58.

WineList

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Veronika Kommová, Ondřej Janků, Shota Tsikoliya / Collarch
Ateliér
Místo realizace Praha 8 - Karlín
Investor WineList s.r.o.
Dodavatel stavební práce: AZStav, Jiří Šturc
Datum kolaudace projektu Červenec 2021
Fotograf

Vinárna se nachází v malém přízemí a rozsáhlejším sklepení historické budovy v Praze. Interiér, který byl vinárně poskytnut, již po čtvrté měnil svou náplň a podruhé procházel rozsáhlejší rekonstrukcí. Tyto postupné změny funkcí a specifické nároky předchozích investorů vytvořily v interiéru budovy zajímavý mix historických a současných stavebních prvků, které na sebe v některých místech logicky navazují, v jiných se zcela negují.
Na tuto mnohovrstevnatost a bohatou historii interiéru navazujeme vlastní současnou vrstvou. Zachováváme kvalitně zpracované historické prvky jako jsou např. původní klenuté cihlové stropy a využíváme některá vyhovující technické řešení z pozdější doby, jako je vzduchotechnika objektu. Nevyhovující prvky a nekvalitně provedené vrstvy odstraňujeme. Takto, téměř restaurátorsky zpracovaný interiér doplňujeme o novou vestavbu, která svou estetikou a kvalitou provedení navazuje na to hodnotné, co bylo vhodné zachovat.
Všechny historické a současné vrstvy vytváří dohromady nezaměnitelného a nadčasového genia loci.
Interiér přízemní je sjednocen jemnou šedobílou patinovanou výmalbou. Zaoblené hrany a kouty zdí dále zjemňují jeho charakter. Litá, epoxidová podlaha s omyvatelnou hranou po obvodu místnosti je tónována do cihlově růžové. Ve stejném materiálovém provedení je i hlavní bar vinárny s integrovanou chladící vitrínou.
Přízemí vinárny spojuje se sklepením velkorysé schodiště, jemuž dominuje podhled z ohýbaných mosazných plátů a velkorysé závěsné svítidlo připomínající lunu v úplňku. Podhled svým provedením nejen ozvláštňuje schodiště, ale přispívá k optickému scelení jeho jinak značně členitého stropu. Stupně i madlo schodiště jsou provedeny z masivního dubu a podsvíceny orientačním osvětlením.
Sklepení vinárny je laděno do elegantní večerní černo-šedé. Tam, kde to bylo možné, jsme sklepení očistili od necitlivých stavebních úprav z pozdější doby a naopak v maximální míře odhalili smíšené historické zdivo a původní sklepní klenby. V místech, kde se původní zdivo nedochovalo, jsme povrchy interiéru zcelili štukem s patinovanou výmalbou. Podlahu sjednocuje neutrální šedá betonová stěrka.
Interiér je doplněn nábytekem z kartáčovaného dubu na míru. Dotváří a zpříjemňuje jednotlivé části interiéru a doplňuje je o jednotlivé funkční prvky jako jsou například místa pro vložení automatů na víno, knihovnu s vloženým projekčním plátnem nebo lavice s integrovanými tepelnými konvektory a podsvícením.

Obě podlaží jsou opatřena centrálním ventilačním systémem, který dohřívá nebo chladí interiér dle požadavků a zajišťuje přísun čerstvého vzduchu.

Hlavní osvětlení interiéru je opatřeno stmívači k dosažení jasného nebo naopak tlumeného světla dle požadované situace.

Toalety jsou řešeny jako bezdotykové. Veškeré technické vybavení a zařizovací předměty jsou opatřeny bezdotykovým čidlem.

Celá vinárna je vybavena samoobslužnými automaty na víno.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?