148.

PlayZone Arena, Praha Chodov

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Lucie Lebedová, Ing. František Lebeda / dotegg architekti s.r.o.
Ateliér
Místo realizace Westfield Chodov
obchodní centrum Westfield Chodov Praha
Investor Playzone s.r.o.
Dodavatel ProInterier s.r.o.
Datum kolaudace projektu Leden 2022
Fotograf

Celý prostor je rozdělený do zón, které fungují jako celek, ale v případě potřeby je lze od sebe oddělit a vytvořit tak více samostatně fungujících prostorů. Obchodní centrum bylo volbou, která dostupnost všech těchto aktivit podpoří a zajištěnou dostupností, infrastrukturou i dostatečnou výpovědní hodnotou celý projekt podpoří. Vodafone Playzone Arena využila možnost přístupu do jednotky z exteriéru; vstup je z parteru z ulice protínající objekty obchodního centra. Přímo u vstupu je autobusová zastávka.
Za vstupem přes zádveří, na které navazuje průchod s osobními skříňkami (lockery), je příchozí veden do prostoru s herními konzolemi, kde je uveden k baru a hlavního prostoru lounge zony.
Na vstupní prostor s recepcí bezprostředně navazuje středobod celého prostoru - bar s kvalitním občerstvením a zázemí gastra. Z baru je možné se přesunout do bistro zóny, kde si trochu stranou lze sednout k jídelním stolům, anebo do velké lounge zóny, kde se lze potkávat, posedět, konzumovat ale i sledovat e-sportovní přenos. Centrální prostor otevřené lounge zony je osazen modulárním systémem křesel a odkládacích ploch, které lze umisťovat flexibilně do různých sestav a dle toho mít prostor osazený k plnokapacitnímu sezení nebo např. nechat úplně volný. E-sportovní nadšenci mohou sledovat utkání na veliké televizní stěně nebo fandit naživo hrajícím teamům na pódiích před nimi - tzv. STAGE bootcampy. Uzavřených tréninkových bootcampových místností je zde více a každá má svůj specifický vizuální styl - např. Devis, Dell, Logitech apod. Týmy hráčů s trenérem (5+1) tady mají dostatek prostoru a soukromí pro svá dohodnutá setkání. Jedna z místností je kapacitnější, je osazena dvaceti počítači a může tak sloužit větším skupinám, týmům, ale i ke školním aktivitám, přednáškám, workshopům apod.
Pro menší uzavřenou společnost je určený prostor, nazvaný výstižně jako PARTYbox. Ten ocení určitě nejen teenagerři pro narozeninové oslavy. Jejich pohodlí zajišťuje na jednom místě kuchyňka s možným připraveným občerstvením, pohodlné sezení, šatna, ale především na prvním místě herní prvky.

Tmavý prostor, ve kterém nejlépe vynikne hra se světly, funkční materiály, zajímavé detaily a akustické prvky jsou doplněné o originálně vytvořenou grafiku z herního světa. Pro orientaci v prostoru využíváme světelnou info grafiku a světelné linie ve stropě, stěnách a podlaze. K prostorovému dělení krom více tradičních prvků jako jsou akusticky obložené pilíře a skleněné stěny, také "laserové" paprsky vytvořené z pestrých gumolan. Všechno dohromady dotváří prostor atraktivní a dobře čitelný nejen pro počítačové nadšence. Atmosféru má prostor při každodenním provozu i soukromých a promo akcí.
Nejen dispoziční rozvržení, ale i provozní návaznosti a materiálové a barevnostní akcenty v celém prostoru poskytují uživatelům i návštěvníkům příjemné prostředí pro kteroukoliv z možných aktivit nebo relax.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy A
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?