zápraží vnímané jako součást interiéru. Ten zůstává v ploše i standardu úsporný, nicméně prostorově bohatý díky průhledům, zrcadlení i částečnému převýšení.
Dispozice a materiály podporují koncept vrstvení prostorů, vnější omítku střídá dřevo, podobně jako do
otevřeného přízemí vložený nejintimnější prostor klubovny s krbem. Chodba podél zápraží zůstává převýšená do šikminy v podkroví a přináší tím nepřímé prosvětlení i vizuální kontakt. Ačkoliv dům působí zvenku celkem objemný, uvnitř zůstává relativně malý a kompaktní – čímž vyhovuje i majitelům, kteří ve svém druhém domově chtěli být primárně spolu pohromadě a blízko přírodě.

Novostavba založená na základových pasech, konstrukční systém zděný z izolačních tvárnic, část konstrukce u zápraží dřevěná, strop a střešní krov dřevěný, nadkrokevní izolace a skládaná střešní krytina. Podlahové vytápění, zdroj tepelné čerpadlo.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?