160.

Interiér rodinného domu na jihu Brna

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Jana Malá Opletalová / ateliér MOJ
Ateliér
Místo realizace Brno, Přízřenice, Modřická 45
Investor MUDr. Vladimír Čan, Modřická 45, 664 42 Brno
Dodavatel Dodavatel interiéru : LE BON, S.R.O., Zábrdovická 16, 615 00 Brno
Dodavatel stavby : Platea-real s.r.o., Havránkova 94/49, Dolní Heršpice, 619 00 Brno
Datum kolaudace projektu Červen 2021
Fotograf

Koncem léta je rodinný dům obklopen kvetoucími slunečnicemi se vznášejícími se hejny ptáků.Tento zážitek byl pro investory první inspirací a dovedl je k představám o ideálním bydlení v domě plném světla i prostoru, kde se účelnost a jednoduchost dispozice doplňuje s přírodními prvky.Interiér měl být navržen minimalistický,vzdušný, ale také účelně zařízený a především útulný.
Poetika domu obsahuje příběh,který je souladem i kontrastem přírody s racionalitou:
-příroda zachycuje život,růst i stárnutí. Doplňující nábytkové prvky z přírodního dubu, jejich struktura letokruhů a suků představuje růst.Taktéž byliny rostoucí z kuchyňského ostrůvku.
-vzdušnost prostoru je tvořena minimální barevností.Použitím bílé a světle šedé v kontrastu s přírodním dřevem.
-účelnost je propsána v racionálně řešené dispozici, v promyšleném umístění vestavěných skříní, mobiliáře.Aby všechny věci měly své místo.
-útulnost je představena měkkostí čalounění.Už při hlavním vstupu vytváří prvek čalounění část úložné věšákové stěny.Obytný prostor zútulňuje velká pohodlná pohovka.
Nejvýraznějším přáním bylo umístění porcelánových nástěnných plastik od výtvarníka Daniela Piršče.Ale k těmto objektům až za chvíli, na konci i v průběhu realizace byly až tou poslední „tečkou“.
Hlavním principem byla volba minimální barevnosti interiéru s použitím přírodních materiálů. Kontrast vytváří „studená“ světle šedá barva s „teplými“ povrchy dubové dýhy. „Zklidnění“ celému prostoru dodá bílá barevnost.
Antracitově šedé jsou rámy oken a dveří.Ve světle šedé stěrce stěny a podlahy koupelen, chodeb,stěna obývacího pokoje,stupně schodiště, čalounění sedačky, šatní stěna.Kovové doplňky jsou z nerezové broušené oceli, kliky dveří, madlo, nosná konstrukce skleněné poličky. Dubové dřevo sendvičových podlah je na všech plochách obytných místností.Dýha starého dubového dřeva přechází od šatní stěny vstupní chodby až ke konzolovým zásuvkám v obývacím pokoji.V dubové dýze jsou židle a konferenční stolky fm Ton.V bílém laku je kuchyňská linka i varný ostrůvek s pracovními plochami z bílého kaleného skla s matným povrchem.Bílá svítidla, stěny, záclony i nástěnné plastiky.
Pro každou místnost byl navržený jeden motiv plastik tak, aby doplnil její účel v návaznosti na exteriér domu (v obývacím pokoji ptáci, v koupelně dešťové kapky).A jeho letící ptáci „přilétli z polí“ na hlavní stěnu obývacího pokoje. K nim byl komponován celý interiér.Vzdušný, lehký, poetický a elegantní.Nic nahodilého,ani přebytečného.

Rodinný dům je dvoupodlažní, s plochou střechou. V prvním podlaží se nachází vjezd do garáže z ulice a hlavní vstup do chodby domu (s koupelnou a technickým zázemím). Hlavním prostorem je obývací pokoj s kuchyní a schodištěm do 2.np. o rozloze přibližně 55 m2. První podlaží tvoří společenská zóna. Druhé podlaží je klidovým prostorem s chodbou, třemi pokoji, šatnou a koupelnou.
Vcházíme hlavními vstupními dveřmi z ulice do chodby. Stěny a podlaha jsou světle šedé zepoxidové stěrky, v níž jen nepatrné linky vytvářejí vstup dveřmi se skrytými zárubněmi do koupelny a technické místnosti. Tyto prostory jsou sjednoceny dvěma hlavními materiály: výše zmíněnou světle šedou stěrkou a mobiliářem s dýhou starého dubového dřeva. Celá šatní stěna levituje nad podlahou. Lehkost a vzletnost. Pozastavíte se nad pečlivě provedenými detaily čalounění, úchytek, pokosových spojů dřeva a návazností fládrování, vnitřního osvětlení skříní, …. od firmy Le bon, která vyráběla veškerý atypický nábytek. Pro účelnost, komfort a optické zvětšení jsou v koupelně i předsíni instalována velká zrcadla. V šatní stěně chodby jsou i výrazné věšáky, které působí jako umělecký objekt na šedém polstrování.
Již ode dveří hlavního vstupu přitahuje rozptýlené světlo průsvitných skleněných dveří s výrazným nerezovým madlem. Jejich odsunutím se otevře rozlehlý prostor obývacího pokoje s kuchyňskou linkou a ostrůvkem. Hlavní stěna obývacího pokoje navazuje na chodbu světle šedou barvou stěrky s promyšlenou strukturou i texturou jemných kaveren. Místnost ještě zvětšuje prosklená stěna dvou HS portálů s posuvnými dveřmi. Ve středu místnosti máte pocit, jako byste již byli v zahradě, nebo alespoň na venkovní terase v úrovni obývacího pokoje.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?