121.

Interiér se zaoblenou kuchyní

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Kornélia Faklová
Ateliér
Místo realizace Praha 5
Investor rodina Stachova
Dodavatel Truhlářské práce: My Dva, Pavel Veselý
Stavební práce: KPJG s.r.o.
Foto: Dalibor Hoffmeister
Datum dokončení / kolaudace projektu Leden 2022
Fotograf

Velmi sympatická rodinka si přála v nově pořízeném bytě cítit se útulně a hřejivě. Jako svojí „svatyni" domova považují právě kuchyň, pro kterou byl připraven dostatečně velký prostor. A proto jsem navrhla kuchyňskou sestavu ze tří částí. V čele kuchyně vysokou sestavu s lednicí, troubou a dvěma potravinovými skříněmi. Na jedné straně takzvaný příborník s nástěnnou poličkou a schovaným LED podsvícením, a na druhé straně linku s dřezem, myčkou, varní deskou a nástěnnými skříňkami. Vše je od sebe vzdálené tak, aby byla manipulace a otevíraní jednotlivých šuplíků pohodlná. Kompozičně je vysoká sestava v kuchyni dorovnána protější obývací stěnou s domino úložnými prostory. Všechna osvětlení jsou navržena od značky Nordlux, nohy jídelního a konferenčního stolu od českých designérů Master&Master a jídelní židle jsou již objednány od značky Ton.eu. Projekt byl původně plánován pouze na hlavní místnost, avšak po návrhu kuchyně s jídelnou a obývací části, se klienti rozhodli zařídit a nechat si navrhnout všechny místnosti v bytě. Vestavěná skříň do předsíně s konceptem zaobleného sezení, věšáky a schovanými poličkami za zrcadlem navazuje na design zaoblených rohů kuchyně. Aktuální denně nošené boty se můžou ukládat rovnou pod sezení přímo na dlažbu, a tím se ochrání skříň od jakékoliv vlhkosti nebo kamínků. Rozdílem oproti domovům, ve kterých jsme vyrůstali, jsou v dnešní době větší nároky na pracovní místo. Někdy je stůl v obývacím pokoji, někdy je pro něj vyčleněna speciální místnost. V tomto návrhu se nachází v ložnici. Bude sloužit na pravidelný „home office" nebo ke kreativním klidným chvilkám.

V hlavní místnosti musela být kvůli zavěšení nové kuchyňské sestavy a odtahu digestoře do stoupaček předsazena nová sádrokartonová zeď. V té se umístili také OSB desky, na které se mohli truhláři chytit se závěsnými skříňkami. Odvod digestoře byl dimenzován na nejmenší možné rozměry kvůli klasickým nosným profilům pro SDK příčky. Jelikož byl byt na začátku spolupráce čerstvě po kolaudaci s dokončenými elektroinstalacemi, topením, podlahami a omítkami, návrh pozice těchto rozvodů respektoval a snažil se minimalizovat případné změny. Poloha svítidel ve stropě se díky podhledu mohla přizpůsobit návrhu sestavenému individuálně pro konkrétní klienty. V kuchyni jsme se nevyhnuli výměně malého otopného pod oknem. Bylo však důležitější využít co nejvíce prostoru pro kuchyňskou linku a její pracovní plochu. Všechny truhlářské nábytky jsou z dřevotřískových desek s laminátovým povrchem a vyžadovali pečlivé provedení v zaoblených částech a domino sestavě velké knihovny.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?