57.

William Thomas Artisan Bakery

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Kateřina Horych / Atel!er, spolupráce grafika Štěpán Žampach / Ateliér Simpléz
Ateliér
Místo realizace Josefská 2, 602 00 Brno - střed
Investor William & Thomas s.r.o.
Dodavatel Maláč s.r.o., truhlářství Petr Tinka, Ton a.s., Podlahy Pruša, Siko, Weltservis s.r.o., Myšulka Signage, Neon Burianová s.r.o., Naturstav s.r.o., Barvy San Marco s.r.o., Esyst s.r.o.
Datum kolaudace projektu Březen 2021
Fotograf

Když se řekne William Thomas, Brňákům se vybaví ten nejlepší máslový croissant ve městě, a jsou to právě Vilém s Tomášem, kteří již pár let tvoří pod zavedenou značkou řemeslné pekárny s opravdu poctivými ingrediencemi výrobků podle francouzských receptur. Na začátku roku 2021 nás přizvali k realizaci interiéru pekárny s posezením v Brně na Josefské ulici. Souběžně s navrhováním probíhalo po několika letech i celkové re-brandování jejich značky, takže spolupráce probíhala v koordinaci s grafickým studiem Simpléz.

Zatímco přízemí opakuje zaběhnutý koncept prodejny, kde je možné vidět přímo do výroby a využívá stejné principy jako menší pobočka na Jaselské, ve druhém patře jsme měli od Viléma s Tomášem poměrně volnou ruku. Limitující byl spíše prostor sám o sobě, než jeho zadání: ať už poměrně nízký klenutý traverzový strop, nepravidelné zdi, umístění vzduchotechnického odtahu v rámci fasády nebo již překotně probíhající repase hygienických prostor. Představou klientů bylo rozšíření konceptu pekárny o self-service posezení, které by navazovalo na přízemní výrobnu.

Nová pobočka pekárny přinesla skomírající pěší zóně Josefské druhý dech: velkoformátové prosklení výkladců umožnilo orientovat část odbytové plochy směrem do ulice. Využili jsme hluboké niky do fasády, které jsme barevně orámovali a umístili v nich sezení s výhledem na parter kláštera voršilek a kostel svatého Josefa. Původní záměr svítících dekorativních panelů ve výloze se bohužel díky velkému tlaku na celkový rozpočet již realizovat nepodařilo, a tak zůstalo v nikách pouze u dvoubarevného provedení v reflektující lesklé folii na matném podkladu.

S ohledem na nepravidelnosti prostoru pak jádru dispozice na patře vévodí centrální čalouněná lavice, kolem níž jsou rozvětvené jednotlivé stoly doplněné klasickými kavárenskými židlemi Ton č. 14 v hravých barvách odpovídajících brand manuálu pekárny. Mobiliář je vyroben z kvalitní medové dubové dýhy s precizně sesazenou kresbou. Klasický styl francouzských řemeslných pekáren mají evokovat obklady stěn a rustikální stěrka použitá na stěnách namísto výmalby. Zatímco obklad traverz s led podsvícením umožnil optické zvýšení světlé výšky prostoru a rozmístění variabilního osvětlovacího systému v lištách, hygienické prostory a zázemí pekařů jsme decentně zahalili do modré "tmy".

návrh a projekt 01-04 / 2021

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy G
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?