183.

Rodinný dům Michálkovice

Kategorie projektu ‐ Rodinný dům

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Daniel Labuzík/ KOHL Architekti s.r.o.
Ateliér
Místo realizace Ostrava - Michálkovice
Investor Ing. arch. Daniel Labuzík
Dodavatel svépomoci
Datum kolaudace projektu Leden 2021
Fotograf

Základním hodnotou domu je jeho poloha, orientace do zahrady a vzrostlá zeleň. Jak to vyhodnotil náš soused, „taková klidná a tichá vesnice přímo ve městě“.
Původní řešení stavby bylo provedeno klasicky, s malými okny, bez vazby a orientaci ke světovým stranám a zeleni. Zásadní koncepcí celého řešení bylo dům otevřít do prosluněné zahrady a zároveň zůstat skryt – chráněn před provozem z ulice ze severní strany. Sedlová střecha v dezolátním stavu byla odstraněna a forma domu byla zjednodušena na jednoduchou krychlovou stavbu se plochou střechou. Celková dispozice domu byla přepracována, změněna orientace místností s cílem celý dům orientovat do zahrady. Jeho obytná část, která je ze severní strany v úrovni ulice se však na jih do zahrady nachází díky zasazení do svahu v horním podlaží. Proto byla do zahrady navržena robustní dřevěná 2 podlažní terasa na celou dispozici domu s velkorysým schodištěm spojující obytné podlaží se zahradou. Po celé délce terasy jsou navržená velkorysá posuvná prosklení na která navazuje v celé šíří domu umístěný obytný prostor. Tento je členěn na část obývacího pokoje, jídelny s navazující kuchyní a schodišťovým vnitřním prostorem do spodního podlaží na úrovni zahrady. V zadní části za obytným prostorem horního podlaží se nacházejí ložnice dětí a rodičů s koupelnami. Ložnice dětí spolu s koupelnou jsou umístěny do samostatné části za obývacím pokojem a ložnice rodičů je naopak umístěna na druhém konci u schodiště do spodního podlaží. Ve spodním podlaží, které je umístěno na úrovni zahrady se nachází letní vstup, pokoj pro hosty s koupelnou a technické zázemí domu. Součástí zázemí je také přehledná a velkorysá šatna, která díky svým rozměrům zároveň slouží jako domácí fitness. Uspořádání dispozice umožnilo využít zbylé prostory také pro spíž na potraviny a technický sklad s domácí dílnou.
Z exteriéru byl dům řešen v jednoduché a čisté formě kvádru s rovnoměrně rozloženými okny. Původní okna do ulice byly zvětšeny, z bočních fasád byly provedeny nová francouzská okna a z jihu byla fasáda maximálně, co původní zdi dovolily dům prosklen a otevřen do zahrady. Dominantou na fasádě je dřevěná dvoupodlažní terasa tvořená prostorovým rámem z opalovaných a kartáčovaných jedlových trámů.

Dojde k demolici sedlové střechy. Vybudování chybějícího žb věnce na úrovni ukončení cihlového zdiva na úrovni původních pozednic. Dojde k demolici několika nenosných příček, vybourání nových otvorů pod novými ocelovými překlady. Dojde k výměně napadených stropních trámů a záklopu hnilobou a červotočem. Dojde k demolici schodiště na půdu a doplnění původního otvoru po schodišti novým stropem. Dojde k výstavbě nového komínu pro krb. Bude provedena nová skladba ploché jednoplášťové střechy a membránové krytiny. Bude provedeno oplechování atik střechy. Bude prokopána podlaha 1.NP – snížena a zesíleno základové kamenné zdivo žb věncem v úrovni podlahy suterénu. Budou vybourány nové okenní a dveřní otvory v obvodovém plášti pod nosnými ocelovými nebo žb překlady. Bude provedena instalace nových okenních a dveřních výplní v obvodovém plášti. Dojde k vyrovnání nerovné podlahy v 2.np suchou skladbou z podlahového polystyrénu. Dojde k provedení podkladového betonu v 1.np, provedení vodorovných izolací. Pojde k pokládce podlahové tepelné izolace v 1.np. Dojde v výstavbě nových nenosných dělících příček na obou podlaží. Bude provedena instalace dešťové a splaškové kanalizace, rozvodů vody, elektroinstalace, slaboproudu a zabezpečovací techniky s kamerovým systémem. Následně budou realizovány rozvody teplovodního topení k radiátorům a rozvody podlahového topení. Poté bude přistoupeno k celoplošnému zalití podlah cementovým potěrem s vlákny proti vzniku trhlin. Kvalita povrchu potěru bude provedena hlazením pro následnou pokládku dřevěných podlah. Budou provedeny finální instalace zařizovacích předmětů zti a provedeny keramické obklady a dlažby, případně betonové stěrky. Dále dojde k instalaci lehkých sdk podhledů, očištění cihelných kleneb a nosných ocelových profilů, obroušení stávajících přiznaných dřevěných trámů a prken stropů. Bude provedeno zatepelní obvodového pláště kontaktním zateplovacím systémem z fasádního polystyrénu a provedena finální fasádní omítka a dřevěný obklad. V interiéru budou dokončeny instalace vypínačů, zásuvek, světel, obkladů stěn. Instalace radiátorů, koncových prvků slaboproudu, ezs a eps. Provedeny výmalby a tapety. Položena dřevěná 3 vrstvá podlaha lepením na cementový potěr. Bude provedena stavba venkovní 2 podlažní terasy do zahrady. Provedeny hrubé a finální terénní úpravy. Navazující venkovní kamenné dlažby chodníku a příjezdové komunikace. Výstavba oplocení. Výsadba trávníků a ostatní zeleně.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?