Jména autorů |
GRAU / gutgut |
Ateliér |
|
Místo realizace |
PRAHA |
Investor |
Privátny |
Dodavatel |
Neuvedený |
Datum dokončení / kolaudace projektu |
Březen 2021 |
Fotograf |
|
Prevádzka bistra BO je situovaná v parteri domu v historickom centre Prahy. Pôvodné kvality priestoru sú zvýraznené a dotvorené novými, čistými detailmi a doplnkami. Priestor je unifikovaný svetlou monochromatickou farebnosťou s jemnými akcentami, vďaka čomu sa interiér presvetlil. Táto “strohosť” zvýrazňuje estetiku farebných ázijských jedál.
Členitý priestor delený na viacero výškových úrovní sa vizuálne zjednotil a doplnil o solitérne prvky. Pri vstupe do reštauračnej časti je dominantný box zo sivej mdf dosky, vytvárajúci kulisu pre barový pult z bieleho obkladu. Tento box nielenže zakrýva nerovnosti priestoru, ale skrýva v sebe zázemie, či schodisko vedúce do privátnejšej časti reštaurácie a kuchyne. Celú kompozíciu dopĺňa výrazné svietidlo nad barom vyhotovené z pozinkovaného plechu.
Jednotiacim prvkom v interiéri je opakujúca sa rámová konštrukcia z bieleho ťahokovu. Táto štruktúra dáva priestoru jemný charakter intimity, no napriek tomu ho ponecháva stále transparentným. Komplementárnym detailom sú ľahké oceľové zábradlia v zelenej farbe.
V spodnej časti bistra bol zachovaný pôvodný gastro výťah, ktorý bol zhodne obalený do bieleho ťahokovu. Doplnený je o sekundárny pult obložený bielym obkladom. Steny a klenbové stropy boli zjednotené novou omietkou v svetlej kontextuálnej farebnosti, ktorá dáva priestoru jemnú textúru a presvetľuje ho. Kontrastne k svetlému interiéru je zázemie s toaletami v čiernej farebnosti. Vložený mobiliár je jednoduchý, stoly sú vyhotove né z bukovej preglejky so zelenými kovovými nohami doplnené bukovými stoličkami. Neoddeliteľnou súčasťou je osvetlenie interiéru. Bodové svetlá nasmerované na stoly sú pospájané pásovinou a vytvárajú tak priestorovú štruktúru. Dopĺňajú ich dva neóny, signifikantné prvky priestoru - línia a kruh. Svetlá sa stávajú dôležitou ingredienciou dokresľujúcou atmosféru reštaurácie a vytvárajú tak perfektnú scénu pre stolovanie.
Šetrnost budovy
Environmentální certifikace
Typ a dosažená úroveň certifikátu |
-
|
Hospodaření s vodou
Využívá se dešťová voda pro zalévání? |
|
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet? |
|
Je na budově zelená střecha nebo fasáda? |
|
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)? |
|
Kvalita vnitřního prostředí
Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně? |
|
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně? |
|
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech? |
|
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně? |
|
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)? |
|
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie? |
|
Principy cirkulární ekonomiky
Využívá se v projektu recyklovaných materiálů? |
|
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů? |
|
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)? |
|
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků? |
|
Energetická náročnost
Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy |
|
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)? |
|
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)? |
|
Návaznost na okolí
Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy? |
|
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)? |
|
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)? |
|