188.

Dům u rybníka

Kategorie projektu ‐ Rodinný dům

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Jindřich Nový, Ing. et Ing. arch. Markéta Strnková, Ing. arch. Eva Ličmanová / NOVÝ architekti s.r.o.
Ateliér
Místo realizace Loukotova 2119
Dobříš 263 01
Investor JUDr. Michal Pončík, Ing. Jana Pončíková
Loukotova 2119, Dobříš 263 01
Dodavatel Disecon s.r.o.
Datum kolaudace projektu Únor 2021
Fotograf

Koncept domu je utvářen harmonií s místem, jeho topografií, výhledem, zahradou a soukromím. Dům nepracuje jenom s vnitřní koncepcí, ale také s okolím. Těží z danosti místa, z jeho svažitosti směřující k hladině rybníku a panoramatického výhledu. Z ulice je viditelný objem vstupu a garáže. Obytná část je osazena níže a směrem k ulici působí jako kamenná zídka. Dotváří uliční prostor, chrání soukromí obytné části a zahrady, zároveň nebrání výhledu na horizont. Dům tak přes své podélné prostorové uspořádání tvoří minimální barieru. Obytná část navazuje na úroveň zahrady a panoramatický výhled na rybník a horizont obce. Poskytuje maximální propojení se zahradou. Krytá terasa se rozkládá po celé délce objektu. Hloubka terasy tak vytváří venkovní pobytový prostor a pomáhá stínit interiér.
Vstupní hala slouží jako šatna a pomocí pásového okna se otvírá k výhledu. Po schodech se schází přímo do středu obytného prostoru. Vítá nás panoramatický výhled na rybník. Obytný prostor, terasa a zahrada se stávají jedním celkem. Ze společenského centra domu se do obou stran větví klidové části.
Jedna sloučí pro ložnici a její zázemí včetně koupelny a šatny. Druhá část pro dětské pokoje a jejich zázemí.
Zahrada přechází pomocí umělých výškových teras až do domu. Bazén je osazen na nižší úrovni a nabízí ničím nerušený výhled z horní terasy.
Prolnutí interiéru a exteriéru je podpořeno v rovině materiálové a konstrukční. Nosná dřevěná stropní konstrukce spodní soukromé části je obnažena, stává se součástí interiéru a její plynulý přechod do zastřešení terasy dovršuje spojení interiéru a exteriéru. Hranice se ztrácí. Odpočinek a příroda je všudy přítomná.

Konstrukční a materiálové řešení vychází z konceptu domu a jeho osazení do terénu. První podlaží je tvořeno železobetonovou monolitickou konstrukcí s kontaktním zateplovacím systémem v kombinaci s ocelovou konstrukcí. Stropní konstrukce je navržena pohledová dřevěná z KVH hranolů, která přechází do zastřešení kryté terasy. KVH hranoly jsou podél jižní prosklené fasády osazeny do HEA nosníku. Nosná dřevěná konstrukce kryté terasy je doplněna o podélné stínící dřevěné prvky a celá terasa je zastřešena sklem. Druhé podlaží je tvořeno standardním stěnovým systém z keramických tvárnic s kontaktním zateplovacím systémem. Vodorovná konstrukce je monolitická železobetonová, kdy v technickém zázemí je strop ponechán pohledový.
Objekt rodinného domu je vytápěn plynovým kotlem, výměna vzduchu je zajištěna rekuperací. Dům využívá alternativního zdroje elektrické energie formou fotovoltaických panelů. Bazén je ohříván tepelným čerpadlem vzduch-voda. Ostatní technické instalace jsou standardní.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?