96.

ATELIS – nové sídlo atelieru liniových staveb v Olomouci

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů ing. Zuzana Staňková / Projekční atelier ZUZI s.r.o.
Ateliér
Místo realizace Olomouc, Rokycanova 781/13
Investor Atelis - Ateliér liniových staveb, ing. Linda Smítalová, Rokycanova 781/13, 77900 Olomouc
Dodavatel Projekční atelier ZUZI s.r.o., Kollárovo nám. 7, 77900 Olomouc
Nábytek NOEL s.r.o., Partutovice 146, 75301 Partutovice
Datum kolaudace projektu Březen 2021
Fotograf

Přáním majitelů firmy ATELIS bylo navrhnout a zrealizovat interiér v prostorách, které umožní rozvoj společnosti do budoucna, v prostorách, jež budou inspirativní pro zaměstnance i atraktivní pro návštěvníky.
Hlavní myšlenkou bylo navrhnout interiér nadčasový, nestárnoucí, bez nároků na složitou údržbu, reprezentující mladou firmu, jejímž krédem je zklidnění dopravy s respektem ke krajině a životnímu prostředí.
Prostor pro kanceláře v parteru stávající polyfunkční budovy v Olomouci byl zcela prázdný, ve stavu „shell and core“ - hrubá stavba s připravenými připojovacími body instalací, bez příček, podlah či podhledů. Finální prostor vznikl spojením tří nebytových jednotek, které měly samostatné vchody přímo „z ulice“, ale byly výhodně propojitelné v jeden velký prostor. Celý objem kanceláří je přehledný, zároveň nepostrádá možnost nerušené práce, má společenskou část s kuchyňkou i boxy pro odpočinek či vyřízení nerušených telefonických hovorů.
Ve vstupu je umístěna „recepce“ s posezením pro návštěvu, kancelář vedení firmy je v souladu s přáním majitelů opticky propojena se zbytkem firmy velkou prosklenou stěnou.
Černá kostka ve středu dispozice mezi projekční částí a recepcí v sobě ukrývá hygienické zázemí a její součástí je čajová kuchyňka. Zaměstnanci i majitelé v maximální míře využívají pro cesty do práce ekologické dopravní prostředky, tedy kola a koloběžky, a tak je nutné se „dostat do formy“ pro jednání s klienty – proto zde nechybí ani sprcha.
Další „dělicí prvek“ se v interiéru pravidelně a hojně opakuje. Jsou jím obrovské květníky, osázené živými rostlinami pečlivě vybranými pro vnitřní prostředí.
Černé „kostky“ se žlutými křesílky tvoří barevný akcent spolu s březovou překližkou, a jsou klidovou oázou v prostoru.
Hlavním tahákem interiéru je obrovská historická mapa ve „velínu“ firmy, která je hravou složkou jednacího prostoru. Každý, kdo sem přijde, zcela přirozeně začne hledat, kde je to jeho město či vesnice. Případný počáteční ostych je překonán, spolupráce se přirozeně nastartuje, jednání může začít.
Zdánlivý problém se třemi vstupy je vyřešen elegantně. Vstup do prostor firmy je jen jeden (u recepce), zbylé dva jsou „zrušeny“ pomocí představených stěn s velkoplošnými promítacími televizemi, které slouží k prezentaci projektů, konzultaci jejich rozpracovanosti či on-line školení.

Sídlo firmy ATELIS je nadčasové volbou stylu interiéru, barevností, materiály i prostorovým členěním. Hlavním odstínem je betonová šedá (stropní konstrukce filigránového stropu, masivní železobetonové průvlaky i stěna zůstaly odhalené ve svých nedokonalostech), antracitově tmavošedá a bílá jsou doplněny hliníkově stříbrošedou. Příroda sem vstupuje ve formě přírodní březové překližky a živé zeleně. Akcentní žlutá na křesílkách symbolizuje slunce a optimismus.
Prostor firmy není členěn příčkami, ale vloženými objekty, které mají svou funkci a zároveň nedosahují do stropu, jsou jakousi hravou reminiscencí na krajinu a její členění. Černé kostky se střídají s veselou žlutou barevností křesílek a velkými květníky z březové překližky osázenými živými rostlinami.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?