45.

Bomma Atelier

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Sophie Wannenes, Václav Mlynář
Ateliér
Místo realizace Spálená 4, Praha 2, 110 00
Investor BOMMA (BMRC Group s.r.o.)
Dodavatel PalermoUno, Metaphores, Ligne Roset, Sonos, DeCastelli, Bulb, Vitra, Gravelli, Monobrand, Ferreira de Sa, Agapecasa, Wall&Deco, Warli, GLab, AEG, Rückl, Forma&Cemento, Pictalab, Designbath, Grand Beds, PageFive, Laufen, Nespresso, Jan Becher Pernod Ricard, Coca Cola, BoysPlayNice, Mosaic house
Datum kolaudace projektu Březen 2021
Fotograf

Kubistický Dům Diamant v historickém centru Prahy ukrývá BOMMA Atelier - nově vzniklé místo pro setkávání odborníků i nadšenců s vášní pro design, ve kterém jsou zcela poprvé k vidění pohromadě všechny kolekce svítidel značky BOMMA. Tento jedinečný městský apartmán kombinuje původní, na míru zhotovený funkcionalistický nábytek s produkty předních světových značek současného interiérového designu, a vybízí tak k diskuzi o možnostech tohoto oboru.

BOMMA Atelier však neslouží pouze k prezentaci křišťálových svítidel v kontextu dalších špičkových značek, umění a dobového nábytku. Cílem bylo v tomto jedinečném historickém prostředí vybudovat místo zasvěcené interiérovému designu - živý prostor pro inspiraci, diskuzi a setkávání odborné i laické veřejnosti. Nad rámec schůzek se svými partnery a zákazníky zde BOMMA plánuje organizovat nejrůznější eventy a přednášky.

Koncept vychází ze současných evropských trendů, do kterých jsou vmíchány barvy tak, aby vytvořily až scénografickou, avšak zcela harmonickou atmosféru. Výsledkem je reálné místo pro život, práci i vzdělávání, prostředí pro designéry i značky, které spojuje láska k designu.

Kombinací původního zařízení bytu se svítidly BOMMA, uměním, nábytkem a dekoracemi od předních světových značek současného designu vznikl naprosto unikátní prostor, který si klade za cíl rozvést tolik potřebnou diskuzi o možnostech různého pojetí interiérového designu.

Stavebníkem domu Diamant byl guru československé avantgardy Adolf Hoffmeister. Tento všestranný český umělec se zabýval literaturou, výtvarným uměním, byl karikaturistou, dramatikem, scénografem, spisovatelem, malířem, diplomatem, právníkem, vysokoškolským profesorem a cestovatelem. Rozsáhlý byt ve druhém patře Domu Diamant nechal Adolf Hoffmeister pro svou rodinu navrhnout a vybudovat ve 30. letech. Tento interiérový skvost se dodnes zachoval ve své původní podobě, kterou z velké části definuje sofistikovaný vestavěný nábytek a dřevěná paneláž. Autorem funkcionalistické adaptace je pravděpodobně architekt Jaroslav Frágner, jeden z nejvýznamnějších představitelů českého modernismu první poloviny minulého století.

Interiér Bomma Ateliéru vznikl s respektem k rodině Hoffmeisterů a k dobovému vestavěnému vybavení. Při realizaci rekonstrukce bylo nutné zohlednit i požadavek možnosti navrácení interiéru do původního stavu, proto bylo nezbytné přicházet s rafinovanými řešeními, která interiér přemění pouze dočasně, nikoliv nenávratně.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?