71.

Designový showroom ASKO, BBC Beta

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Diversis s.r.o. - Mgr. Iveta Císařová, Ing. arch. Lenka Demetrovičová
Ateliér
Místo realizace BB Centrum, budova Beta
Vyskočilova 1481/4
140 00 Praha 4
Investor Gorenje s.r.o.
Vyskočilova 1461/2a
140 00 Praha 4
Dodavatel Diversis s.r.o.
Wassermannova 928/20
152 00 Praha 5
Datum kolaudace projektu Duben 2021
Fotograf

Kompaktní prostor showroomu společnosti ASKO, exkluzivní značky prémiových domácích spotřebičů zakládající si na skandinávském řemesle a tradici, má necelých 160 m2 včetně zázemí. Nachází se v administrativně residenčním celku BB Centrum Brumlovka v přízemí budovy Beta. Tato multifunkční čtvrť je budována již od roku 1996 a Budova Beta je v jejím centru.
Administrativní převaha lokality a skandinávský design značky ASKO při práci s prostorem vyžadoval více technický nádech interiéru. V menším nárožním obchodním prostoru, definovaným řadou výloh, bylo potřebné zajistit showroom odpovídající exklusivitě značky, ale přístupný a vstřícný klientovi. Dále pohodlné kanceláře pro zaměstnance společnosti a potřebné zázemí.
Myšlenkou celého interiérového řešení je moderní a nadčasová prezentace výrobků ASKO, v duchu skandinávských hodnot, ze kterých značka vychází: spolehlivost, péče o rodinu a zdraví i ohleduplnost k přírodě a lidem. Celkový koncept vychází z materiálového řešení prostoru – kvalita a struktura materiálu v surovém stavu a technické prvky a detaily. Celému řešení vládne tmavá stěrka, dřevo, nerez a dekorativní tapeta. Strohé a technické prvky jako je tahokovový podhled v antracitové barvě, hrubé stěrky, nerezové a skleněné spotřebiče jsou postavené do kontrastu s měkkými materiály koberce s vysokým vlasem či decentním rostlinným vzorem na tapetě. Skandinávský styl je podtržen mnoha druhy přímého a ambientního osvětlení a podsvícení nábytku, které lze různě kombinovat a vytvořit tak rozdílnou atmosféru celého interiéru a zároveň soustředit návštěvníka na prezentované prvky. Celý showroom je inspirací pro klienta, který zde prezentované prvky vidí v běžném užití kuchyně, pracího koutu či domácí vinotéky, a to v exklusivním, ale neformálním, reprezentativním a přátelském prostředí.

Před začátkem samotné přestavby byl prostor očištěn na stav shell-and-core, kdy mohla započít stavba nového interiéru. Přestavba zahrnovala kompletní výměnu technologií (chlazení, vytápění, VZT, elektroinstalace, voda a kanalizace). Nové dispoziční řešení vyžadovalo nové SDK příčky, včetně dveří. Podhledy v showroomu jsou z tahokovových dílců v rastru, v zázemí jsou podhledy minerální v rastru. Koncepce osvětlení reflektuje řešení podhledů, jedná se o kombinaci reflektorů v rastru a nepřímého osvětlení vystavovaných spotřebičů a nábytku. V celém showroomu, vyjma prostoru kuchyňské linky a zázemí, je položen koberec s vysokým vlasem. Ve zbytku prostor je vinylová podlaha. Veškeré podlahoviny jsou v dílcích pro snadnou údržbu. Povrchové úpravy stěn showroomu jsou provedeny tmavou celoplošnou stěrkou, tapety jsou na částech vestavěného nábytku a v zázemí se jedná o bílou malbu a světlou stěrku. Vestavený nábytek v showroomu byl proveden truhlářem na míru pro vystavení jednotlivých spotřebičů společnosti ASKO.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu Netýká se projektu

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?