55.

Zámecká zahrada Oslavany

Kategorie projektu ‐ Krajinářská architektura a zahradní tvorba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. Jitka Vágnerová - Atelier V8 s. r. o., spolupracující profese Ing. Martin Smělý, Ing. Arnošt Fabík, Ing. Věra Jelínková, Aleš Dvořák, Aquaprocon s. r. o.
Ateliér
Místo realizace Zámecká 1, 664 12 Oslavany
Investor Město Oslavany, nám. 13. prosince 51, 664 12 Oslavany
Dodavatel Colas CZ Tyršova 748, 664 42 Modřice
Datum kolaudace projektu Leden 2021
Fotograf

Zámecká zahrada Oslavany
V prostoru původní zásobní zámecké zahrady a zahradnictví vznikl současný městský park se sportovišti, dětským hřištěm a koupacím biotopem. Dílo propojuje novou rekreační funkci s historickým objektem zámku, anglickým krajinářským parkem a okolní přírodou.
Pravidelné trasování cest lemovaných okrasnými ovocnými stromy odkazuje na původně barokní kompozici užitkové zahrady. Funkce je však zcela současná – dětská hřiště, sportoviště, venkovní muzejní expozice i veřejný koupací biotop. Pro kompozici je stěžejní měřítko zámku, jeho zrcadlení ve vodní hladině a vizuální propojení s přírodou vně areálu.
Koupací biotop o rozloze 1700 m2 doplněný o brouzdaliště a vodní hry vznikl na části po skládce suti. Kromě rekreační a estetické funkce je také domovem obojživelníků, hmyzu a hnízdí zde i vodní ptactvo. Molo umožňuje návštěvníkům detailně nahlédnout do biologické zóny a přibližuje tak proces přírodě blízkého čištění vody.
Fragmenty budovy prvorepublikového zahradnictví byly zachovány a dostaly novou funkci letního bistra, v torzu jednoho ze skleníků je pak symbolická „zahrada vzpomínek“ – střípky z historie města a ukázky divokých rostlin, které lze nalézt v okolní bohaté přírodě. Jako mulč pak slouží třetihorní místní písek (geologicky významná oblast), drcená hlušina z uhelných dolů (Rosicko-oslavanský uhelný revír) a elektrárenská struska (nejstarší tepelná elektrárna). Celé torzo pak popínají staré odrůdy vína, které odkazují na minulost města, ale i jeho současnost (a snad i budoucnost) jako oblasti rekreace a turistiky.
Vedle skleníku je umístěna venkovní geologická expozice opracovaného i neopracovaného kamene, informační tabule pak přibližují návštěvníkům historii zahrady a další zajímavosti.
Zahrada je protkána odkazy na historii místa i města. Dětské hřiště v okrajové partii připomíná historii „černého zlata“ – od doby pravěku v podobě hřiště pro nejmenší, po dobu těžby s „důlní věží“ a lanovkou na přepravu uhlí do elektrárny, herní fontána se sochou žáby odkazuje na dávno zaniklé jezírko a ztracenou sochu.
Navržené rostliny dokreslují podobu zahrady – ovocného sadu především alejemi okrasných hrušní a višní, a také symbolickými sady plnokvětých třešní a okrasných jabloní. Jsou doplněny bohatě kvetoucími záhony, okrasnými keři i divokými květinami.
Každá část má svou jasně vymezenou funkci tak, jako původní užitková zahrady. Zároveň spolu tvoří harmonický celek v respektu k historické budově zámku i k duši místa.

Rekreační areál má kapacitu cca 1500 návštěvníků a je spolu se zámkem a parkem využíván i pro konání kulturních akcí. Veřejný koupací biotop s denní kapacitou 500 návštěvníků je biobazénem IV typu a kombinuje mechanické a biologické filtry s dočišťováním pomocí rostlin. Železobetonová konstrukce hlavního jezera je členěna do hlubší plavecké části s foliovým dnem a mělčí části pro neplavce, kde je povrch tvořen kamenným kobercem. Čistící zónu tvoří mechanické filtry, biofiltr, sedimentační nádrž a dočišťovací jezero s rostlinami v drátěných koších. Koupací a čistící část odděluje molo z kompozitního materiálu na ocelové nosné konstrukci.
Parkoviště jsou řešena formou distanční dlažby či v podobě štěrkového trávníku tak, že se veškerá voda vsakuje přímo v parku. Většina komunikací je mlatových, polopropustný je i kamenný koberec v okolí biotopu. V maximální míře byly používány recyklované či lokální materiály (recyklované kamenné prvky, důlní hlušina je použita nejen jako podklad pro komunikace, ale také uložena formou gabionu v oplocení, betonová dlažba je z části vyrobena ze strusky místní elektrárny,…).
Zachované fragmenty původních konstrukcí byly záměrně doplněny jednoduchými současnými ryze funkčními prvky, typizované dětské hřiště doplňují umělecké artefakty z dílny místního sochaře. Design odráží i lehce průmyslový nádech místa i města.
Na původní oplocení bylo navázáno v části plotem z gabionů s výplní důlní hlušinou, z části pak opěrnou zdí z lícových cihel s otevřenou horní částí ze svařovaného pletiva tak, aby do zahrady mohla vizuálně vstupovat okolní krajina.
Konstrukce bývalého zahradního domku byly maximálně zachovány a restaurovány, v části bývalé hrnkovny vznikla toaleta pro zaměstnance. Místo jednoho ze skleníků byla vytvořena nové ocelová konstrukce jako stínění nad posezením v bistru, torzo druhého skleníku bylo očištěno od nebezpečných částí a zakonzervováno pomocí nátěru a drobných technických opatření.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?